Форумът Ratio отговори защо медиумите познават, как червеите могат да подушат синия цвят и какво е поведението на хората в социалните дилеми |

Форумът Ratio отговори защо медиумите познават, как червеите могат да подушат синия цвят и какво е поведението на хората в социалните дилеми

Форумът за популярна наука и рационално мислене събра 400 гости в зала 6 на НДК

На 9 ноември се проведе третото издание на форума за популярна наука Ratio в партньорство с VIVACOM Фонд. Събитието напълни зала 6 на НДК и събра 400 гости, които слушаха презентации на различни научни и рационални теми.

„Честно казано, в началото бях скептичен и не очаквах да стигнем до трето издание,“ призна Любомир Бабуров, организатор на Ratio по време на официалното откриване. „Въпреки това, Ratio се превръща в традиционно научно събитие за София и ще се постараем да го направим все по-добро за в бъдеще.“

Първият лектор на събитието бе Пол Зенон – един от най-известните британски илюзионисти. Още от 11-годишна възраст, той прави представления и изкарва парите си като уличен илюзионист. Така се научава как хората могат да бъдат залъгвани и манипулирани. Същите тези знания прилага в изучаването на техниките на медиуми, гадатели и екстрасенси – оказва се, че подходите си приличат много.

На Ratio Пол Зенон представи най-често срещаните техники на медиумите, илюстрирани с примери от последните няколко века. Студеното четене (cold reading) и предварителното събиране на информация за събеседника се ползват еднакво често както през 19 век, така и от телевизионните врачки днес.

Следващата тема бе поведението на хора, животни и дори цели държави в социални дилеми. Презентацията води д-р Морис Гринберг, преподавател в Нов български университет. Д-р Гринберг е ядрен физик по образование, но академичните му интереси в сферата на когнитивната психология го насочват към въпросите за социалните дилеми и сътрудничеството.

Понякога желанието за сътрудничество води до парадоксално и ирационално поведение. С примери вариращи от поведението на САЩ и СССР по време на студената война до експерименти с маймуни капуцини д-р Гринберг илюстрира предпочитанието на индивидите да си кооперират, дори когато това потенциално намалява ползата за индивида.

Последен на сцената излезе Матю Коб, професор по зоология в Университета в Манчестър. Той има над 30 години академичен опит, пише за The Guardian и участва в популярното предаване на BBC Wonders of Life. Последните изследвания на проф. Коб се фокусират върху обонянието – на тази тема бе и неговата презентация на Ratio. В нея бяха показани все още непубликувани резултати от опити с ларви на мухи, в които личинките могат да „подушат“ синя светлина – това се получава, когато в обонятелна клетка на насекомото е поставен фоторецептор. На сцената бяха проведени и интересни „експерименти“ с участието на публиката, които доказаха колко различно е обонянието на всеки човек и колко голяма част от вкуса на храната идва от аромата й.

Активността на публиката се запази до края на Ratio, за което свидетелстваха много от въпросите в дискусионния панел. Тези, на които не бе отговорено на място, ще получат отговор от лекторите онлайн през следващите седмици, а на сайта ще бъдат качени пълни записи от всички лекции с превод на български език. Събитието е реализирано с подкрепата на VIVACOM Фонд, Софарма АД, Best Western PLUS City Hotel, издателство “Изток-Запад“ и Ogilvy.