Месец на живота |

Месец на живота

Май е месецът на роботиката в Ratio. Ще се потопим във фантастичния жанр, ще слушаме Вселената, като превърнем космически лъчи в ноти. Ще търсим пресечната точка между наука и литература и отговора на въпроса: Изкуствените хора и Изкуственият интелект – наши приятели или заплаха за бъдещето ни като хора?

Смърт на смъртта

Oт зараждането си животът се стреми към безсмъртие. За момента отговорът на тази сложна задача е възпроизвеждането, което осигурява „безсмъртие“ на ДНК. Но в „Смърт на смъртта“ само ще тръгнем от него, за да погледнем и разберем бъдещето. Ще говорим за различни форми на безсмъртие и начините за постигането му. Ще научим как прогресът на биоинформатика, генетика, биотехнологии и тъканно инженерство ни доближават до безсмъртието..

Дресирани да обичат

На 29 август ще чуем как дивото животно успява да се превърне в домашно. На пръв поглед одомашняването на животните може да ви звучи като отдавна известен на науката процес, но всъщност много от обстоятелствата около произхода на първите домашни животни са крайно неясни. Ще проследим стремежа на хората да покорят животинския свят и ще търсим разликата между опитомяване, дресиране и подчиняване.

Премиера:Животински секс

С възникването на половото размножаване преди около 1,2 млрд. години, сексът започва да играе съществена роля в процеса на еволюция и става основен движещ фактор в развитието на живота. Нуждата от секс предизвиква дива надпревара – както между видовете, така и между мъжките и женските индивиди на един и същи вид.

Премиера:Пещери

Пещерите са нашият прозорец към подземния свят на мрака или пък към един друг непознат своеобразен паралелен свят. Размерите, структурата, условията в пещерите са толкова различни от всичко останало на сушата, че за тях е създаден цял нов раздел в науката, наречен спелеология. Ще ви срещнем с група авантюристи, които можем спокойно да наречем „пещерняци“. Те не се страхуват да отворят тези подземни прозорци и да ни разкрият красотата и тайните, скрити под земята.

Ratio talks

Серията Ratio Talks ще включва три тематични епизода по темата на месеца. Ще говорим за мечти икошмари на генетичната ера. Ще обсъдим и така важната тема за меда и пчелите. И накрая ще завършим с Енергийна демокрация.