Еко-месец |

Еко-месец

22 април е Денят на Земята, а целият месец април е Екомесец в Ratio. Подготвили сме ви 2 събития, тематични видеа и подкасти, които ще ви запознаят с различни измерения на света около нас.

Climate (In)Action

Climate (In)Action

Климатичните промени вече разрушават нашите общества и екосистеми. Никога преди не сме имали толкова много научно доказани данни и решения за проблема. Защо тогава не действаме, а наблюдаваме ситуацията отстрани? На 14 април заедно с двама унгарски учени ще обсъдим защо страните от бившия Източен блок не са склонни да действат срещу климатичните промени и какво може да направи науката за ускоряване на действието.
Парников (д)ефект

Парников (д)ефект

Климатичните промени са директен резултат от твърде много парникови газове в атмосферата. Звучи логично да намалим отделянето и дори да започнем да премахваме част от тях. И докато на шега се чудим въглеродно неутрална ли е шейната на дядо Коледа, един сериозен въпрос все още стои — колко точно сме закъснели? На 28 април ще обсъдим въглеродният диоксид ли е единственият “злодей”, достатъчни ли са технологичните иновации или всеки един от нас трябва да промени поведението си.
Антарктида

Ratio премиера: На края на света

Въпреки суровите условия, на Антарктида доброволно избират да живеят специалисти от различни области. Гледайте това видео, за да се срещнете с българските изследователи и логистици, участници в ежегодните експедиции и поддържащи българската антарктическа база на остров Ливингстън. Директно от тях ще разберете как се живее на ледения континен – от това какви експерименти провеждат учените до това как да си вземете душ на минусови температури.
Слонове

Слонове без бивни

Африканските слонове са най-големите сухоземни животни и едни от най-емблематичните обитатели на планетата днес. Една от най-разпознаваемите им характеристики е наличието на гигантски бивни при възрастни животни и от двата пола. Но изглежда, че поне на едно конкретно място в Африка се наблюдава мистериозна тенденция – слоновете са започнали да се раждат без бивни! Как и защо се случва това? Научете повече в рубриката ни “Науката не спи”
Vox Viridi

Vox Viridi с теми за водата и земята

Зелената издънка на подкаста Vox Nihili посвещава отделни епизоди на четирите основни елемента. След като вече говорихме за въздух и огън, този месец ще погледнем надолу и надълбоко. Можем ли да опитомим земята? Защо животът (за)почва с почва? Има ли форма водата и… кой притежава коритата на реките? Има ли „воля“ водата и какво ни казва един ручей за… свободата? Върху тези и серия други въпроси размишляваме през еко-месеца.
Очаквайте епизодите на 20 и 27 април.
inter alia

inter alia: Отмъщението на животните

Ние, хората, обичаме животните. Те ни помагат в носенето на товари, в придвижването, за изхранването ни. Някои от тях са наши любимци, чиято компания ни утешава повече от всичко друго на света понякога. Но ние познаваме и далеч по-мрачната им страна, когато се обръщат срещу нас и от плячка се превръщат в ловци, които ни карат да треперим.
Очаквайте на 29 април.