Ratio forum

june 2022

10:00

11 June

Tech Park

Дни
Часове
Минути

Форумът Ratio се завръща на 11 юни в Sofia Tech Park! Пригответе се за цял ден изпълнен с невероятни научни факти и впечатляващи иновации – представени на човешки език. Очакват ви и демонстрации, изложби, допълнителни забавления и изненади.

Бъдете наши спътници в следващото научно приключение на 11 юни!

Теми

От широкия космос до дребните насекоми, очаква ви ден изпълнен с най-различни научни теми. Ще се срещнете с различни примери за невероятна наука, да се потопите в разширяващата се Вселена и да чуете повече за слонски хоботи и човешки мигли. Програмата включва четири теми – вижте първите две сега, а скоро ще обявим и останалите!

Международните лектори ще водят презентациите си на английски език, на този етап не предвиждаме превод.

Hubble Trouble: the expanding Universe, and a cosmological crisis​

Преди около век, Едуин Хъбъл прави едно от най-важните открития в историята на астрономията: Вселената се разширява. От тогава до днес, една от най-важните задачи на космологията е да разберем каква е скоростта на това разширение. 

Астрономите са изправени пред две загадки. Защо разширението на Вселената се ускорява? И защо различните експерименти дават различен отговор за скоростта му?

Матю Ботуел ще ни разкаже за разширяващата се вселена, тъмната енергия и “напрежението на Хъбъл” (нещо, което днес много хора наричат “криза” на космологията).

Animal physics: eyelashes to cubic poo

Как котките успяват да се почистят само с език? Как кучетата се сушат само за няколко секунди, а на нашите сушилни им трябва половин час? Защо въобще са ни мигли? Как слонът може да вземе парченце чипс с масивния си хобот, без да го счупи? Как насекомите ходят по вода и как точно пълзят змиите? Кое животно произвежда изпражнения с перфектна кубична форма и защо?

Отговорите на тези въпроси са в сферата на животинската биомеханика – и д-р Дейвид Ху ще ни ги сподели. Той ще обясни и как използваме високоскоростни камери, за да разкрием тайните на движението при животните и как тези отговори помагат на инженерите да създават изобретения, вдъхновени от природата. Представете си само: четка за коса тип “котешко езиче”, гъвкави уреди за бране на плодове или роботи, които могат да ходят по вода!

Space Oddity: Life in space, as told by a real astronaut

Рекс Уолхайм има сериозен стаж в космоса. Като участник в три космически мисии, той е навъртял 566 часа далеч от родната си планета, а за 36 часа и 23 минути от тях е бил в открития космос.

От него ще научим всичко за участието в космическа мисия. Ще чуем какъв е предварителния тренировъчен режим на астронавтите, какво е усещането при излитане и приземяване и какви усещания и емоции поражда излизането в открития космос. Рекс ще ни разкаже и за последния полет с американската совалка и мисията STS-135.

Освен за миналото на космическите пътешествия, Рекс ще говори и за тяхното бъдеще. Той е част от екипа на Axiom Space, компания за частни космически полети, която ще изпрати първия цивилен посетител на МКС. Ще чуем още за работата му там и за усилията на Axiom по създаването на първата частна космическа станция.

Лектори

Матю Ботуел

Д-р Мат Ботуел е астроном от Университета в Кеймбридж и се занимава активно с комуникация на науката. Изнася лекции и презентации за различни сфери на астрономията. Когато не се занимава с публична комуникация, Мат използва най-модерните астрономически наблюдателни съоръжения, за да изучава еволюцията на галактиките и космическото време. Той е автор на книгата “The Invisible Universe: Why There’s More to Reality than Meets the Eye” (2021).

Дейвид Ху

Д-р Дейвид Ху е машинен инженер, биолог и физик. Той изучава взаимодействията между животните и водата. Открива как точно кучетата се изтръскват от вода, как насекомите ходят по повърхността ѝ и как миглите предпазват очите ни от изсушаване. Изучавал е математика и машинно инженерство в M.I.T. и сега преподава машинно инженерство и биология, доцент е по физика в Техническия Университет на Джорджия. Печелил е наградата за млади учени на Националната научна фондация, наградата Ig Nobel за физика, Pineapple Science Prize (еквивалентът на Ig Nobel в Китай), както и наградата за научна комуникация на Американския физичен институт за книгата си „How to walk on water and climb up walls“.

Рекс Уолхайм

Рекс Уолхайм е бил част от три космически мисии. Натрупал е над 36 дни в космоса и над 36 часа в открития космос по време на 5 EVA. Той е участвал в мисиите STS-110 през 2002, STS-122 през 2008 и STS-135, последната мисия на американска совалка през 2011. Работил е като основното контактно лице за астронавти (CAPCOM) в Mission Control Center на NASA, бил е и директор на екипа за космически разходки. Бил е част от програмата Орион, работил е и в космическия център Джонсън. През 2020 година се оттегля от NASA, а днес работи като Директор по сигурността на мисиите в частната компания Axiom Space.

Изложби

Действието на Ratio не се развива само на сцената. Подготвили сме ви изложбена част, която да ви удиви и вдъхнови.

