Видеа от наши събития

Пропуснали сте някое от нашите събития? Няма проблем, можете да гледате записа тук.

Ratio 2019 Есен – Q&A

Лекторите на Ratio отговарят на въпроси от публиката в края на форума.

Jonathan Pettitt: May Contain Neanderthal

Your DNA is not your destiny, but it is your ancestry, or at least it’s a record of it. Genetics has given us extraordinary insights into our collective human past, showing the patterns of migrations and unions that have shaped our individual genetic inheritances. Investigations into human evolutionary genetics have revealed some deeply non-intuitive findings, […]

So Many Doomsdays, So Little Time – Discussion with Peter Watts, Gili Ron, Uri Aviv, Martin Moder

Before the insanity of climate change, there was the insanity of a nuclear arms race. If we survive the current crisis there’s no end of grim scenarios – grey-goo nanotech, hard-takeoff AI, bioengineered doomsday pandemic – waiting in the wings. An obvious common denominator connects all these apocalyptic threats. Is this the best we can […]

Martin Moder: Human Optimization

Колко близо – или далеч – сме до това да променим из основи начина, по който се реализира генетичната ни информация? Бихме ли могли да подобрим природната си интелигентност, така че да станем по-умни, без да ни се налага да полагаме твърде много усилия в ученето? Мартин Модер не просто задава едни от най-горещите въпроси […]

Robin Andrews: From Alien Volcanoes To Terminator Asteroids, The Solar System Is A Freak Show

Съществуват земетресения с продължителност до 9 дни, които никой на Земята дори не усеща. Ако пък размахате ръцете си, докато сте на Титан, най-вероятно ще успеете да полетите като птичка. Междувременно на Сатурн валят диаманти, на Венера има палачинкови изригвания, а Плутон притежава радиоактивно сърце. Невероятно, нали? За тези и още много любопитни факти, свързани […]

Matthew Cobb: Where are the aliens?

„Is there life on Mars, or anywhere else in the Universe except Earth?” Matthew Cobb is Professor of Zoology at the University of Manchester. As well as studying how maggots smell, he writes popular science books.

Ratio 2019 Spring: Q&A panel

Панел с въпроси от публиката на Ratio 2019 – пролет.

Sheena Cruickshank: Тhe microuniverse in your body

Професор Шийна Крукшанк е имунолог от Университета в Манчестър. От нейната презентация ще научите защо микробиомът е важен за човешкото здраве, кои са екстремните мерки, до които някои хора прибягват, за да го манипулират, както и как по-задълбочените познания по темата могат да ни помогнат в бъдеще.

Discussion panel: Lose Your Self

Тамлър Сомерс, Грег Дън и Джошуа Уайсбърг ще обсъдят каква е природата на Аз-а, как самоосъзнаването може да се различава от съзнанието, какво е “разпад на егото” и още свързани теми.

Ceri Brenner: Extreme Lasers

Д-р Кери Бренън ще представи физиката зад лазерното ускоряване на частици. Тя ще разкаже повече за приложението на тази технология и за ролята й в различни сфери.

Q&A сесия – Ratio 2018 есен

Панел с въпроси от публиката на форума Ratio 2018 – есен.
discussion panel

Discussion Panel: The New Space Age

Развитието на технологиите превръща идеята за покоряване на Космоса от фантастика в следващата цел на човечеството. Науката работи върху варианти за бързо придвижване, обитаване и колонизиране на Космоса. Въпросът, който ни вълнува, е “кога”, а не “дали”.
alain buisson

Alain Buisson: Neuroplasticity and memory: How does experience modify our brain’s organisation?

По време на презентацията д-р Ален Бюсон ни разказа какво сме научили дотук за клетъчните процеси, които обслужват паметта в човешкия мозък, и как опитът оформя взаимодействието между невроните.
thomas naumann

Prof. Dr. Thomas Naumann: Universe – Multiverse. Do we live in the best of all worlds?

