Остават 5 дни до форума за популярна наука Ratio |

Остават 5 дни до форума за популярна наука Ratio

Остават 5 дни до форума за популярна наука Ratio

По време на събитието ще бъдат представени четири разнообразни теми, а всеки въпрос към лекторите ще получи отговор

Тази събота феновете на науката и рационалното мислене могат да посетят форума за популярна наука Ratio. Събитието ще се проведе от 14:00 часа в Младежки театър „Николай Бинев“. Програмата включва четири презентации на различни теми, които ще бъдат представени от трима британски и един български лектор. Ratio се провежда за втори път, а първото издание събра над 300 гости.

„През септември, когато организирахме първото издание на Ratio, не знаехме какво можем да очакваме и дали у нас има публика за такъв формат научни събития. Интерес определено имаше и публиката хареса събитието, затова и решихме да организираме по две издания на година,“ обясни Любомир Бабуров, организатор на събитието. „В програмата ни този път са залегнали по-абстрактни теми, които, надяваме се, ще допаднат на гостите.“

По време на Ratio на сцената ще бъдат представени четири разнообразни теми. Първата тема за деня ще бъде човешкото съзнание, представена от проф. Сюзън Блекмор. Нейните изследвания в тази сфера разглеждат съзнанието от различни гледни точки: от неврологията и психологията през квантовата теория до източната философия. Темата на презентацията й включва идеи за това как от стандартни мозъчни процеси се пораждат субективни изживявания, какво представляват понятията за съзнателно и подсъзнателно, как възприемаме света около нас и дали имаме свободна воля.

Проф. д-р Николай Спасов, директор на Националния природонаучен музей, ще разкаже повече за времето и пътищата на разселване на първите хора, както и за природната обстановка от това време. При своята работа проф. Спасов открива следи за миграция на животински видове от Изток към териоторията на България преди около 2 милиона години. Тези миграции му дават основание да твърди, че първото навлизане на човешкия род в Европа може да се е случило още преди 1.9-1.5 млн. години – значително по-рано от досегашните твърдения, че първите хора са се заселили в Европа преди около 1 млн. години. Повече за тази хипотеза, както и за други палеонтологични находки на територията на България ще бъдат включени в презентацията на проф. Спасов по време на Ratio.

Третата тема за деня ще бъде представена от д-р Адам Харт-Дейвис, британски учен, автор, фотограф, историк и комуникатор на науката. Той ще говори за времето през призмата на историята, търговията, психологията, биологията, физиката и други науки. Гостите ще разберат как се е възприемало времето през вековете, как се е измервало то от различни цивилизации, каква е ролята му в различни общества, как времето влияе на организмите и каква е ролята му във физичните закони, които са ключови за възприемането на Вселената. Разбира се, ще стане въпрос и за пътуване във времето.

Последната презентация се фокусира върху вампирите – донякъде нетипичен въпрос за научно събитие. Въпреки това Дебора Хайд, главен редактор на списание The Skeptic, използва всички способи на рационалното мислене и научния метод при разглеждане на темата: тя борави с исторически данни за зараждането и развитието на този мит, както и елементи от психологията и социалната психология, за да обясни защо хората са склонни да вярват в него. Ще научите как чумата и други епидемнични заболявания са се превърнали в предпоставка за вярата във вампири, както и любопитни обяснения на най-често срещаните методи за убиване на вампири.

Програмата ще завърши с дискусионен панел, където всеки може да зададе своите въпроси към лекторите. Въпросите, които не бъдат зададени на живо, ще получат отговор през интернет след събитието.

Билетите за Ratio се продават на касите на Младежки театър и в сайта theater.bg. Цените им са 10лв. за стандартен билет и 6лв. за ученици и студенти. Допълнителна информация за събитието, лекторите и темите можете да намерите на сайта на Ratio: www.ratio.bg. Събитието се организира с подкрепата на Мтел, Софарма, Starbucks, Best Western Plus City Hotel и Младежки театър „Николай Бинев“.