Другият разказвач: AI и авторство |

Другият разказвач: AI и авторство

29.11.2023 ( 19:00 ) | City Stage

Чехов, Чосър, Чудомир… ChatGPT ли е следващото име в този списък автори? Независимо дали го приемаме или не, генеративният изкуствен интелект влияе върху създаването на съдържание и ще намери място в литературният свят.

На “Другият разказвач” ще разберем дали сме изправени пред нов вид литература, в която автор и машина колаборират заедно и създават качествена стойност. Ще обсъдим как биха могли да бъдат разпределени ролите в едно такова сътрудничество. И, разбира се, ще повдигнем въпроса за авторското право.

Освен да говорим за авторството и ролята на изкуствения интелект, ще видим как двете работят на практика. В първия “експеримент по авторство” на сцената на Ratio поетът Иван Ланджев и изкуствен интелект ще създадат за нас своя творба – а резултата ще видим заедно на сцената.

На 29 ноември с нашите лектори Иван Ланджев, Иван Иванов, Никола Тулечки и Стоян Ставру ще обсъдим още:

  • Какви са предизвикателствата при съвместната работа на човек и машина?
  • Как се променя концепцията за авторството с употребата на Изкуствен Интелект?
  • Може ли да кажем, че машината е творец, щом създава изкуство?
  • Дали авторството ще остане професия на миналото?
  • Може ли една машина да мечтае?

На “Другият разказвач” ще застанем на кръстопътя между изкуството и изкуственото, за да разберем накъде ще поемем утре.

Събитието е в рамките на серията Vox Nihili като възобновява поредицата от 2017 г. със съвместни инициативи на живо между Ratio и Предизвикай правото! 

Събитието се осъществява с подкрепата на Столична програма „Култура“.

Програма

19:00 – отваряме врати
20:00 – 20:15 Иван Ланджев дискусия с Драго Симеонов
20:15 – 20:30 Иван Иванов
20:30 – 20:50 Стоян Ставру дискусия с Драго Симеонов
20:50 – 21:00 Почивка
21:00 – 22:00 – Дискусия и Q & A – Иван Ланджев, Стоян Ставру, Никола Тулечки и Драго Симеонов
22:00 – Закриване

За лекторите

Иван Ланджев (1986) е поет и есеист. Завършва философия и културология в СУ “Св. Климент Охридски”, а от 2015 е доктор по руска класическа литература (дисертацията му е върху късния Лев Толстой). Фулбрайт стипендиант, специализира в Чикагския университет (2023). Гост-писател на Literarisches Colloquium, Берлин (2022). Носител на Голямата награда за поезия „Орфеев венец“ (2019), както и на „Южна пролет“, „Веселин Ханчев“, „Владимир Башев“. Негови стихотворения са преведени на 10 езика. Работил е като сценарист на известни български сериали, в момента е творчески директор в рекламна агенция. Превежда от английски и руски, преподава творческо писане. Колумнист в “Булевард България”.

Негови книги:
“За неизбежната случайност“ (2023)
„Ти, непрестанна новина“ (2018) 
„Поетика на себенадмогването. Наративни стратегии у късния Лев Толстой“ (2017)
„Ние според мансардата“ (2014)
„По вина на Боби Фишер“ (2010)

Иван Иванов e завършил магистратура по компютърни науки в Бонския университет в Германия. Занимава се професионално с машинно самообучение от 2016 година. Работил е по индустриални решения с изкуствен интелект в сфери като predictive maintenance, demand forecasting, recommendation systems, graph learning. Съосновател е на организацията „Данни за добро“, която подпомага граждански организации за решаване на социално значими проблеми чрез обработка и анализ на данни. Съосновател е на стартиращата компания „Labsi“, която предлага мобилно приложение, с което хората могат да следят здравето си.

Никола Тулечки е лингвист, експерт по данни и част е от екипа на http://Factcheck.bg – първата платформа в България, която се занимава ексклузивно с проверка на фактите. Завършил е докторантура в Тулуза (Франция) върху приложенията на автоматична обработка на езика на доклади за инциденти в авиацията. Работи като експерт по данни в “Онтотекст” от 2017 година, където основно се занимава със семантично моделиране и интегриране на данни.

Проф. д.н. Стоян Ставру е юрист и философ. Той е ръководител на секция „Етически изследвания“ на ИФС при Българската академия на науките. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и в СУ „Св. Климент Охридски“. Основател е на научното електронно списание и интердисциплинарна общност „Предизвикай правото!“ и съосновател и главен редактор на експертна правна система ЛЕКСЕБРА.