Месец на спорта |

Месец на спорта

През февруари в Ratio ще се фокусираме върху спорта. Ще надникнем към някои от най-странните и екстремните измерения на спорта, а ще погледнем и към бъдещето на спорта в свят където оптимизацията на хора е точно толкова достъпна колкото купуването на нов чифт маратонки.

Спор(т)ни храни

Колкото и мнения да потърсите за храненето и хранителните добавки, вероятно ще чуете различни отговори. Как да се ориентираме в това разнообразие от данни, факти… и откровени заблуди? За храната и спорта рационално ще си говорим на Спор(т)ни храни. Ще обсъдим къде е златната среда между официално одобрените здравни претенции за хранителните добавки и разюздания интернет хайп, за кои хранителни добавки всъщност има доказателства за ефективност и как да решим какво ни трябва.

Тренирай трудно

В следващото ни събитие ще поговорим за професионалния спорт, спортното аматьорство, природните дадености и ролята на тренировките. Ще погледнем към тренировките рационално със спортистите Силвия Рашкова и Христо Цветков и кинезитерапевта Георги Тодоров. С тях ще обсъдим поведението на тялото при екстремни натоварвания, най-честите грешки при тренировки, ролята на природните заложби и здравата работа.

Ratio Weekly

В Ratio Weekly ще погледнем към света на професионалния спорт в най-неочакваните му форми. Ще си говорим за странни спортни дисциплини от цял свят. Няма да разкриваме повече засега, но само ще подшушнем, че най-стандартният такъв спорт е шотландското гонене на пита кашкавал по нанадолнище. Слушайте ни за още!
Vox Nihili

Vox Nihili

Във Vox Nihili говорим за политиката и спорта. С Боряна Ангелова-Игова обсъждаме какво представлява спортът и защо той е толкова популярен. Говорим и за това трябва ли спортът да се намесва в политиката и трябва ли политиката да влияе на спорта.
inter alia

Ratio Talks

Срещаме се с Никола Томов за един дълъг разговор около треньорите, здравето и естетиката. Ще обсъдим има ли припокриване между здраво и естетично тяло или понякога там се натъкваме на разминавания. Ще поговорим и за множеството превъплъщения на треньора – инструктор, инфлуенсър, партньор или изтезател?
inter alia

inter alia

В културната ни серия ще си поговорим за перспективите пред спорта и бъдещето му като културно явление. Ще засегнем тази тема във връзка с развитието на биотехнологиите – на пръв път далечна връзка. Но как ще изглежда спортът, ако имаме възможността да произвеждаме суперспортисти и суперсъстезатели? За това ще чуете в епизода.