Наука на борда: Най-големият български конструктор на самолети

Наука на борда: Най-големият български конструктор на самолети

27.09.2019 (19:00) | Abordage | ВХОД: СВОБОДЕН

За втора поредна година, “Абордаж” се включва в Европейска нощ на учените! Този път темата е инженерно-историческа – нашият гост Антон Оруш ще представи живота и постиженията на най-големия български конструктор на самолети, проф. Цветан Лазаров.

Проф. Лазаров е от личностите, които буквално творят българската техника. От 1927 г. смъртта си през 1961 той проектира над 10 разнообразни самолета от сериите ,,ДАР” и ,,Лаз” и усъвършенства още толкова. От тях са произведени стотици бройки, а неговата инженерна продукция захранва три български самолетни фабрики. Животът му е отдаден на неговата страст – да създаде машини, с които хората да плават в небето. С тази презентация ще отдадем почит на ,,втория баща” на българската авиация, на конструктора на самолети както за учения, така и за бойно разузнаване и бомбардировка.

Повече за лектора:
Антон Оруш е колекционер и изследовател на българска техника. Основател е на Sandacite.BG – Българският портал за стара техника. Работи в Университетска библиотека “Св. Климент Охридски” и е гост-автор в няколко издания. Съхранява близо 400 стари български апарата и обича да разказва за техническата история на България.

Научно-популярната поредица “Наука на Борда” се осъществява с подкрепата на Българска Наука и MediaBricks.bg, a това специално издание е под крилото и на British Council Bulgaria и инициативата Европейска нощ на учените. Очакваме ви!