Micronavt

Изложбата Micronavt се фокусира в около 10 микрона дълбочина от мащабите на космоса. Този поглед отблизо открива абстрактни пространства и нови територии за преодоляване на гравитацията на въображението. Заснетите с микроскоп проби пресъздават светове, които разкриват връзките между структурите в микро и макро мащабите. Сцените напомнят за размерите и възрастта на вселената отвъд границите на нормалните човешки възприятия. Аудио-визуалната част от изложбата, в която процесите са в движение, силно допълва атмосферата в комбинация с кинематичния ембиънт саунд на Form Null.

Автори: Венелина Катанска и Андрей Катански

Пулсари

Пулсарите са едни от най-екстремните явления в космоса. Те са най-плътните познати ни обекти – неутронна звезда с размер на малък град, която има масата на няколко слънца. Скоростта на въртене около оста им достига до стотици пъти в секунда. Името си Пулсар носят заради високо енергийните лъчи от магнитните им полюси, които ние на земята наблюдаваме като пулсиращ сигнал.

Аудио-визуалната инсталация, която ще видите, е артистична интерпретация на явлението, базирана на реални научни данни.

Автори: Петър Вълканов, Георги Батилов и Клементина Разбойникова 

Програма

Очаквайте скоро!

Детска програма

Отново ще имаме и програма за малки изследователи, подходяща за деца от 8 до 12 години, която ще върви паралелно на основната. Така родители и деца могат да посетят Ratio и да се забавляват цял ден с различни научни изживявания.

Всяко дете трябва да бъде придружено от възрастен със стандартен билет!

“Наука с хартия” с Izzi Science for kids

Никой не е прекалено малък, за да прави истински експерименти! Izzi Science for Kids заедно със своя учител Наско Стаменов ще разгледат свойствата на хартията (а знаем доста от тях, заради последните ѝ 3000 години история). Малките изследователи ще видят в детайл какво е фибра, какъв е истинският цвят на хартията и как, когато я оцветим, можем да сменим цвета.

“Дивите котки” с Музейко

Научна работилница „Дивите котки“ увлича децата в интересния свят на дивите котки, белезите, по които можем да ги разпознаем, някои от техните навици и различните места по света, в които можем да ги срещнем. Децата се включват в интерактивни дейности, които им помагат да разберат как общуват дивите котки, какъв е социалният им живот и какво е значението на различната им окраска.

Тайните на физиката с Университет за деца

Знаете ли как може да се пренася електричество по въздуха? А стреляли ли сте с картофено оръдие? Кога за последно видяхте светкавица от 2 метра разстояние? Екипът на Университет за деца ще разкаже за най-удивителните физични явления и заедно с тях малките изследователи ще разкриват мистериите на заобикалящия ни свят. Те ще създадат свой научен експеримент, който ще им остане за спомен.

“Млади инженери” с АБВ Академия

Какво има в телевизора, телефона и компютъра? Как се създава електрониката, която ползваме всеки ден? Малките изследователи ще работят с основни електронни елементи – съпротивление, светодиод и други, и ще се научат как сами да запоят тези елементи върху електронна схема. В края на заниманието всеки ще си тръгне с изработения продукт като подарък!

Място

Форумът Ratio ще се състои в зала “Джон Атанасов” в Sofia Tech Park.

Как да стигна?

Градски транспорт

  • Автобуси 306, 184 и 84 и тролейбуси 5 и 8, спирка “София Тех Парк” (в посока жк. “Младост”)
  • Автобуси 1, 3, 5 и 6, спирка “София Тех Парк” (в локалното платно на бул. “Цариградско шосе”, посока “Център”)
  • Автобуси 1, 3, 5, 6, 280, 294, 305 и 306 и тролейбуси 4, 5, 8 и 11, спирка “Площад на авиацията”.

С кола

На територията на парка има етажен паркинг за автомобили с капацитет 500 места. Паркирането е платено – 1 лв. на час с 15 минути безплатно.

Често Задавани Въпроси

Въпреки че планираме цял ден пълен с активности и интересни презентации, можете да дойдете когато ви е удобно – регистрацията е отворена през целия ден.

Да, можете спокойно да преотстъпите билета си, без да е необходима промяна на името. Това важи за всички категории билети без Ученически/Студентски билет, за които изискваме допълнително представяне на документ удостоверяващ учебния статус.

Не, можете да свалите билета на мобилното си устройство и да ни покажете QR кода му на входа.

Паркирането в Sofia Tech Park е платено – 1 лв. на час с 15 минути безплатно. Не забравяйте на излизане да валидирате билета си за паркинг на машините, където се извършва плащането!

Тъй като програмата е целодневна и основно се случва в зала, няма да можем да допускаме домашни любимци.

Скоро ще потвърдим детайлите, но в цената на билета е включен обяд. Предвиждаме и вода, кафе и допълнителни напитки от нашите партньори.

Малките ни гости трябва да имат пълнолетен придружител, който ще бъде помолен да попълни декларация на място. Това не е необходимо да е родител или настойник, стига да е пълнолетно лице, готово да поеме отговорност. В този смисъл, детето може да е придружено от друг роднина или приятел на семейството, например. Придружителите трябва да имат валиден билет за събитието.

Билети

Партньори

Ако имате интерес да подкрепите форума Ratio, пишете ни на [email protected]