THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP457 – Гени с нежни имена [Ratio Weekly с Никола Кереков]

“Какво е едно име?” пита Шекспир. И ако той дава отговор за розите, то учените доста се заиграли с имената на гените.

Как се кръщава ген? Гени кръстени на Супермен и още серия други необичайни имена. Това е темата, която може би не сте очаквали да чуете от нас – камо ли да говорим за нея в цял епизод!

Този епизод е част от поредицата ни “Patreon Special”, до която имат достъп само нашите поддръжници в Patreon – но сега решихме да го споделим и с всички вас!

Слушайте ни за седмичната си доза наука!

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

  • Номенклатура на гените в живите организми: (тук)
    Гени с необичайни имена: (тук) (тук) (тук) (тук)
  • Генът Pikachurin: (тук)
  • Гени кръстени на Superman: (тук))
  • Безседмият, неговият син и неговата жена:
    Sevenless: (тук) Son of Sevenless: (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud