THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP502 – Бавното движение [inter alia с Васил Лозанов]

Поеми въздух и не бързай да прочетеш текста по-долу. Не пускай разговора на по-висока скорост. Намери удобно място (то може и да е разходка), отпусни се и позволи на времето да ти се изплъзне точно толкова бързо, колкото си знае. Това не е епизод за припряните часове от живота. Бавното слушане – кеф за слушателя.

В този епизод на inter alia Васко и Ники разговарят за Бавното движение. Нещо като увод в кратка поредица, която предстои, посветена на опозицията срещу скоростта и високата производителност като мерки за качество. В следващия час и половина ще чуете:

– Kак протестът срещу един МакДоналдс дава началото на цяло лайфстайл движение?
– Как могат да са бавни модата, изкуството, родителството, градинарството, фотографията, образованието, науката и други?
– В кои държави има най-висока концентрация на бавни градове?
– Как Милан Кундера обвързва скоростта с паметта и забравата?
– Коя бавна игра е толкова важна, че и атомната бомба над Хирошима не може да отмени?
– Красивата българска дума “притома”;
– Примери за бавно кино, бавна телевизия, бавни игри.

Този епизод е само началото на серия, посветена на бавния живот в различните му измерения. Всички бъдещи епизоди ще отразяваме със специален знак на визуализацията.

Ако пък желаете да ни помогнете за още бавно време в ефир, можете да видите как да направите това на www.ratio.bg/support

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

Визуални изкуства

Кино и телевизия

Игри

Разни

За подкаста

В мини-серията inter alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.