Другият разказвач: AI и авторство | Другият разказвач: AI и авторство | RATIO

Другият разказвач: AI и авторство

29.11.2023 ( 19:00 ) | City Stage | ВХОД: 20/25 BGN

Чехов, Чосър, Чудомир… ChatGPT ли е следващото име в този списък автори? Независимо дали го приемаме или не, генеративният изкуствен интелект влияе върху създаването на съдържание и ще намери място в литературният свят.

На “Другият разказвач” ще разберем дали сме изправени пред нов вид литература, в която автор и машина колаборират заедно и създават качествена стойност. Ще обсъдим как биха могли да бъдат разпределени ролите в едно такова сътрудничество. И, разбира се, ще повдигнем въпроса за авторското право.

Освен да говорим за авторството и ролята на изкуствения интелект, ще видим как двете работят на практика. В първия “експеримент по авторство” на сцената на Ratio поетът Иван Ланджев и изкуствен интелект ще създадат за нас своя творба – а резултата ще видим заедно на сцената.

На 29 ноември с нашите лектори Иван Ланджев, Иван Иванов, Никола Тулечки и Стоян Ставру ще обсъдим още:

  • Какви са предизвикателствата при съвместната работа на човек и машина?
  • Как се променя концепцията за авторството с употребата на Изкуствен Интелект?
  • Може ли да кажем, че машината е творец, щом създава изкуство?
  • Дали авторството ще остане професия на миналото?
  • Може ли една машина да мечтае?

На “Другият разказвач” ще застанем на кръстопътя между изкуството и изкуственото, за да разберем накъде ще поемем утре.

Събитието е в рамките на серията Vox Nihili като възобновява поредицата от 2017 г. със съвместни инициативи на живо между Ratio и Предизвикай правото! 

Събитието се осъществява с подкрепата на Столична програма „Култура“.

Програма

19:00 – отваряме врати
20:00 – 20:15 Иван Ланджев дискусия с Драго Симеонов
20:15 – 20:30 Иван Иванов
20:30 – 20:50 Стоян Ставру дискусия с Драго Симеонов
20:50 – 21:00 Почивка
21:00 – 22:00 – Дискусия и Q & A – Иван Ланджев, Стоян Ставру, Никола Тулечки и Драго Симеонов
22:00 – Закриване

Билети

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител. Деца до 7 години нямат нужда от билет.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking „Get Tickets“ will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
В деня на събитието / Event day
лв. 25.00
242 available
Виртуален билет
Билет за запис от събитието, който ще ви изпратим около седмица след него.
лв. 5.00
Unlimited

За лекторите

Иван Ланджев (1986) е поет и есеист. Завършва философия и културология в СУ “Св. Климент Охридски”, а от 2015 е доктор по руска класическа литература (дисертацията му е върху късния Лев Толстой). Фулбрайт стипендиант, специализира в Чикагския университет (2023). Гост-писател на Literarisches Colloquium, Берлин (2022). Носител на Голямата награда за поезия „Орфеев венец“ (2019), както и на „Южна пролет“, „Веселин Ханчев“, „Владимир Башев“. Негови стихотворения са преведени на 10 езика. Работил е като сценарист на известни български сериали, в момента е творчески директор в рекламна агенция. Превежда от английски и руски, преподава творческо писане. Колумнист в “Булевард България”.

Негови книги:
“За неизбежната случайност“ (2023)
„Ти, непрестанна новина“ (2018) 
„Поетика на себенадмогването. Наративни стратегии у късния Лев Толстой“ (2017)
„Ние според мансардата“ (2014)
„По вина на Боби Фишер“ (2010)

Иван Иванов e завършил магистратура по компютърни науки в Бонския университет в Германия. Занимава се професионално с машинно самообучение от 2016 година. Работил е по индустриални решения с изкуствен интелект в сфери като predictive maintenance, demand forecasting, recommendation systems, graph learning. Съосновател е на организацията „Данни за добро“, която подпомага граждански организации за решаване на социално значими проблеми чрез обработка и анализ на данни. Съосновател е на стартиращата компания „Labsi“, която предлага мобилно приложение, с което хората могат да следят здравето си.

Никола Тулечки е лингвист, експерт по данни и част е от екипа на http://Factcheck.bg – първата платформа в България, която се занимава ексклузивно с проверка на фактите. Завършил е докторантура в Тулуза (Франция) върху приложенията на автоматична обработка на езика на доклади за инциденти в авиацията. Работи като експерт по данни в “Онтотекст” от 2017 година, където основно се занимава със семантично моделиране и интегриране на данни.

Проф. д.н. Стоян Ставру е юрист и философ. Той е ръководител на секция „Етически изследвания“ на ИФС при Българската академия на науките. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и в СУ „Св. Климент Охридски“. Основател е на научното електронно списание и интердисциплинарна общност „Предизвикай правото!“ и съосновател и главен редактор на експертна правна система ЛЕКСЕБРА.

Предишно събитие Следващо събитие