Наука на Борда: НеВъзможното Обединение

Наука на Борда: НеВъзможното Обединение

09.09.2019 (18:30) | Abordage | ВХОД: СВОБОДЕН

Можеше ли България да успее да обедини българския народ на Балканския полуостров в една свободна българска национална държава?

Това е основната мисия, която си поставя създаденото от Великите сили на Берлинския конгрес Княжество България. На този въпрос ще търсим отговор заедно с Ангел К. Златков броени дни след паметната дата на Съединението на България. Ангел е докторант по нова българска история и имаме удоволствието да ни гостува за втори път в “Наука на Борда”.

Ето как започва дискусията по темата самият той:
“Младите български политици се заемат сериозно и отговорно с тази тежка задача, като за няколко десетилетия успяват да издигнат бившите изостанали османски провинции във водеща държава на Балканския полуостров. Успехите и провалите се редуват, радостта води до опияние, а след всеки погром изгрява нова надежда. Мечтата на няколко пъти изглежда почти реализирана, но успешните бойни действия са последвани от национални катастрофи.

Напоследък се надигат все повече гласове против определянето на последиците от загубите във Войните за национално обединение като национални катастрофи. Аз обаче съм напълно убеден в правотата на това понятие, защото то води до големи сътресения и подлага на изпитание самото съществуване на българите, попаднали в границите на съседните на България държави.

Най-лесно е за неуспехите да се търсят виновници и такива неведнъж са посочвани от историографията и от обществото. На мен ми се иска обаче да погледнем по-задълбочено върху самите причини за неуспеха, които са заложени още със създаването на Княжество България. Мисля че само чрез безпристрастен анализ на проблемите, с които се сблъсква младият български политически и военен елит, ще можем да си дадем сметка за непосилната задача, която той не успява да изпълни успешно.”

Заповядайте на съдбоносната за България дата 9 септември в “Абордаж”, за да си поговорим съдържателно за развитието на Българския национален въпрос след Берлинския конгрес.

Повече за лектора:
Ангел Златков е докторант в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и координатор на проекта Моята българска история на фондация MOVE.BG. Интересува се от българската дипломация след Освобождението и македоно-одринското освободително движение. Предпочитаният му академичен подход е да се постави на мястото на хората, чиито живот изследва като се стреми да разбере изборите, пред които са били изправени и причините за решенията, които са взели. Ангел е член и на ISHA – Международната Асоциация на Студентите по история.

Научно-популярната поредица “Наука на Борда” се осъществява с подкрепата на Българска Наука и MediaBricks.bg.