Балканите са кръстопът за навлизането на праисторическия човек в Европа |

Балканите са кръстопът за навлизането на праисторическия човек в Европа

Балканите са кръстопът за навлизането на праисторическия човек в Европа

Четвъртата тема на форума Ratio ще бъде представена от проф. Николай Спасов, билетите за събитието вече са в продажба

николай спасов

Изследванията на проф. д-р Николай Спасов показват, че през Балканския полуостров и България са преминали първите навлизания на хората в Европа. За богатството на страната ни откъм палеонтологични открития говори и намереният край Чирпан зъб на хоминид, вече признат от научната общност като последния хоминид, живял в Европа. Повече за времето и  пътищата на разселване на първите хора, както и за природната обстановка от това време, проф. Спасов ще разкаже по време на форума за популярна наука Ratio, който ще се състои на 27 април в Младежки театър Николай Бинев.

При своята работа проф. Спасов открива следи за миграция на животински видове от Изток към териоторията на България преди около 2 милиона години. Тези миграции му дават основание да твърди, че първото навлизане на човешкия род в Европа може да се е случило още преди 1.9-1.5 млн. години – значително по-рано от досегашните твърдения, че първите хора са се заселили в Европа преди около 1 млн. години. Повече за тази хипотеза, както и за други палеонтологични находки на територията на България ще бъдат включени в презентацията на проф. Спасов по време на Ratio.

Проф. Спасов е директор на Националния природонаучен музей. Има над 170 научни публикации в областта на еволюцията на наземната мегафауна, таксономията, морфологията, палеонтологията и археозоологията на бозайниците, еволюцията на поведението на гръбначните животни. Той взима участие в изследванията на кафявата европейска мечка у нас, организира разкопките на находището на мастодонти в с. Дорково и проучванията довели до откриването на зъба на хоминид край Чирпан. Асоцииран член е на Лабораторията по еволюцията на човека в Париж.

Проф. Спасов е единственият български лектор в това издание на форума Ratio, като заедно с него на сцената на Младежкия театър ще излязат трима британски лектори –проф. Сюзън Блекмор ще говори за съзнанието, д-р Адам Харт-Дейвис ще разкаже повече за времето, а Дебора Хайд ще разкрие интересни факти около мита за вампирите. Билетите, даващи достъп до четирите презентации и дискусионния панел в края на програмата, вече са в продажба на касите на Младежки театър и в сайта theater.bg на цена от 10лв. за стандартен билет и 6лв. за ученици и студенти.

Форумът Ratio се организира с подкрепата на Мтел, Софарма, Starbucks, Best Western Plus City Hotel и Младежки театър „Николай Бинев“.