fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP462 – Най-страшният звук в саваната [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Кой е най-страшният звук в саваната? Направено е проучване, на базата на което било установено, че по-голямата част от големите африкански бозайници, включително жирафи, хиени и зебри, е по-вероятно да избягат от звука на човешки разговор, отколкото от звуците на лъвове, стрелба или кучета.

Е, гласовете на Петко и Никола, не са никак плашещи за нас и в епизода разговарят и за стартиралата преди броени дни мисия Психея. Тя трябва да пропътува 2,2 милиарда мили до рядък, богат на метал астероид, за който учените се надяват да даде повече информация, относно това как са се образували ядрата на скалисти планети като Земята.

В епизода ще чуете още:
– В ЦЕРН установиха как взаимодейства гравитацията с материя и как с антиматерия
– Нова ваксина за малария предстои да бъде въведена масово в Африка
– Orbital Reef проекта отива към провал след като част от компаниите участнички се разлюбиха.

Слушайте ни за седмичната си доза наука!

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

  • Стартира мисията Психея (снимки от излитането) (тук) (тук) (тук)
  • Астероида Психея може да е бил ядрото на унищожена планета (тук) Цената му достига 10000 пъти световната икономика (тук
  • “Наука” протече (тук)
  • Orbital Reef проекта отива към провал след като част от компаниите участнички се разлюбиха (тук
  • В ЦЕРН установиха как взаимодейства гравитацията с материя и как с антиматерия (тук)  
  • Нова ваксина за малария предстои да бъде въведена масово в Африка (тук) Клипчето ни Науката не спи (тук
  • Най-страшния звук в саваната (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud