Владимир Божилов ще обясни сами ли сме във Вселената |

Владимир Божилов ще обясни сами ли сме във Вселената

Владимир Божилов ще обясни сами ли сме във Вселената на конференцията Ratio

Темата на третата лекция от събитието ще бъдат екзопланетите

Дали сме сами във Вселената? Този въпрос не е обект само на научната фантастика, а ще намери своето място на конференцията за популярна наука Ratio. Темата за живота в Космоса ще бъде представена от Владимир Божилов, докторант във Физически Факултет на СУ „Св. Кл. Охридски”, катедра „Астрономия” и автор на научнопопулярната книга за търсенето на извънземен живот „Живот и Вселена”.

Основен фокус в изследванията на Божилов заема търсенето на екзопланети – планети около звезди извън Слънчевата система. Дали такъв съществува според науката ще научат посетителите на Ratio на 29 септември в Младежки театър Николай Бинев. Тази трета тема от събитието допълва въпросите за науката зад паранормалните явления, която ще представи проф. Кристофър Френч от Goldsmiths, University of London, както и темата на доц. д-р Леандър Литов за физиката на елементарните частици.

Основната цел на събитието е да предостави достъп до атрактивни български и чуждестранни лектори, които да представят интересни теми от научната сфера на достъпен за всеки език. Ето защо изборът за трети лектор се спира на Владимир Божилов. Освен в научната среда, той е активен и в популяризирането на науката. През 2010 година спечелва второ място в конкурса за комуникация на наука FameLab, организиран от British Council. Заедно с други млади учени участва в популярното телевизионно шоу Красива наука. През 2010г. излиза неговата книга „Живот и Вселена”, в съавторство с доц. д-р Камен Нам.

Повече новини за събитието можете да намерите на http://ratio.bg/.