Остават 2 дни до форума за популярна наука Ratio |

Остават 2 дни до форума за популярна наука Ratio

Остават 2 дни до форума за популярна наука Ratio

Петима лектори представят научни теми на достъпен език в Младежкия театър

Тази събота Младежки театър „Николай Бинев“ ще бъде арена на научното мислене – там ще се проведе форума за популярна наука Ratio. В рамките на един ден български и чуждестранни лектори ще представят интересни теми от научната сфера и ще говорят за най-новите открития от световни научни организации. Както предполага мястото, презентациите няма да бъдат строго академични, а достъпни и интересни за аудитория без научни познания.

„Целта ни е да организираме събитие, на което всеки може да отиде и да чуе нещо, което ще го запали по наука,“ обясни Любомир Бабуров, организатор на Ratio. „В крайна сметка, не е нужно да си завършил физика или химия, за да се интересуваш от света около себе си и да искаш да научиш повече за него. Ratio е точно за тези хора – любопитните, а лекторите ни знаят добре как да представят научните тези по интересен и лесен за възприемане начин.“

На сцената ще се изявят петима лектори – трима българи и двама чужденци.

Първият лектор на Ratio е професор Кристофър Френч, британски психолог, специализирал се в психологията на паранормални вярвания и аномални изживявания. Той завежда отдел за изследвания „Аномална психология“ към Goldsmiths, University of London, а често участва и в конференции, радио и телевизионни предавания, където представя научната гледна точка за разнообразни паранормални твърдения.

Астрофизиците Владимир Божилов и Никола Каравасилев ще дадат отговор на въпроса „Сами ли сме във Вселената“. Специализацията на Владимир Божилов е търсенето на екзопланети – планети около звезди извън Слънчевата система. Темата за живота в космоса е един от основните фокуси на неговите изследвания и е разгледана детайлно в книгата му „Живот и Вселена“, издадена през 2010г. Никола Каравасилев се занимава главно с преподаване на физика и астрономия. Ръководи собствена школа за подготовка на ученици по астрономия, а от 2009 година е ръководител на националния отбор, представящ България на Международната олимпиада по астрономия. Работил е като оператор на телескопа в Националната астрономическа обсерватория Рожен.

За да ни запознае с интересни приложения на геометрията, д-р Сара Сантош ще представи „Съкровищата на геометрията“. Тя е директор и основател на Maths Busking, където тренира млади артисти да използват науката и математическите проблеми като вид забавление за хората на улицата. Лекцията включва любопитни геометрични факти, тайни за перспективата, урок по морски шах за напреднали и триизмерни калейдоскопи. Теоремите отстъпват по брой на демонстрациите с участие на публиката.

Друга тема на събитието ще бъдат горещите открития в CERN, свързани с търсенето на Хигс бозона – фундаментална частица, предвидена от Стандартния Модел на физиката на елементарните частици. Темата ще бъде представена от доц. д-р Леандър Литов, ръководител на катедра “Атомна физика” в СУ “Св. Климент Охридски” и ръководител на екипа от Софийския Университет работещ в CERN. Има над 300 научни публикации в сферата на атомната физика, а публиката го познава най-добре от предаването „Красива наука“, което води заедно с актрисата Мария Силвестър по БНТ.

Програмата ще завърши с дискусионен панел, където всеки ще може да зададе своите въпроси към лекторите.

Билетите за събитието дават достъп до пълната програма на Ratio и са на цена от 10лв. за стандартен билет и 6лв. билет за ученици и студенти. Те могат да бъдат закупени от касите на Младежкия театър, както сега, така и в деня на събитието и през системата на BGBileti.com.

Повече новини за Ratio можете да намерите на http://ratio.bg/ Събитието се осъществява с подкрепата на Телерик, Сирма Медия и British Council.