Събитие за популярна наука ще се проведе в София през септември |

Събитие за популярна наука ще се проведе в София през септември

Събитие за популярна наука ще се проведе в София през септември

Основни теми на Ratio ще бъдат Хигс бозонът и паранормалните явления

В края на септември в София ще се проведе конференцията за популярна наука Ratio. В рамките на един ден български и чуждестранни лектори ще представят интересни теми от научната сфера и ще говорят за най-новите открития от световни научни организации.

Ratio ще се състои на 29 септември в Младежки театър Николай Бинев. Посетителите ще могат да видят четирима лектори, които говорят интригуващо пред аудитория без сериозни научни познания.

„Терминът „конференция“ звучи тежко, но Ratio не търси аудитория само от научните среди –целта на събитието е да представи науката по максимално достъпен и интригуващ начин,“ коментира Любомир Бабуров, организатор на Ratio. „Лекторите, които поканихме, имат опит в комуникирането на сложни идеи пред всеки, така че да докажат колко интересна може да бъде науката.“

Първият лектор на Ratio е професор Кристофър Френч, британски психолог, специализирал се в психологията на паранормални вярвания и аномални изживявания. Той завежда отдел за изследвания „Аномална психология“ към Goldsmiths, University of London, а често участва и в конференции, радио и телевизионни предавания, където представя научната гледна точка за разнообразни паранормални твърдения.

Друга тема на събитието ще бъдат горещите открития в CERN от последните дни, свързани с търсенето на Хигс бозона – фундаментална частица, предвидена от Стандартния Модел на физиката на елементарните частици. Темата ще бъде представена от доц. д-р Леандър Литов, ръководител на катедра “Атомна физика” в СУ “Св. Климент Охридски” и ръководител на екипа от Софийския Университет работещ в CERN. Доц. д-р Литов има над 300 научни публикации в сферата на атомната физика, организирал е различни събития, а публиката го познава най-добре от предаването „Красива наука“, което води заедно с актрисата Мария Силвестър по БНТ.

Другите двама лектори на Ratio ще бъдат обявени в следващите седмици, когато ще бъдат пуснати за продажба билетите на събитието. Те ще бъдат на цена 10лв. и 7лв. за ученици и студенти.

Повече новини за събитието можете да намерите на http://ratio.bg/.