THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP454 – Човешки жълтък [Ratio Weekly с Никола Кереков]

За първи път жълтъчния сак при хората е профилиран на ниво клетка и е разкрита неговата роля в развитието на човешкия ембрион. Според последни изследвания, той е източникът на първите ни кръвни клетки и оказва влияние освен върху имунната ни система, но и върху образуването на костен мозък.

В епизода Никола и Петко освен важността на този първичен орган, обсъждат и успешно завършилата мисия OSIRIS-REx. След двегодишно сканиране и картографиране на повърхността на астероида Bennu, космическият кораб OSIRIS-REx на НАСА успява да достави на Земята скалист материал, събран от повърхността на астероида.

Какво още ще чуете в този епизод?
– Космическата сонда Паркър е заснела отблизо масивно слънчево изригване;
– Предотвратяване на загуба на костна маса при астронавти с иновативно съединение;
– Първа пре-родилна ваксина одобрена в САЩ.

Слушайте ни за седмичната си доза наука!

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

  • ОSIRIS-REx върна пробите от астероида Bennu (тук) (тук) (тук) (NASA LIVE Q&A) Кой ще получи пробите (тук)
  • Космическата сонда Паркър е заснела отблизо масивно слънчево изригване (тук)
  • Как да се справим със загубата на костна плътност при астронавтите (тук)  
  • Човешкият жълтък – най-сетне знаем каква е функция му (тук)(тук)
  • Първа пре-родилна ваксина одобрена в Щатите (тук) (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud