Ratio Online - Математическо моделиране |

Ratio Online – Математическо моделиране

Във втория епизод на Ratio Online – един по-динамичен формат от този месец, в който си говорим с повече хора на разнообразни теми, ви представяме подготвените от нас теми за 28 юли 2020 г.

📌 Математическо моделиране.
📌 Индивидите на кой животински вид тежат най-много ако се съберат всички на едно място? Ще разберем по време на рубриката „Няма глупави въпроси“.
📌 В „Dafacts“ пък ще ви разкрием каква е скоростта, с която профучават мислите ни всеки ден.
📌 От „Науката не спи“ ще разберете най-новото от света на науката.
📌 В „Препоръчано от Ratio“ водещият Любомир Бабуров ни представи книгата „Mortal Questions“ на Thomas Nagel, която можете да намерите в нашия онлайн магазин.

Лектор в основната тема на този епизод – математическото моделиране, беше д-р Виктор Сендеров, който ни отговори на въпроси като:

💡 Всичко ли може да бъде моделирано?
💡 Кои са най-значителните успехи на математическото моделиране и какво е бъдещето му?
💡 Как се правят моделите, които предсказват хода на настоящата пандемия?
💡 Кога трябва да внимаваме с предвижданията на моделите?
💡 Има ли моделирането място в социалните науки, в политиката, в икономиката?

За лектора <<<

Д-р Виктор Сендеров е биоинформатик и специалист по вероятностно моделиране. Притежава бакалавърска степен по компютърна математика от Университет Магдебург и магистърска степен по биостатистика от Университет Мюнхен (Германия). Докторската си дисертация защитава върху тема, отнасяща до съхранението и обработката на научно знание за биоразнообразието на планетата в интелигентни бази-данни.

След избухването на епидемията “Ковид-19” се включва в изследването на заболеваемостта, проведено по-рано тази година в Пловдив. Със съ-авторката си д-р Савина Стоицова изобретяват за една вечер метод за получаване на случайна географска извадка от публични отворени данни. Решава да приложи и уменията си по вероятностно програмиране и предоставя с отворен достъп инструмент за предвиждане на броя на заболелите, вземащ под внимание статистическата погрешност на теста за антитела.