THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP445 – Индия превзема Луната [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Индийската мисия Чандраян-3 привлече вниманието на Никола и Петко. И определено има защо. Преди броени дни индийски космически апарат успява успешно да се приземи на Луната и то близо до южния ѝ полюс. Територия, която все още е неизследвана и за която учените смятат, че би могла да съдържа жизненоважни резерви от замръзнала вода.

За разлика от индийската мисия, руският космически апарат Луна-25 губи това съревнование и не успява да се приземи от южната страна на Луната и се разбива в нея.

В този космически епизод освен какво предстои пред индийската космическа програма, ще чуете още:

– Предстои да бъде изстрелян първият американски апарат на южния полюс на Луната.
– НАСА планира да пусне “вълча глутница” роувъри на лунната повърхност през 2024 г.
– На 24 септември се очаква космическият кораб OSIRIS-REx на НАСА да донесе пробите от астероида Bennu.
– SpaceX изстрелват 5000-ия си Starlink сателит

Гледайте епизода на видео

Епизодът е записан с подкрепата на нашите партньори от Ozone.bg. и Melon.

Тези от вас, които искат да си улеснят процеса по издирване на всичко нужно за ученика – просто влезте в уеб сайта на Ozone. Там ще откриете всичко за успешния старт на вашия малчуган – раници, несесери, тетрадки, учебници, пособия, образователни играчки, слушалки, бюра, почти може да си изградиш свое собствено училище у дома.

Благодарим за подкрепата и на Melon, част от Kin+Carta – международна компания с над 2,000 професионалисти, отговорни за дигиталната трансформация на бизнеси от цял свят. Може да разгледате по-подробно с какво се занимават и какви са отворените им позиции на сайта им.

Споменато в епизода

  • Руската Луна-25 се разби (тук)
  • Индийската мисия Чандраян-3 се приземи на Луната успешно (тук). Прокопа отвор и измери температурата под повърхността на риголита (тук) Кадри от излизането на индийския луноход Pragyan (тук)
  • Какво предстои пред индийската космическа програма (тук)
  • Първият американски апарат на южния полюс на Луната през ноември (тук)
  • Тройка роувъри с гарнитура на Луната, моля! (тук
  • Osiris REX ще донесе пробите от астероида Bennu на 24 септ (тук) (тук)
  • SpaceX изведоха 5000ния си Starlink сателит (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud