Триковете на медиумите, обонянието и социалните дилеми са темите на форум за популярна наука в София |

Триковете на медиумите, обонянието и социалните дилеми са темите на форум за популярна наука в София

Любопитните по природа са поканени на 9 ноември в НДК, осигурен е превод на български

Третото издание на форума за популярна наука Ratio с партньорството на VIVACOM Фонд ще се проведе след по-малко от месец на 9 ноември. Промените по събитието включват ново място – зала 6 в Националния дворец на културата – и наличие на симултанен превод за лекциите на английски език. Темите на Ratio се различават значително една от друга, но са обединени от идеята за интересно и ангажиращо представяне на науката.

Водещият лектор на есенното събитие ще бъде Пол Зенон, един от най-известните британски илюзионисти с голям опит в представянето на различни трикове и илюзии. Той има над 300 участия в телевизионни предавания и почти 30 години опит в публични прояви. Пол бяга от училище на 11 години, за да направи първата си изява на сцена, а на 15 години вече участва в телевизионни предавания. По-късно започва да изкарва парите си като уличен илюзионист и научава как хората могат да бъдат залъгвани и манипулирани. Той прилага своите практически знания за човешката психология и внимание като разобличава подходите на псевдонаучни “звезди” – врачки, екстрасенси и медиуми, които често използват тактики за залъгване на своята публика.

Вторият чуждестранен лектор на Ratio е проф. Матю Коб от Университета в Манчестър. Той има над 30 години академичен опит, пише за The Guardian и участва в популярното предаване на BBC Wonders of Life. Последните изследвания на проф. Коб се фокусират върху обонянието. Лекцията му представя резултати от негови лабораторни изследвания върху обонянието и включва участие на публиката, използване на човешки феромони и обяснение как ларвите могат да подушат синия цвят.

Българската наука е представена от д-р Морис Гринберг, преподавател по когнитивна психология в Нов български университет. Д-р Гринберг е ядрен физик по образование, но академичните му интереси в сферата на когнитивната психология го насочват към въпросите за социалните дилеми и сътрудничеството. Лекцията ще разкаже за изследвания върху поведението на хората в т.нар. Дилема на затворника, Игра на ултиматум и други игри от теория на игрите, които хвърлят светлина върху механизмите, водещи до понякога парадоксално и ирационално поведение.

Както и до момента, организаторите на Ratio са се постарали да направят събитието максимално достъпно за всички любопитни по природа. Билетите, които дават достъп до всички лекции и дискусионния панел в края на програмата, са на цени от 10лв. за стандартен билет и 6лв. билет за ученици и студенти и се разпространяват в мрежата на Eventim. Събитието се осъществява с подкрепата на VIVACOM Фонд, Sopharma и Best Western City Plus Hotel.