fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP509 – Пръст в носа и Алцхаймер, случайност? [Ratio Weekly с Никола Кереков]

“Недей да си бъркаш в носа” е израз, който може би всеки един от нас е чувал, когато е бил дете и не му е обръщал голямо внимание. Оказва се обаче, че това на пръв поглед безобидно предупреждение може да доведе до сериозни инфекции.

Никола и Петко разговарят за скорошно проучване, което разкрива връзка между чопленето на носа и увеличаването на риска от развитие на деменция. Това се дължи на факта, че при бъркането в носа се внасят бактерии, които увреждат вътрешните тъкани. Бактериите се придвижват нагоре по обонятелния нерв и достигат до мозъка, който реагира на присъствието им по начини, наподобяващи признаци на болестта на Алцхаймер.

В епизода обсъждат и друг любопитен въпрос, а именно: Защо котките имат плешиви петна зад ушите? Някои от предположенията на учените са, че отговорът е скрит в еволюционна, адаптивна причина, свързана със слуха на котката.

Какво още ще чуете в този разнообразен епизод:

– Житие и страдание на мисията IM-1 (Одисей).
– Японската мисия възкръсна след лунната нощ
– Белите котки със сини очи често са глухи

Гледайте епизода на видео

Този епизод се осъществява с подкрепата на StorPool – те правят софтуер за съхранение на данни, който се ползва от доставчици на хостинг и облачни услуги в целия свят. Вижте какви хора търсят за екипа си на https://storpool.com/force

Споменато в епизода

  • Житие и страдание на мисията IM-1 (Одисей) (Scott Manley
  • Счупеният крак на лендъра (тук) и (тук)
  • Японската мисия възкръсна след лунната нощ (тук)
  • Космическата компания Варда (българинът Делян Аспарухов е съосновател) най-накрая върна своя товар на Земята (тук)
  • Прехвърлиха Алцхаймер на здрави животни използвайки само микробиом от болно животно (тук)
  • Връзка между бъркането в носа и Алцхаймер (тук)
  • Защо боровинките са сини? (тук)
  • Защо котките имат плешиви петна зад ушите (тук
  • Белите котки със сини очи често са глухи (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud