8 юни ✦ 10:00 ✦ София Тех Парк

Хайде заедно да потърсим рецептата за обитаема планета, да видим къде живеят астронавтите и да сменим онази p@r0la.

Чакаме ви на 8 юни в Sofia Tech Park за ден изпълнен с впечатляваща наука и любопитни идеи. Ще ви срещнем с международни лектори със завладяващи теми, които ще ви накарат да търсите отговори и ще ви вдъхновят. Разбира се, дори най-сложните теми ще бъдат представени ангажиращо и интересно, на достъпен език.

Вижте повече за събитието и вземете своя билет за това научно приключение днес!

ТЕМИ

От търсене на обитаеми светове и далечни хабитати дo сигурността ни в дигиталното пространство, темите на Ratio Forum са разнообразни, за да може всеки да открие нещо ново. Програмата включва четири презентации.

Международните лектори ще водят презентациите си на английски език, на този етап не предвиждаме превод.

РЕЦЕПТА ЗА БЕБЕ ЗЕМЯ

В нашата галактика има 200 милиарда звезди. Около 20% от тях са подобни на Слънцето и всяка от тях има свои планети. В Млечния път кръжат около 17 милиарда светове със сходни на нашата Земя характеристики. Ако търсите живот някъде там, статистиката е на ваша страна.

Учените смятат, че живот се формира когато условита позволяват неодушевената материя да премине през серия сложни химични реакции, за да се превърне в живо същество. Този процес се нарича “абиогенеза”.

Не можем да се върнем назад във времето и затова няма как да сме сигурни как се е осъществила абиогенезата на Земята. Но ако открием светове, където тя се случва сега или наскоро се е случила, ще сме по-близо до разбирането на собствения ни произход и калибриране на търсенето на извънземни цивилизации.

ОТ ПОЛЯРНИ НОЩИ ДО ОСВЕТЛЕНИЕ В ОРБИТА

дизайнът в помощ на астронватите

Как да създадем уютен дом далеч от дома? Нямаме предвид вила до морето, а хабитат до кратер на далечна планета. Този въпрос си задава екипът на SAGA Space Architects.

Тази презентация ще ни представи процеса по създаване, изграждане и тестване на прототип на космически хабитат. За да изпробват своята концепция, екипът на SAGA прекарва 100 дни в хабитата във враждебната среда близо до Северния полюс. 

Но този проект отива отвъд издръжливост и сигурност. Прототипът е създаден, за да подобри психическото състояние на астронавтите – ще видите как различни елементи от дизайна са проектирани, за да го осигурят. Ще разберем и какво крие бъдещето и как подводен хабитат ще подготви следващото поколение астронавти.

И ЗАЖИВЕЛИ НА СИГУРНО:

Какво ни учат приказките за киберсигурността?

Какво могат да ни научат приказните герои за сигурността и безопасността ни в дигиталния свят? Всъщност, повече отколкото очаквате!

Лука Вигано, ръководител на Групата по киберсигурност в King’s College London, ще ни сподели уроци от въображаеми герои за подслушването, конфиденциалността, атаките с повторение и много други. Ще разберете ключови концепции като идентичност, автентикация и поверителност чрез силата на историите и приказките. Пепеляшка може да ви обясни мултифакторната автентикация, а Али Баба и 40-те разбойника показват как работи анонимността. Кой би повярвал?

НОВИЯТ НОЕВ КОВЧЕГ:

За кого пазим място в кораба?

Представете си, че библейският сценарий за големия потоп е на път да се повтори. Кои видове би взел съвременният Ной на своя кораб? Има ли животни и растения, които са по-важни от други и такива, без които светът спокойно може да оцелее?

На сцената на Ratio Forum ще обсъдим с българските експерти в областта на биологията –  Милена Георгиева и Николай Стоянов как бихме постъпили в днешно време, ако бяхме на мястото на Ной. Ще дискутираме възможните подходи при определянето на най-важните видове за оцеляването на живота на Земята. Ще разговаряме и за бъдещето на човечеството в случай на масово измиране на отделни видове.

Изчезването на един вид може да има сериозни последици за много други и биологичното разнообразие е ключово за нашето благополучие. Решението кой заслужава да бъде спасен и кой не, изглежда все по-сложно и на Ratio Forum ще търсим отговора.

Микрокосмос

Йохана Траянова, концептуален артист и Стефан Казаков, микробиолог и хидробиолог.

Ще се докоснем до разнообразните и изненадващо сложни екосистеми, които съществуват в градските пространства, благодарение на специална визуална инсталация. Чрез серия от микроскопски фотографии на различни организми, алги, растения и насекоми, заснети на добре познато място в столицата – Езерото с лилиите в Борисовата градина ще разгледаме огромното изобилие от микроскопичен живот, който кипи около нас.

Скалите: химическият мост между неживот и живот

Стивън Мойзиш

От целия този невидим, динамичен живот ще се прехвърлим към студения свят на скалите. Ще се докоснем до най-старият камък на Земята и до истински скали от Марс и Луната. Животът на Земята се е появил на границата между геосферата, хидросферата и атмосферата на планетата. Тази настройка служи като наша основа за това как биологичните системи възникват на скалисти планети и изисква нов трансдисциплинарен подход, наречен „биогеодинамика“.

ЛЕКТОРИ

Стивън Мойзиш

Стивън Мойзиш използва физични, химични, ядрени, астрномични и биологични инструменти, за да разбере света около нас. Неговата работа използва различни модели, за да изследва динамичните условия, при които еволюират планети с условия сходни на Земята.

Мойзиш е изспедовател към института за астрономия и естествени науки HUN-REN в Будапеща, Унгария. Той е и професор емеритус към Университета в Боулдър, Колорадо, служи като преподавател към Университета в Осло (Норвегия), Йенския университет (Германия) и Виенския университет (Австрия).

Себастиян Аристотелис

Себастиян Аристотелис е водещият архитект и съ-основател на SAGA Space Architects. Компанията специализира в създаването на 3D-принтирани архитектурни проекти и хабитати за открития космос. SAGA е работила по проекти в Азия, Близкия Изток, Латинска Америка, Европа и Северна Гренландия. Наскоро изпрати първия си проект в космоса – лампа, която ще бъде използвана на Международната космическа станция.

Себастиян е част от двучленния екипаж на експедицията LUNARK, по време на която прекарва 100 дни в изолация в близост до Северния полюс, тествайки прототип на космически хабитат. SAGA печели серия награди и световни рекорди в архитектурата, като например най-високата 3D-принтирана пластмасова структура с височина 7 метра.

Лука Вигано

Лука Вигано е преподавател в Департамента по информатика на King’s College London във Великобритания, където завежда Групата по киберсигурност. Неговата работа се фокусира върху анализа на киберсигурността, където не се ограничава само с формални подходи. Той изследва как различни произведения на изкуството могат да бъдат използвани, за да обяснят сложни термини и как формалните обяснения могат да се комбинират с различни форми на сторителинг.

Освен учен, Лука е още сценарист и автор на пиеси. Негови творби са публикувани и продуцирани в Италия, Великобритания и Русия. Първият му кратък филм на английски, “The First”, представя бъдеще, в което правата на съзнателните същества са противопоставени срещу свободата, идентичността и етиката.

Милена Георгиева

Милена Георгиева е професор по молекулярна биология към Лаборатория по молекулярна генетика, епигенетика и дълголетие към Институт по молекулярна биология, БАН. Тя е един от основателите на иновативния стартъп EPIX.AI, който разработва иновативен подход за забавяне на стареенето. Милена е и главен научен директор на EPIX.AI. Научните ѝ интереси са в сфери като молекулярна биология и генетика, епигенетика, биология на стареенето и биомедицина. Тя е автор на многобройни научни публикации в реферирани международни списания. Ръководител и участник е в редица научно-изследователски проекти към национални, и международни агенции. 

Милена е съосновател и научен директор на STEAM & SPACE Клъстер, който обединява водещи образователни, академични и иновативни организации, профилирани в науката, технологиите, инженерните науки, изкуството и математиката (STEAM), както и космическите изследвания.

 

Член е на Съюза на Учените в България, на Европейската Федерация на Биохимичните дружества и на Международния съюз по Клинична Епигенетика. Почетен член е на Консултативния борд към М3 Communications Group, Inc.

Николай Стоянов

Николай Стоянов е разследващ и финансов журналист във в. „Капитал“. Започва работа там през 2006 г. като борсов репортер, като в последствие покрива и банковия и пенсионния сектор, а понастоящем е редактор на финансовата секция на вестника. Сред по-съществените му публикации са поредиците материали за фалиралата през 2014 г. Корпоративна търговска банка, които започват още от 2009 г. и са често цитирани в международната преса. Автор е на аудиокнигата “OneCoin: Жената, която измами света”, написана за Storytel и базирана на разследванията му за най-голямата криптовалутна измама от 2015 г. насам.

ПРОГРАМА

МЯСТО

Час Тема
10:00-11:00Регистрация
11:00-11:15Откриване
11:15-12:00Стивън Мойзиш - Рецепта за бебе Земя
12:00-12:25Кафе пауза
12:25-13:15Себастиян Аристотелис - От полярни нощи до осветление в орбита: дизайнът в помощ на астронавтите
13:15-14:00Обяд
14:00-15:00Милена Георгиева и Николай Стоянов - Новият Ноев ковчег: За кого пазим място в кораба?
15:00-15:25Кафе пауза
15:25-16:05Лука Вигано - И заживели на сигурно: Какво ни учат приказките за киберсигурността?
16:05-16:25Кафе пауза
16:25-17:20Въпроси и отговори
17:20-17:30Закриване

Форумът Ratio ще се състои в зала “Джон Атанасов” в Sofia Tech Park.

Как да стигна?

Градски транспорт

  • Автобуси 306, 184 и 84 и тролейбуси 5 и 8, спирка “София Тех Парк” (в посока жк. “Младост”)
  • Автобуси 1, 3, 5 и 6, спирка “София Тех Парк” (в локалното платно на бул. “Цариградско шосе”, посока “Център”)
  • Автобуси 1, 3, 5, 6, 280, 294, 305 и 306 и тролейбуси 4, 5, 8 и 11, спирка “Площад на авиацията”.

С кола

На територията на парка има етажен паркинг за автомобили с капацитет 500 места. Паркирането е платено – 1 лв. на час с 30 минути безплатно.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Въпреки че планираме цял ден пълен с активности и интересни презентации, можете да дойдете когато ви е удобно – регистрацията е отворена през целия ден.

Да, можете спокойно да преотстъпите билета си, без да е необходима промяна на името. Това важи за всички категории билети без Ученически/Студентски билет, за които изискваме допълнително представяне на документ удостоверяващ учебния статус.

Не, можете да свалите билета на мобилното си устройство и да ни покажете QR кода му на входа.

Паркирането в Sofia Tech Park е платено – 1 лв. на час с 15 минути безплатно. Не забравяйте на излизане да валидирате билета си за паркинг на машините, където се извършва плащането!

Тъй като програмата е целодневна и основно се случва в зала, няма да можем да допускаме домашни любимци.

Всеки посетител ще получи обяд от нашите партньори от CoKitchen. Ще има налични месни, вегетариански и веган опции. Ако имате други хранителни изисквания или алергии, попитайте екипа ни на място за пълните съставки.

Можете да се заредите и с чаша кафе и вода по време на почивките.

Ако искате нещо сладко или да наваксате със закуската си при нас, ще имаме щанд с още продукти, които можете да си купите. От обяд нататък ще имаме и бар с наливна бира.

БИЛЕТИ

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Виртуален билет за запис / Virtual ticket
Ако не можете да сте с нас на живо, вземете билет за запис от събитието, който ще ви изпратим около седмица след него. / If you can't join us live, you can get a virtual ticket that gives you access to the recording about a week after the event date.
лв. 25.00
Unlimited

Ако не можете да си позволите билет за Ratio, но имате интерес към нашето събитие, пишете на info@ratio.bg и ще ви изпратим достъп до записа от събитието безплатно.

ПАРТНЬОРИ

Ако имате интерес да подкрепите форума Ratio, пишете ни на partnerships@ratio.bg