The Mighty brain |

The Mighty brain

12.03.2024 ( 19:00 ) | SOFIA LIVE CLUB | ВХОД: 25/30BGN

Мозъкът е най-сложният орган в човешкото тяло и играе ролята на команден център на цялата нервна система. Нашите възприятия, емоционални състояния и волеви движения се контролират от него – един истински диригент на субективната ни реалност.

В “The Mighty Brain” очакванията, емоциите и връзката им с реалността ще ни водят към по-доброто разбиране на мозъка. С Богомил Пешев и Марин Пенков ще обсъдим как емоционалните състояния регулират когнитивните процеси и ще се опитаме да разберем ролята на мозъка в генерирането на очаквания. Ще разговаряме и за различните невротрансмитери и хормони в човешкото тяло, като допамин и норадреналин и как те влияят на нашето емоционално състояние и поведение.

Ще обсъдим процесите чрез които емоциите ни позволяват да отсеем релевантната за нас информация и ще търсим отговорите на:

  • Как се променят емоционалните състояния, когато очаквания и реалност се разминават?
  • Как реагира мозъкът ни, когато е подложен на голяма изненада и е поставен в непозната среда?
  • Каква е разликата между налудни мисли и истина и кой определя кое какво е?

На 12 март ще се опрем на невробиологията, за да научим повече за диригента на нашето тяло – Мозъкът.

Събитието се осъществява с подкрепата на StorPool .

Програма

19:00 – отваряме врати
20:00 – 20:05 откриване
20:05 – 20:40 Били Пешев – дискусия
20:40 – 20:55 почивка
20:55 – 21:20 Марин Пенков – дискусия
21:20 – 21:30 Kуиз
21:30 – 21:35 почивка
21:35 -22:30 – дискусия и Q & A‌

Билети

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking “Get Tickets” will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available

За лекторите:

Богомил Пешев има задълбочени интереси в областта на невробиологията на паметта. Конкретните интереси, върху които работи са свързани с физиологичните процеси и анатомичните структури обвързани с емоционалната модулация на дълготрайната епизодична памет, патологичните изменения на паметта при афективните и други психични разтройства. Концепцията за постоянно променящата се мозъчна архитектура в унисон с постоянно променящата се среда, е основната мотивация в неговия стремеж към изследователска и преподавателска кариера. Понастоящем, Богомил работи като биолог в направлението “Поведенческа невробиология” на Институт по Невробиология на БАН. Една от големите му цели е популяризирането на невронауките в България и запознаването на масовата аудитория със значението на напредъка в тази област на биологията.

Д-р Марин Пенков завършва медицина през 2003 г. в МУ София. През 2009 г. придобива специалност „Образна диагностика”. Работил е последователно в отделенията по „Образна диагностика“ към „УБ Лозенец“ и Токуда Болница София. В момента е началник на отделението по “Образна диагностика” към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Професионалният му интерес е насочен в сферата на неврорадиологията и гастроинтестиналната система.

Членува в редица асоциации сред които са: Българска Асоциация по Радиология (БАР), Европейска Асоциация по Радиология (ESR), Европейска Асоциация по Неврорентгенология (ESNR),  Европейска Асоциация по Гастрорентгенология  (ESGAR).

През свободното си време обича да слуша музика и се интересува от художествено изкуство. 

===

Локация на събитието – Sofia Live Club