Месец на мозъка |

Месец на мозъка

Март е месецът на мозъка в Ratio. Ще ви представим различни аспекти за най-невероятната и все още не напълно разбрана част от нас. Ще се гмурнем в света на емоциите, ще обсъдим съня, емоциите, паметта, възприятието ни за време, както и ролята на технологиите за подобряване на мозъчните функции.

Ghost in the Machine

Въпреки че постепенно напредваме в разбирането за ролята на различните мозъчни структури и връзката между биологията и съзнанието, нещата са далеч от ясни. „Призракът в машината“ продължава да ни обърква, а срещата на биологията с технологиите прави темата още по-сложна. На 14 март с невроучения Грег Дън ще говорим за същността на съзнанието, работата на мозъка и възможността да им влияем с нови технологични решения.

The Mighty Brain

Елате на пътешествие в дебрите на впечатляващия мозък! Ще научим повече за една от най-мистериозните функции на мозъка: сънят. Ще поговорим и за връзката между мозъка и емоциите – как се формират, можем ли да ги контролираме – и дори да ги създаваме? В програмата ще вплетем и порция късо кино, което ни носи художествен поглед към мозъка и съзнанието ни.
Ratio Weekly

Ratio Weekly

В Ratio Weekly обсъждаме биологичното ни възприятие за време и циркадните часовници. Допълнително, ще си говорим и за различни характеристики на съня, а ще отговорим и на въпроса какво сънуват птиците.
Vox Nihili

Vox Nihili

Във Vox Nihili обсъждаме колективната памет на обществото и политиката на паметта. Ще посветим и един цял епизод на злия властелин на емоциите: страха. Разбира се, тази тема засягаме със специален гост: Валентин Калинов.
inter alia

Ratio Talks

В тематичния ни месечен епизод посрещаме доц. д-р Кирил Терзийски – патофизиолог, невролог и специалист по медицина на съня. С него ще разгледаме факторите, които влияят на добрия сън, както и за патологиите на съня, от инсомния до сънна апнея.
inter alia

inter alia

В културната ни серия ще изследваме темата за съня в различните изкуства: литература, кино, театър, изобразително изкуство, скулптура, архитектура, митология. Ще се постараем във всяка от тези посоки да ви покажем неочакваните и по-малко известни примери, които да ви обогатят културно.