fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP558 – Хармид (Баене) [Vox Nihili със Стоян Ставру]

Любомир Бабуров, Невена Панова и Стоян Ставру обсъждат:

  • Кой е Хайрефонт?
  • Кой е Хармид и как тялото му въздейства върху „кантара“ на Сократ?
  • Кога един младеж е „надарен и в душата си“?
  • Каква е историческата съдба на Критий и има ли шанс той и неговия род в усилието за търсене на разумността?
  • Възможна ли е философия във фитнеса (палестрата)?
  • Каква е връзката на диалога с тракийските лечители?
  • Защо една билка се нуждае и от баене?
  • Що е разумността: спокойно действие, чувство за срам или това, че всеки си върши своето?
  • Възможно ли е познание, което познава себе си: „да знае какво знае и какво не знае“?
  • Заразно ли е объркването?
  • Празни приказки ли е баенето?
  • Може ли да те направи щастлив етиката?
  • Какво може да направи истината „за присмех“?
  • Как можем да се изгубим в превода?
  • Има ли рекламна цел диалогът „Хармид“?

„Хармид“ е един от т.нар. „апоретични“ диалози, в които дефинициите не успяват да издържат на въпросите и разговорът завършва без изход. Поставените въпроси остават без отговори. Този риск е особено голям, когато разговорът е за добродетелите, защото „добродетелта е не просто качество на отделния човек, а ситуация, в която човек влиза в отношения с други хора“ (Георги Гочев, Свободата от сенките…). Дали и нашият разговор върху разговора между Сократ, Хармид и Критий беше такъв, преценете сами 🙂

Гледайте епизода на видео

Епизодът е част от вътрешната за Vox Nihili тема „Платоновите диалози“, която е съвместна инициатива на Ratio, Предизвикай правото! и Нов български университет. В епизодите, които са включени в поредицата, ще представяме по един от Платоновите диалози с участието на преподавател от Нов български университет.

Стремежът ни ще бъде да свържем всеки един от дискутираните диалози с конкретна тема, която продължава да бъде актуална и днес. Вярваме, че „триалогът“ (във всеки епизод ще участват трима души) върху диалозите може да бъде интересен, а гласът на Платон има място в разговорите за проблемите, чието окончателно решение така и не успяваме да постигнем. А може би точно тази невъзможност да постигнем окончателното решение както по времето, в което са живели Сократ и Платон, така и във времето, когато четем техните диалози, е това, което ни прави хора.

Темата се организира по идея на Стоян Ставру.

Споменато в епизода

  • Хармид (диалог), Платон, прев. Богдан Богданов. С., Наука и изкуство, 1979 (линк)

„Казах му, че е билка, но че освен нея има нужда и от баене, което, ако се припява заедно с вземането на билката, тогава лечителното й действие е пълно. Без баенето от вземането на билката няма никаква полза.

Затова, ако искаме да бъде здрава главата и останалото тяло, нужно е да излекуваме най-напред душата. „А душата се лекува, щастливецо, с определено „баене“ – рече тракът. Баенето се състояло в изказване на разумните принципи. А от такива принципи се пораждала в човешките души разумността.

– Правилно, Хармиде – рече Критий. – Ако направиш това, ако се оставиш на баенето на Сократ и никак не бягаш от него, за мен това ще е доказателство, че си разумен.“

Хармид,

Платон, прев. Богдан Богданов

За госта

Невена Панова е магистър по класическа филология (1999) и бакалавър по унгарски език и литература на Софийския университет (1999), доктор по старогръцка литература (2004). Преподавателската й работа като доцент в СУ „Св. Климент Охридски“ обхваща курсове по старогръцки език и автори (философска проза, историография), по старогръцка литература (в бакалавърска и магистърска степен), по академично писане, по старогръцки език за неспециалисти. Изследователските й интереси са в областта на историята и теорията на старогръцката литература, на философската проза (Платон), на рецепцията на античността в българските литература и култура и в съвременната философия.

За подкаста

Серията „Вокс нихили“ на Ratio Podcast и Предизвикай правото! изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото, а също така и редица дискусионни теми от сферата на философията. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в аудио и видео формат.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.