Смърт на смъртта |

Смърт на смъртта

14.08.2023 ( 19:00 ) | Кино Cabana

Безсмъртието не е научна фантастика – то е факт. Стара новина на почти 4 милиарда години.

Толкова отдавна според учените може да проследим съществуването на LUCA – последният универсален общ предшественик. От него произлизат всички следващи живи организми, живяли някога и живеещи и днес на планетата Земя. Във всички нас има “отражение” от LUCA, видимо в ДНК.

Ето, от зараждането си животът се стреми към безсмъртие. За момента отговорът на тази сложна задача е възпроизвеждането, което осигурява “безсмъртие” на ДНК. Но в “Смърт на смъртта” само ще тръгнем от него, за да погледнем и разберем бъдещето.

Ще говорим за различни форми на безсмъртие и начините за постигането му. Ще научим как прогресът на биоинформатика, генетика, биотехнологии и тъканно инженерство ни доближават до безсмъртието.

Ще търсим и отговорите на още “безсмъртни” въпроси като:

  • Защо искаме да сме безсмъртни?
  • Каква е цената, която трябва да платим, за да постигнем безсмъртие?
  • Как технологиите могат да ни помогнат в тази битка?
  • Безсмъртие на индивида или на съзнанието?
  • Вечния живот – възможен само в книгите и във филмите или вече е възможна реалност?

От безсмъртните гръцки богове през Гилгамеш и Кашчей Безсмертни до Doctor Who и Лорд Елронд, безсмъртието винаги е имало роля в разказването на истории. Затова ще погледнем към него и от художествена гледна точка.

Чакаме ви на 14 август в кино Cabana на Смърт на смъртта, за да се отправим заедно на едно пътешествие отвъд живота и смъртта.

Събитието се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура“.

За лекторите

Д-р Спас Керимов се определя като предприемач, учен, футурист, вдъхновен от науката. Той е създател и изпълнителен директор на Принтиво, стартираща биотехнологична компания, която се занимава с 3D-биопринтиране на човешки тъкани. Спас е част от The Changemakers of Bulgaria, отличен е във Forbes 30 under 30 и 40-до-40 на Дарик Радио, бил е лектор на TEDx и е определян като „най-изявена млада личност на България“ за 2019 според JCA Bulagaria.

Спас е завършил медицина, отличен с награди от много международни научни форуми. Интересува се живо от тъканно инженерство и регенеративна медицина. Следи прогреса в области като Изкуствен Интелект, Генетика, Биотехнологичната революция и сблъсъка на Човечеството с новите технологии.

Калина Панайотова е основател на wordborn, лектор по творческо писане и създаване на история. Тя е публикуван писател. Има бакалавърска степен от Американския университет в България, Бостънския университет и магистратура от Софийския университет. Тя води различни семинари по бизнес писане, творческо писане, разказване на истории за бизнеса и наративен дизайн за игралната индустрия.

Николай Стоянов е разследващ и финансов журналист във в. „Капитал“. Започва работа там през 2006 г. като борсов репортер, като в последствие покрива и банковия и пенсионния сектор, а понастоящем е редактор на финансовата секция на вестника. Сред по-съществените му публикации са поредиците материали за фалиралата през 2014 г. Корпоративна търговска банка, които започват още от 2009 г. и са често цитирани в международната преса. Автор е на аудиокнигата “OneCoin: Жената, която измами света”, написана за Storytel и базирана на разследванията му за най-голямата криптовалутна измама от 2015 г. насам.