Ratio Online: Марсианско нашествие |

Ratio Online: Марсианско нашествие

Повечето от вас вероятно ще запомнят 2020 като годината, която спешно се нуждае от бутон Reset 😱 Но не бързайте да го натискате, защото тази година ни е приготвила и приятни изненади.

🚀 2020-та е годината, през която от Земята към Марс ще бъдат изстреляни не една, а няколко космически мисии. Те включват както орбитални апарати, така и поне два приземяеми апарата с марсоходи. Ще видим и първия човешки апарат, който ще извърши полет в атмосферата на Червената планета. Целта на мисиите е изучаването на далечни светове и разширяването на човешките хоризонти. Това марсианско нашествие може да ни даде отговора на едни от най-фундаменталните въпроси задавани днес: „Сами ли сме?“ и „Съществуват ли други форми на живот в Космоса?“. Отговорите на тези въпроси биха променили мирогледа на човешката цивилизация и биха спомогнали за ускоряването на научния и технологичен прогрес.

По време на основната част от събитието с Тихомир Димитров си говорихме още за:

🚀 Кои са роботизираните мисии, които ще изстреляме към Марс тази година?
🚀 Къде ще кацнат на Червената планета и какви проучвания ще направят на повърхността ѝ?
🚀 Кои са хората, които са построили тези космически апарати?

В рубриката „Няма глупави въпроси“ доц. Борис Николов накратко ни даде отговор на питането „Как птиците пеят?“, научихме също така интересен „Dafact“ – какво всъщност представлява студената заварка. Накрая, но не на последно място, в „Препоръчано ор Ratio“ Любо ни представи книгата Ficciones на Jorge Luis Borges.