Мимикрията, заселването на Марс и манипулацията на информация са фокус на форума Ratio |

Мимикрията, заселването на Марс и манипулацията на информация са фокус на форума Ratio

Гост за петото издание на събитието е един от най-големите световни защитници на еволюцията – д-р Джери Койн

Какво представлява мимикрията? Как да преценяваме информацията онлайн? И кога най-сетне ще можем да се заселим на Марс? Отговорите на тези и още много въпроси ще научат гостите на форума за популярна наука Ratio, който се провежда за пети път на 18 октомври в Sofia Event Center.

Този път международен гост на събитието е световно известният защитник на еволюцията д-р Джери Койн. Д-р Койн е биолог, преподавател в Университета в Чикаго и автор на блога Защо еволюцията е вярна? (Why Evolution is True). Активно коментира въпросите на еволюционната генетика, като работи основно с плодовите мушици Drosophila. По време на Ratio д-р Койн ще говори за мимикрията и как тя се използва еволюционно от различни видове. Мимикрията е не просто интересен естетически феномен. Тя дава доказателства за естествения отбор и предоставя на учените конкретни идеи за това как този ефект се създава еволюционно при различни организми.

Втората тема на Ratio обяснява как различни поляризирани обществени теми като глобалното затопляне, ГМО и употребата на марихуана се представят сензационно в медиите, как могат да се провеждат селективни изследвания с определена комерсиална цел и как сами да проверяваме фактите и източниците зад новините. Презентацията е на д-р Юлиян Караджов – биохимик, занимаващ се с изследвания върху ефекта на наркотични вещества, зависимости и наркомании.

Третият лектор на Ratio е д-р Владимир Божилов, доктор по астрофизика и астрономия и научен редактор на сп. BBC Знание. Темата му на Ratio e Марс: Неразказан, в която ще чуете какви са последните научни резултати от изследвания на червената планета, какви проекти предстоят, както и кога ще можем да заселим Марс (ама наистина!). От векове се питаме, дали на Марс не е имало друга цивилизация, досущ като нашата и какво й се е случило? Ето защо изследването на Червената планета е важно за нашето минало, но е и още по-важно за нашето бъдеще.

Билетите за събитието са в продажба през сайта на Ratio, а ще могат да се вземат и на място в деня на събитието. Ratio се организира с подкрепата на GlaxoSmithKline Bulgaria.