Нова временна изложба: “Изгубените светове” на Black Sea MAP

Нова временна изложба: “Изгубените светове” на Black Sea MAP

12.02.2019 () | Музейко | ВХОД: 15 лв.

Какво лежи на хиляди метри дълбочина? С изложбата “Изгубените светове” Музейко ще ни спусне в дълбините на Черно море както никога досега и ще предложи ново преживяване на своите посетители – виртуална разходка в потънал кораб!

На 22 януари Музейко открива нова гостуваща изложба – “Изгубените светове”, вдъновена от темата АРХЕОЛОГИЯ, с която Детският научен център посреща 2019 година.

Централно събитие в темата Археология е изложбата “Изгубените светове”, която ще видим в Музейко между 22 януари и 21 април 2019 г. Тя документира една от най-големите морски археологически ескпедиции, провеждани някога в света – Black Sea MAP. Експедицията разкрива тайните на морското дъно, спускайки се в дълбините на Черно море. Благодарение на нейните открития, посетителите на Музейко ще се потопят в едни от най-загадъчните му тайни и хилядолетна история, заснети и описани по време на едноименната експедиция.

Черно море е считано за една от най-добрите подводни лаборатории в целия свят заради своите безкислородни води, в които артефактите се запазват по-добре, отколкото в която и да е друга среда. Потънали ландшафти, праисторически селища и непокътнати останки от круширали кораби ще ни посрещнат в Музейко с нова информация за развитието на човешката цивилизация.

Освен уникални снимки и истории от “Черно море”, изложбата “Изгубените светове” ще ни пренесе на река Ропотамо, за да изследваме нейните археологически пластове, най-старият от които датира от ранната бронзова епоха – преди повече от 5500 години!

А със специалните VR очила ще се разходим по дъното на потънал кораб! Изложбата включва и 3D принтер.

Изложбата е подходяща за деца над 7 години и е включена в цената на билета за индивидуално посещение в Музейко.

Гостуващата изложба “Изгубените светове” на Black Sea MAP е подкрепена от Julia and Hans Rausing Trust и е един от най-големите проекти за морска археология, организирани в света.