Future Present | 10 октомври в Sofia Tech Park |

Future Present | 10 октомври в Sofia Tech Park

Далеч в нашето минало, един праисторически човек е започнал да търка пръчки една в друга и с това е провел първия експеримент по термодинамика. От тогава науката играе ключова роля в живота на човечеството и променя нашето ежедневие. Често мислим за учените като хора, които са скрити в специализирани лаборатории – но науката променя живота ни, създава работещи бизнеси и променя света към по-добро. Научното предприемачество и комерсиализацията на науката променят света днес в свят на бъдещето.
Future Present е целодневно събитие, което показва пресечната точка между наука и бизнес. С него искаме да покажем както глобалните аспекти в комерсиализацията на науката, така и успешни научни стартъпи от България и начините, по които нашите местни предприемачи използват науката, за да променят бъдещето.
Събитието се организира с подкрепата на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Keynote Stage

Можете да гледате запис от събитието в удобно за вас време като закупите виртуален билет:

Startup Stage

На startup сцената на Future Present български стартъпи от различни научни сфери ще покажат как науката и бизнеса в българия се срещат в реални приложни проекти.

Теми и лектори

Бъдещето на частните астронавти

Частните компании работят рамо до рамо с държавни космически организации. Първите частни космически станции ще бъдат реалност съвсем скоро – а с тях идват и първите професионални частни астронавти.

Но да станеш астронавт изисква доста работа. Тренировъчният режим включва 17 седмици пълни с обучения за оцеляване, пилотиране на летателни апарати, работа в скафандър, опознаване на специализираното космическо оборудване, тренировки по орбитална механика и още много. Ще погледнем по-надълбоко и ще обсъдим бъдещето на частните космически полети.

Как пещери от лава ще ни приютят на Луната и Марс

Когато си представяме лунни или марсиански космически бази, обикновено мислим за куполи изградени на повърхността. Но дали няма и друг начин?

Пещерите от лава на Луната и Марс не са изследвани достатъчно, но имат голям потенциал да се превърнат в наш дом. Дали бихме могли да живеем в тях? Според няколко реални симулации, проведени наскоро, отговорът със сигурност е “Да”. Нека надникнем в бъдещия ни дом…

Космическа защита в бъдещето

Развитието на космическите технологии вече е стигнало повратна точка, в която преминава от изследователска към комерсиална фаза. Това неминуемо отваря въпроса за налагане на закони в космоса и астро-сигурност. Отделните държави трябва да имат механизъм за защита на своите разработки от чужда намеса.

Темата със сигурност е чувствителна, но налагането на космическо право и повишаване на сигурността ще осигури по-добро бъдеще както на Земята, така и в космоса.

Startup сцена

Бъдещето вече е тук! Много млади български компании вече пренасят научните иновации в ежедневието ни. Стартъпите ще представят своите проекти и пътя им досега. От наносателити, през принтиране на органи, спасяване на пчели и създаване на достъпна и устойчива високопротеинова храна, ще покажем как науката създава успешни бизнеси днес и променя нашето утре.Ще поговорим и за начините за развитие на един успешен стартъп, намирането на финансиране, изграждането на екипи и още много.

Дискусионен панел: Как се създава научен стартъп

Добрата научна идея не е достатъчна за един успешен проект. Научните предприемачи трябва да намерят начини да наберат ресурси за своята идея и да убедят редица партньори и инвеститори в нейната стойност. В тази дискусия ще разгледаме различните начини за превръщането на една научна идея в научна реалност като ще представим гледната точка на инвестиционни експерти и предприемачи с опит.

Дискусионен панел: Развитие на научни таланти

Успехът на един научен проект се основава на колаборацията между експерти с предприемачески и бизнес-опит и научни специалисти. Къде се срещат те и как могат да работят заедно за по-бърза комерсиална реализация на научни идеи? Каква е ролята на бизнеса в развитието на таланти още от университета и как си сътрудничи той с академичната среда? Дискусионният панел ще покаже как се създават работещи екипи и как се развива човешки капитал на пресечната точка между бизнеса и науката.

Програма

Keynote сцена Startup сцена
10:00-10:45 Регистрация
10:45-11:00 Откриване
11:00-11:45 Бъдеще на частните астронавти Представяне на стартъпи
11:45-12:00 кафе-пауза Представяне на стартъпи
12:00-12:45 Как се създава научен стартъп Представяне на стартъпи
12:45-13:30 Обедна почивка
13:30-14:15 Как пещери от лава ще ни приютят на Земята и Марс Представяне на стартъпи
14:15-14:40 кафе-пауза
14:40-15:25 Космическа защита в бъдещето Представяне на стартъпи
15:25-15:45 кафе-пауза
15:45-16:45 Развитие на научни таланти, от университета до бизнеса Представяне на стартъпи
16:45-17:00 Закриване