Математиката като забавление ще представи д-р Сара Сантош |

Математиката като забавление ще представи д-р Сара Сантош

Математиката като забавление ще представи д-р Сара Сантош

По време на форума Ratio публиката ще играе морски шах за напреднали като въведение в „Съкровищата на геометрията“

Посетителите на Лондон по време на Олимпиадата трябваше да се примирят с дълги опашки. Надали някой от тях е очаквал част от уличните артисти, които разнообразяват чакането, да ги забавляват с математически задачи. Точно това обаче прави организацията Maths Busking, чийто съосновател португалката д-р Сара Сантош ще допълни екипа от презентатори на форума за научно мислене Ratio в София тази есен.

Maths Busking цели да покаже на публиката колко интересна може да бъде математиката, ако е облечена интересно като улично представление. Екипът придава еднакво значение както на науката, така и на ангажиращото презентиране и не жертва нито една от двете съставки. Резултатът е шоу, което успешно печели вниманието на публиката и й предава нови знания.

Д-р Сара Сантош, един от четиримата основатели на Maths Busking, ще използва същите техники за спечелване на вниманието по време на своята лекция на форума за научно мислене Ratio. Събитието ще се състои на 29 септември в Младежки театър Николай Бинев и включва общо четирима лектори от различни сфери, които ще представят интересни теми на достъпен за всеки език.

По време на събитието д-р Сара Сантош ще ни запознае със „Съкровищата на геометрията“. Лекцията включва любопитни геометрични факти, тайни за перспективата, урок по морски шах за напреднали и триизмерни калейдоскопи. Теоремите отстъпват по брой на демонстрациите с участие на публиката.

Другите три теми на събитието включват науката зад паранормалните явления, която ще представи проф. Кристофър Френч от Goldsmiths, University of London, темата за физиката на елементарните частици на доц. д-р Леандър Литов, както и въпроса за извънземен живот, представен от астрофизика Владимир Божилов и астронома Никола Каравасилев.

Билетите за събитието вече са пуснати за продажба на цена от 10лв. за стандартен билет и 7лв. билет за ученици и студенти. Те могат да бъдат закупени от касите на Младежкия театър и през системата на BGBileti.com.

Повече новини за събитието можете да намерите на http://ratio.bg/