Театър на чудесата |

Театър на чудесата

Фестивал за наука и изкуство
10-12 септември 2021 г., София

От опитомяването на древни зверове през пречупването на космическите граници до търсенето на разковничето за нашето безсмъртие – всяка от тези теми може да се превърне както в чуден художествен сюжет, така и в авангардна научна разработка. И точно от тази среща на темите между науката и изкуството се ражда “Театър на чудесата”.

THEATRE OF WONDER (Театър на чудесата) е европейска верига от фестивали посветени на сътрудничеството между хора на изкуство и на наука. Първото му издание в България ви очаква от 10 до 12 септември 2021 г.

В програмата на фестивала са включени сценични продукции на интригуващи научни теми, които ще запалят въображението ви и ще ви вдъхновят. Творческото взаимодействие между артисти и учени ражда нов формат, който ние наричаме “художествени лекции”.

КУПИ БИЛЕТ

Фестивалът се организира в България от Арте Урбана Колектив и RATIO, в партньорство с Френски Институт в България, Сцена Дерида, Си Ви Ес България и с подкрепата на програма “Творческа Европа”, Национален Фонд “Култура” и Столична програма “Култура”.

10 септември, петък

Ритъмът в сърцето на галактиката

Астрофизиката среща музиката и театъра | 18:30 часа, Терминал 1

В сърцето на Млечния път се намира свръхмасивна черна дупка. Това е истинско космическо чудовище, което с лекота би събрало в себе си милиони Слънца. Какво прави тя там и какво представляват активните галактични ядра? Отговорът ще открием заедно по време на едно вълнуващо космическо приключение, което по интерактивен и забавен начин съчетава науката с театъра и музиката.

В това космическо пътешествие ще ви поведат опитни гидове астрофизикът Владимир Божилов, музикантката Анна Бочева и импро-режисьорът Живко Джуранов.

Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?

20:30 часа, Сцена Дерида

Креативността често е определяна за най-важното умение на 21-и век. „Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?” е забавно и вълнуващо приключение в търсене на тайните на креативността на Алберт Айнщайн. Айнщайн е творил в науката, но принципите на неговата креативност могат да бъдат приложени във всички сфери на човешката дейност. Димитър Узунов и екипът на спектакъла имат амбициозната задача за един час да превърнат всеки един от публиката в експерт по креативност. Готови ли сте да приемете предизвикателството?

11 септември, събота

Синтетичният човек – мечта, кошмар, реалност?

Биологията среща видеографията | 18:30 часа, Терминал 1

Изкуствени човешки органи, които заменят далите дефект или остарели природни оригинали. Майки, които раждат чрез синтетични органи. Безсмъртни хора. Звучи ви фантастично? Новата реалност вече чука на вратата. Елате да си сверим часовниците!

Дали науката може да превземе един от последните бастиони на природата – безсмъртието? Не просто ще чуете нашия отговор, но и ще се докоснете до медицински подходи, които от научна фантастика прекрачват в научната реалност.

Със синтетичния човек ще ни срещнат научният предприемач Спас Керимов, видео-артистът Никола Налбантов и режисьорът Димитър Узунов.

Принципът на неопределеността (на английски език)

20:30 часа, Сцена Дерида

Професор разказва за някои от най-загадъчните концепции на квантовата механика (експериментът с двата процепа, котката на Шрьодингер, интерпретацията за многото светове на Хю Евърит III), за да представи един прекрасен свят, изграден от мистерии и парадокси. Но сред цялата тази радост, изпълнена със страхопочитание, се крие тревожна истина. Лекцията се превръща в изповед, в която някои от най-авангардните идеи на квантовата механика се преплитат със съкровената тайна на професора. Това в крайна сметка го тласка към едно крайно решение…

12 септември, неделя

Звярът

Палеозоологията среща театъра | 18:30 часа, Терминал 1

Когато човекът за първи път е опитомил животните, той не си е давал сметка какво ще последва. Тринайсет хиляди години по-късно е негов ред да бъде опитомен. Сега съдбата на човечеството е в ръцете на една жена. Ще успее ли да се пребори със Звяра?

Какво знаем днес за първите опитомени от човека животни и как тази способност е променила завинаги хода на нашето развитие? Какво означава тя за бъдещето ни? 

Ще се разходим из страниците на древната история в компанията на палеозоологът Надежда Карастоянова, актрисата Деница Зафирова и режисьорът Стефан Прохоров.

Изчислителната красота на природата (на английски език)

20:30 часа, Сцена Дерида

Театрална лекция, която ни кани на пътешествие в изчислителната същност на природата. Взаимодействието на множеството живи същества води до сложни и прекрасни, неочаквани и завладяващи поведения, които ние се опитваме да представим чрез информационните технологии. Сценична продукция с Алберто Монтресор (Професор по инженерни и информационни науки от университета в Тренто) и Карло Ла Мана (музикант).

Билети