Месец на мозъка |

Месец на мозъка

Март е месецът на мозъка в Ratio. Ще ви представим различни аспекти за най-невероятната и все още не напълно разбрана част от нас. Ще се гмурнем в света на емоциите, ще обсъдим  емоциите и очакванията и ще проследим връзката им с мозъка.  Ще оставим шегата настрана и ще поговорим за сериозната страна на смеха. Ще обсъдим и деликатната тема за странностите в секуалното поведение.

The Mighty Brain

На 12 март с Богомил Пешев и Марин Пенков ще направим разрез на мозъка, очакванията и емоциите. Ще обсъдим как реагира мозъкът ни, когато е подложен на стрес и когато реалност и очакване се разминават. Ще разговаряме за невронната мрежа, която отговаря за адаптирането на организма в ситуации на силна изненада. Ще разгледаме разликата между чувства и емоции и накрая ще разкажат повече за обратната връзка, която ни дава тялото, когато е подложено на стрес.

Шегата настрана

На 21 март ще погледнем сериозно на смеха с Мила Минева, Лия Панайотова и Гергана Турийска. Ще изправят един срещу друг реалния и дигиталния смях, за да проследим доколко всъщност те са различни. Ще разкажем повече за езика на смеха и какво стои зад меметата и емотикончета, заливащи  интернет пространството. Ще раберем дали може  смехът да е средство за прикриване на тревожност и как всъщност се смеем глобално.

Kink or Disorder with Brian Sharpless

На “Kink or Disorder” с Браян А. Шарплес, лицензиран клиничен психолог, ще се опрем на науката, за да обясним странностите в секса. Ще се върнем в миналото, за да проследим промяната на разбирането за необичайно сексуално поведение през годините. Ще разберем повече за различните подходи на психолози и психиатри към някои от по-необичайните сексуални поведения и ще търсим границата между странността и изкривяването и легитимното психологическо разстройство.

Премиера: The Mighty Brain – сън, неврохирургия и biofeedback

Ще се отправим на пътешествие в дебрите на мозъка с д-р Иван Греченлиев, доц. д-р Стоян Везенков и доц. д-р Красимир Минки. Ще научим повече за една от най-мистериозните функции на мозъка: сънят. Ще разговаряме за иновативните технологии, с които днес опознаваме мозъка си – т.нар. биофийдбек и ЕЕГ неврофийдбек. Ще разберем как мозъчните импланти днес се ползват за лечението на болести, които трудно се повлияват от медикаменти.

Ион [AI]

Започваме нова тема „Платоновите диалози“ в серията Vox Nihili.  В първият епизод от тази поредица ще се опитаме да разберем: Какъв би бил диалогът между Ион и Сократ, ако се бяха срещнали след 10 години? И има ли ChatGPT право да мълчи? 

 

Бавни Наративи

Tози епизод от серията Inter alia e посветен на бавното повествование на разказа, който отнема колкото време му е необходимо да се разгърне. Ще говорим за изкуството на бавния разказ и за литературата, която създава уютно убежище от скоростта на времето.

Очаквайте епизода на 29 март.