THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP72 – Психология и физиология в секса [w/ Румен Бостанджиев]

Ако сте изкарали тийнейджърските си години през 90-те, вероятно името на днешния ни гост ви е познато. Именно от Румен Бостанджиев повечето от нас за пръв път са чули да се говори открито, конкретно и ясно по темата за секса.

Днес с него ще обсъдим връзката между физиологичната и психологичната страна на човешката сексуалност:

  • Знаем ли какво е секс и как нашите проблеми се отразяват на сексуалните ни отношения?
  • Каква е човешката сексуална култура и как се е променила през последните десетилетия?
  • Защо мъжете се борят за количество, докато жените търсят качество?
  • Как страхът продава и защо една нормална реакция се счита за дисфункция?

Неиминуемо ще засегнем и темата за сегашната нормалност и каква е нашата толерантност към различната сексуална ориентация. За птичките и пчеличките и доколко тези истории са полезни в днешната полова просвета в училище, чуйте в епизода!

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon!

За госта

Доц. д-р Румен Бостанджиев е действащ терапевт и основател на частен сексологичен институт „Интеракт“ в София. Преподава сексологично консултиране и в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, както и в Медицинския факултет на „Тракийския университет“ и Медицинския колеж в гр. Стара Загора.

Има две международни квалификационни програми по психотерапия – наАмериканската психологична асоциация по Личностно центриран подход (1990 – 1994г). в Прага и Братислава и Квалификационна програма по Психодрама на Морено института в гр. Юберлинген – Германия (1990 – 1998г.). През 1993г. преминава специализация по сексология и сексуално здраве в Холандия и Белгия, а през 2007 – 2008 завършва Първата международна академия по сексуална медицина, организирана от Европейската асоциация по сексуална медицина в Оксфорд, Лисабон и Рим.

През деветдесетте години участва активно в младежкото телевизионно предаване „Лексикон“. Автор е на 5 монографии, десетки научни и стотици научно-популярни статии.

За подкаста

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud. Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.