Тренирай трудно |

Тренирай трудно

21.02.2023 ( 19:00 ) | K.U.P.E. | ВХОД: 15 BGN

“Спортът е здраве” – дали? Всъщност и в двете крайности на спектъра “обездвижване – претрениране” намираме негативи. Истината, както често се оказва, е някъде по средата.

Но и не можем да спрем да се впечатляване от ултра-постиженията на човешкото тяло и упоритостта, която води до тях.

Затова на следващото ни събитие ще поговорим за професионалния спорт, спортното аматьорство, природните дадености и ролята на тренировките.

От събитието ще научите:

  • Как се държат тялото и психиката ни при екстремни натоварвания?
  • “Природните дадености” или здравата работа са (по-)отговорни за спортния успех?
  • Да почваме ли още днес или трябва да инвестираме време в подготовка, преди да тренираме?
  • Кои са най-честите грешки, които трениращите допускат?
  • Какви са предпоставките за бързо възстановяване при спортуване?
  • Въобще, опасно нещо ли е спортът?

Ще погледнем към тренировките рационално със спортистите Силвия Рашкова и Христо Цветков и кинезитерапевта Георги Тодоров.

Билети

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител.

Трябва да ви предупредим, че локацията не е приспособена за улеснен достъп на трудно подвижни хора.

За лекторите

Силвия Рашкова е инструктор по свободно гмуркане, сертифициранa към международната фрийдайвинг асоциация (AIDA). Тя е носителка на национален рекорд и през 2022 е част от организацията на 28-то Световно първенство по свободно гмуркане, на което България беше домакин за първи път. Като инструктор в единственото училище по свободно гмуркане в България – Seanomad, тя е направила своя мисия да разшири популярността на фрийдавинга у нас и да покаже достъпността му на по-широката аудитория.

Христо Цветков е бегач на ултра дълги разстояния с многогодишен опит. Няколкократен победител на Обиколката на Витоша и участник в Спартатлона, национален рекордьор на 100 мили. Освен състезателна, той се занимава и с треньорска и обучителна дейност, развивайки активно “Ицо пак тича” – страница за съвети и споделяне на опит за всичко свързано с бягането.

Георги Тодоров завършва Национална Спортна Академия ,,Васил Левски” със специалност Кинезитерапия/Физиотерапия. Притежава няколко допълнителни квалификации в областта на китайската медицина, мануалната терапия и спортното възстановяване. От 6 години се занимавам с физиотерапия и рехабилитация както на спортисти на професионално ниво, така и на любители и хора нямащи нищо общо със спорта. В продължение на 3 години е работил с националния отбор по художествена гимнастика на България. С екип от кинезитерапевти развиват свой център за рехабилитация ,,OFFICETHERAPY”, за да дадат шанс на повече хора да се погрижат за превенцията и лечението на своите травми и здравословни проблеми.