The Mighty Brain [SOLD OUT] |

The Mighty Brain [SOLD OUT]

28.03.2023 ( 19:00 ) | Sofia Live Club | ВХОД: 20/25 BGN

ВНИМАНИЕ!! Билетите за присъствие на място за събитието са разпродадени. Няма да имаме възможност да продаваме билети на място. Ако темите са ви интересни, все още имате възможност да си вземете виртуален билет за запис.

Човешкият мозък е впечатляваща машина! Популярното разбиране, че си служим с едва 10% от него, е мит – ползваме го почти изцяло и постоянно, дори когато спим. Мозъкът регулира възприятията и емоциите ни – един диригент на субективната ни реалност. Докато четете този текст, милиарди неврони създават страшно сложни калкулации, за да се справят с възприемането и разпознаването на формите, цветовете, значението и усещането ви за това, което се случва.

В това събитие ще ви поведем на пътешествие в дебрите на впечатляващия мозък, за да разберете повече! Ще говорим не с един, а с двама невроучени, а и ще погледнем към мозъка и съзнанието от художествена перспектива със специална кино селекция.

Доц. д-р Кирил Терзийски ще ни представи една от най-мистериозните функции на мозъка: съня. От него ще разберем какво знаем за функциите и фазите на съня, неговата роля за нашето физическо и ментално здраве. Ще разнищим седем мита за съня: от ефекта на кофеина до пестенето и наваксването със сън.

Стойо Карамихалев ще ни разкаже за връзката между мозъка и емоциите. Къде всъщност се намират емоциите? Как мозъкът кодира емоциите и вътрешните ни състояния? Можем ли да пресъздадем определени емоции или да ги контролираме изцяло? На тези и други въпроси ще се спрем заедно с него.

И тъй като такъв комплексен орган като мозъка трябва да изследваме с комплексни подходи, ще направим и една по-художествена интерпретация. Кинематограф идват на помощ с една специална “brainy” селекция от филми посветени на паметта, съня и възприятието на света около нас.

Събитието се организира с подкрепата на Magniflex.

Билети

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител.

За лекторите

Доц. д-р Кирил Терзийски е ръководител на Комплекса за транслационни невронауки в МУ Пловдив. Преподавател е по патофизиология в същия университет, а освен това е и сертифициран сомнолог. Част е от екипа на Сомнолог – лаборатория за изследване на съня, има над 30 публикации с изследвания по темата.  По време на следването си преминава през практически обучения в редица държави – Швейцария, Франция, Италия, Германия, Норвегия, Австрия. Фен е на шахмата и научната фантастика.

Стойо Карамихалев се занимава с изследователска дейност в сферата на невробиологията на стреса в лабораторията на Алон Хен в Института по психиатрия Макс Планк в Мюнхен и научния институт “Вайцман” в Израел. Използвайки иновативни методи от сферата на биотехнологиите, Стойо изследва индивидуалните различия в поведението при нормални и стресови условия и как мозъкът създава предпоставките за тези различия. Неговата работа обхваща сферите на невробиологията, психологията и молекулярната биология, и комбинира поведенчески експерименти с генетични манипулации и данни от масивно паралелно секвениране. През 2020 година Стойо бе избран да участва в престижната среща между млади учени и Нобелови лауреати в Линдау.