Второто издание на форума Ratio ще се състои на 27 април |

Второто издание на форума Ratio ще се състои на 27 април

Второто издание на форума Ratio ще се състои на 27 април

Британски лектори говорят за съзнанието и времето, още две теми ще бъдат обявени скоро

В края на април ще се състои второто издание на форума за популярна наука Ratio. На 27 април 2013 г. в Младежки театър „Николай Бинев“ гостите отново ще могат да чуят четири теми от различни научни сфери, представени по достъпен и ангажиращ начин. Целта на Ratio е да покаже, че научното мислене не е резервирано само за учените, а може да е интересно на всеки.

„Първото издание на Ratio през септември ни показа, че към подобни събития има интерес и публиката се отнася позитивно към идеята ни. Това ни даде увереност, че форумът трябва да се случва два пъти в годината,“ коментира Любомир Бабуров, организатор на събитието. „За разлика от първото издание, в чийто фокус по-скоро бяха точните науки, сега ще обърнем внимание и на по-абстрактни теми като съзнанието и времето.“

Тези две теми ще бъдат представени от британците д-р Сюзън Блекмор и Адам Харт-Дейвис.

Д-р Блекмор е писател с дългогодишен опит в представянето и промотирането на науката. Нейната работа засяга различни теми, свързани с психологията, като мемите, съзнанието, свободната воля, медитацията. Автор е на повече от 60 академични статии, спомогнала е за написването на над 80 книги и е основен автор на 14. Освен своята академична работа, тя е автор в няколко медии, пише блог постове за Guardian и Psychology Today и често участва в радио и телевизионни предавания.

По време на Ratio д-р Блекмор ще представи темата за човешкото съзнание. Нейните изследвания в тази сфера разглеждат съзнанието от различни гледни точки. Темата на презентацията й включва отговор на въпросите как от стандартни мозъчни процеси се пораждат субективни изживявания, какво представляват понятията за съзнателно и подсъзнателно, как възприемаме света около нас и дали имаме свободна воля. Д-р Блекмор ще направи и няколко демонстрации с помощ от публиката, които показват различни начини, по които ние грешно възприемаме работата на собствения си ум.

Втората тема на Ratio ще бъде представена от Адам Харт-Дейвис, британски учен, автор, фотограф, историк и комуникатор на науката. Той има над 30-годишен телевизионен опит в представянето на научни теми пред масова аудитория. Продуцираното от него Scientific Eye се превръща в най-популярното телевизионно предаване за наука, което се използва в близо 70% от училищата във Великобритания и се излъчва в 35 други държави. Автор е на 37 книги за популярна наука, които третират въпроси в различни сфери от физика и астрономия до история.

По време на своята презентация на Ratio Адам Харт-Дейвис ще говори за времето през призмата на историята, търговията, психологията, биологията, физиката и други науки. Той ще представи как се е възприемало времето през вековете, как се е измервало то от различни цивилизации, каква е ролята му в различни общества, как времето влияе на организмите и каква е ролята му във физичните закони, които са ключови за възприемането на Вселената. Разбира се, ще стане въпрос и за пътуване във времето.

Билетите за Ratio ще се продават на касите на Младежки театър и в сайта theater.bg. Цените им са 10лв. за стандартен билет и 6лв. за ученици и студенти. Другите две теми, както и допълнителна информация за събитието, ще бъдат обявени на сайта на Ratio: www.ratio.bg.