THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP499 – Данните и демокрацията [Agent 001]

Какво представляват отворените данни и как работи едно държавно управление, което се базира на тях?

Данните отдавна вече са важен актив и неразделна част от политиката на една държава и играят все по-определяща роля по отношение на гражданската информираност.

Никола и Кив разговарят с Жоро Пенчев за технологичните възможности за обмен на данни и правят паралел между България и други страни. Обсъждат проблемите в администрацията, произлизащи от несподелянето на общи системи с данни и как те биха могли да помогнат за изграждането на по-добра инфраструктура. Изправят едни срещу други дезинформацията и манипулация с данни срещу фактчекинга и повдигат редица важни теми, сред които:

– Какво представляват високочестотните данни и дигиталните двойници?
– Прозрачен мониторинг и какво се крие зад него?
– Защо не е достатъчно “имаме регистър, вижте на сайта”?

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

За госта

Жоро Пенчев е софтуерен специалист с над двадесет годишен опит в управлението, осъществяването и бизнес развитието на софтуерни проекти. Притежава дългогодишна биография в гражданския сектор по теми от областта на електронно управление, иновации и предприемачество, образование, градски политики и планиране. Съветник на министъра на електронното управление, вицепремиера по ефективно управление и министъра на икономиката, в които роли участва активно в изготвянето на националните политики и проекти в областта на данни, дигитализация, оперативна съвместимост и електронни услуги. Преподава в Института за публична администрация и консултира редица администрации в областта на политики за данните и стратегическо планиране. Координирал е работата в областта на управление, икономика и технологии в изработване на дългосрочната стратегия за развитие на столицата, а понастоящем отговаря за стратегическото развитие и политиките за дигитализация, планиране и данни в “Екипът на София”. Председател на управителния съвет на фондация “Общество.бг” и част от екипа, създал първия национален портал за отворени данни и инициатор на успешната кампания за отворен код в публичните софтуерни проекти.

За подкаста

Серията „Агент 001“ на Ratio Podcast изследва пресечните точки на технологиите и обществото, на дигиталното и реалното, на нещата и данните за тях. Партньор на подкаста е Онтотекст, компания, която развива технологии, с които данните придобиват смисъл. 

Това е една от петте серии на Ratio Podcast – подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще навлезете в света на Изкуствения интелект и технологиите  и ще чуете неформални разговори с интересни събеседници, свързани или вдъхновени от науката и AI.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.