The Mighty Brain |

The Mighty Brain

28.03.2023 ( 19:00 ) | Sofia Live Club | ВХОД: 20/25 BGN

Човешкият мозък е впечатляваща машина! Популярното разбиране, че си служим с едва 10% от него, е мит – ползваме го почти изцяло и постоянно, дори когато спим. Мозъкът регулира възприятията и емоциите ни – един диригент на субективната ни реалност. Докато четете този текст, милиарди неврони създават страшно сложни калкулации, за да се справят с възприемането и разпознаването на формите, цветовете, значението и усещането ви за това, което се случва.

В това събитие ще ви поведем на пътешествие в дебрите на впечатляващия мозък, за да разберете повече! Ще говорим не с един, а с двама невроучени, а и ще погледнем към мозъка и съзнанието от художествена перспектива със специална кино селекция.

Доц. д-р Кирил Терзийски ще ни представи една от най-мистериозните функции на мозъка: съня. От него ще разберем какво знаем за функциите и фазите на съня, неговата роля за нашето физическо и ментално здраве. Ще разнищим седем мита за съня: от ефекта на кофеина до пестенето и наваксването със сън.

Стойо Карамихалев ще ни разкаже за връзката между мозъка и емоциите. Къде всъщност се намират емоциите? Как мозъкът кодира емоциите и вътрешните ни състояния? Можем ли да пресъздадем определени емоции или да ги контролираме изцяло? На тези и други въпроси ще се спрем заедно с него.

И тъй като такъв комплексен орган като мозъка трябва да изследваме с комплексни подходи, ще направим и една по-художествена интерпретация. Кинематограф идват на помощ с една специална „brainy“ селекция от филми посветени на паметта, съня и възприятието на света около нас.

Събитието се организира с подкрепата на Magniflex.

Билети

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител.

За лекторите

Доц. д-р Кирил Терзийски е ръководител на Комплекса за транслационни невронауки в МУ Пловдив. Преподавател е по патофизиология в същия университет, а освен това е и сертифициран сомнолог. Част е от екипа на Сомнолог – лаборатория за изследване на съня, има над 30 публикации с изследвания по темата.  По време на следването си преминава през практически обучения в редица държави – Швейцария, Франция, Италия, Германия, Норвегия, Австрия. Фен е на шахмата и научната фантастика.

Стойо Карамихалев се занимава с изследователска дейност в сферата на невробиологията на стреса в лабораторията на Алон Хен в Института по психиатрия Макс Планк в Мюнхен и научния институт “Вайцман” в Израел. Използвайки иновативни методи от сферата на биотехнологиите, Стойо изследва индивидуалните различия в поведението при нормални и стресови условия и как мозъкът създава предпоставките за тези различия. Неговата работа обхваща сферите на невробиологията, психологията и молекулярната биология, и комбинира поведенчески експерименти с генетични манипулации и данни от масивно паралелно секвениране. През 2020 година Стойо бе избран да участва в престижната среща между млади учени и Нобелови лауреати в Линдау.

Предишно събитие