Научно кафене

Научно кафене

16.09.2019 (17:30) | Зала 11, НДК | ВХОД:

Тази година EUCYS възвръща старата традиция да се води панелна дискусия, където уважавани учени ще дискутират темата „Европа през 2050 г.“.

Гостите ще отговарят на въпроси от публиката, свързани с ролята на науката и технологиите в изграждането на европейското бъдеще. Дискусията ще се проведе на 16 септември от 17:30 в Зала 11 (Зала Люмиер) на НДК. Посетителите на дискусията ще имат възможност да задават въпроси на панелистите по и извън темата и гостите колективно ще дискутират своите отговори и гледни точки спрямо съответните им научни експертизи. Местата са ограничени!

Панелистите са Григори Кабатянски, Питър Литълууд, Диана Мишкова и Клеър Лий.

Проф. Григори Кабатянски работи за Института по проблеми с предаването на информация за Руската академия на науките. Занимавал се е с изследвания в областта на теория на кодирането, теория на информацията и криптография и е международно признат специалист в съотвените области.

Проф. Питър Литълууд е британски физик и професор в Чикагския университет с експертиза по физика на кондензираната материя. Проф. Литълууд държи 6 патента, публикувал е над 200 статии в научни списания и е водил над 200 беседи на международни конференции, в университети и лаборатории.

Проф. Диана Мишкова е професор по история и директор на Центъра за академични изследвания – гр. София. Изследванията на проф. Мишкова в областта на модерната история на Източна Европа и Балканите са важен принос за модернизирането на нациите от региона.

Д-р Клеър Лий е пост-докторант в областта на физиката на елементарните частици и работи в Националната лаборатория „Брукхейвън“ към американското министерство на енергетиката. Тя е популярен научен комуникатор и е водила множество научни беседи, речи, лекции и дори комедийни представления на тема наука.