Месец на Data Science & AI |

Месец на Data Science & AI

Януари месец се потапяме в тайните, които могат да ни разкрият данните. Ще обсъдим как могат да си колаборират Data Science и AI и ще успее ли човечеството да извлече максимума от това сътрудничество. Ще обсъдим дали AI ще се превърне в заплаха за нашата идентичност или ще бъде неин защитник. Ще видим какви са механизмите за борба с хакерите и дигиталните измами и как се оцелява в ерата на изкуственият интелект.

Благодарим на Ontotext, които са наш партньор за месеца на Data Science & AI.

Изкуствен интелект и истински измами

Можем ли да защитим гласа си от кражба или открадването му вече е детска игра? Можем ли да опазим нашата идентичност в ерата на AI? На 16 януари ще обсъдим с Миглен Евлогиев и Красимир Коцев дали в бъдеще ще сме все по-често жертви на финансови и политически измами, манипулация и социално инженерство. Ще разгледаме различни механизми за борба с хакерите и дигиталните измами и ще засегнем теми като квантова сигурност и deep fake.

За данните и хората

В забързания свят на технологиите AI и Data Science набират голяма популярност и трансформират различни индустрии, като постепенно оформят бъдещето на  взаимодействието между машини и данни. На “За данните и хората” ще обсъдим как могат да си колаборират тези две области и човечеството да извлече максимума от това. Никола Тулечки, Жоро Пенчев, Доброслав Димитров и Иван Иванов ще ни покажат скрития свят зад данните и ще разберем защо те са разменна валута в бизнеса.  

Премиера: AI пропаганда

В близките години, вероятно всеки от нас ще повярва на фалшива информация генерирана, модулирана и таргетирана от изкуствен интелект, защото няма начин да бъдем готови. Човечеството не успява да се адаптира и да изгради механизми за защита от манипулации от заливащото го огромно количество информация. Какво ни очаква в много по-сложното бъдеще, в което AI става все по-добър в създаването на съдържание?

Премиера: Кой е по-по-AI?

Вместо да вземат работата ни, роботите най-вероятно ще вървят ръка за ръка с нас. Най-големите оптимизации идват при т.нар. Подсилен интелект (augmented intelligence), където човешки оператор и машина си помагат. На „Кой е по-по-AI?“ ще обсъдим докъде стигат границите пред изкуствения интелект и какво е бъдещето на връзката машина-човек.

Вълшебникът от Оз

В този епизод от серията Vox Nihili ще погледнем на AI под един по-различен ъгъл и ще  се опитаме да разберем какво всъщност искаме от него. Ще срещнем Законодателният акт за изкуствения интелект от 2022 г. и познатата ни приказка „Вълшебникът от Оз“ от 1900 г.

Очаквайте епизода на 10 януари.

Чувствителният ИИ

Ще може ли да припишем човечност на машините? В “Чувствителният ИИ” ще разгледаме този въпрос и ще обсъдим какво би станало, ако AI може да чувства или да симулира перфектно емоции. Ще сложим на везната ползите и негативите от чувствителността на ИИ и ще видим как това би се отразило на образованието.