Проф. д-р Томас Науман анализира дали хипотезата за мултивселената може да обясни прецизния синхрон на толкова много фундаментални величини и ще разгледа аргументите на антропния принцип.
erica mcalister

Dr. Erica McAlister: The Secret Life of Flies

Д-р Ерика МакAлистър развенча погрешни, но често срещани схващания за мухите. Тя разкри колко необикновени, интересни и важни са тези неразбрани и подценявани същества.

Дискусионен панел – Ratio 2018: пролет

В дискусионния панел лекторите на Ratio отговарят на въпроси от публиката.

CRISPR/CAS9: Editing Humanity

Какви са приложенията на CRISPR/Cas9 и какви надежди крият учените за развитието на метода? И къде изобщо седи правната, етичната и моралната граница в генното инженерство?

Holm Gero Hümmler: Relative Quantum Nonsense

Д-р Хюмлер говори за мистификацията на физиката и процъфтяването на квантовата езотерика.

Maggie Lieu: The Dark Universe In The Eyes of Euclid

Същността на тъмната Вселена все още не ни е позната, но мисията Евклид на Европейската космическа агенция (ЕКА) се надява да промени това. Евклид ще измерва формите и разстоянията между милиарди галактики из цялото небе, за да разкрие знаците на тези тъмни феномени.

Steven Le Comber – Maths, Murder, and Malaria

В презентация включваща математика, Джак Изкормвача и акули, Стивън ще обясни как използва географското профилиране, за да открие самоличността на графити-артиста Banksy и да анализира дело на Гестапо от 40-те години.

Udrivolf Pica – Eyes on Earth: The Copernicus Program

Чрез на презентацията на Udrivolf Pica научаваме как работят сателитите от програмата „Коперник“ и как можем да използваме информацията събрана от тях.

Steven Goldfarb – Hidden Pieces: The LHC And Our Dark Universe

Ще говорим за тъмната материя, антиматерията и тъмната енергия. Ще навлезем в допълнителни измерения и ще се вгледаме в онези 95% от Вселената, които все още не познаваме.

Константин Василев и Никола Тошев – Изкуствен интелект: революция или еволюция?

Константин и Никола ще разват как ИИ се развива през годините и какво може днес. Как шокът от автоматизацията ще промени обществата? Дали роботите са ни противници или ни чака симбиоза? Каква ще е съдбата на биологичния ни вид?

Peter Watts: Conscious Ants and Human Hives

Watts’ talk will go over some of the insanely counterintuitive findings about the nature of consciousness, ranging from insects who seem able to recognize themselves in mirrors to Humans who drive across town, commit murder, clean up the mess and drive back home again, unconscious the whole time.

Ratio Отблизо: Дискусионен панел

По време на дискусионния панел отговоряме на въпроси от публиката, зададени през онлайн системата ни.

Ratio Отблизо: Кирил Русев – Наука и митове за храненето

Трябва ли да се храним като първобитни хора, за да бъдем здрави в съвременния свят? Угояват ли ни въглехидратите? Има ли място за месо в едно здравословно меню? Темата включва някои от най-популярните днес хранителни режими, включително вегетарианство, нисковъглехидратни диети и палео-хранене.

Ratio Отблизо: Владимир Божилов – Милион и една планети

Вперили замечтан поглед към Космоса от нашата „бледа синя точица“, Земята, вече сме открили хиляди нови светове около далечните звезди. Някои от тези планети са твърде различни от нашият дом, други може би ще бъдат идеален избор за космическите туристи на бъдещето. А някои може би крият тайната на произхода на живота.
Морис Гринберг

д-р Морис Гринберг: Как хората взимат решение в социалните дилеми?

Д-р Гринберг е ядрен физик по образование, но академичните му интереси в сферата на когнитивната психология го насочват към въпросите за социалните дилеми и сътрудничеството. Преподава когнитивна психология в НБУ и се старае да приложи принципите на емпиричните изследвания, характерни за физиката, в тази сфера. По време на Ratio той говори за социалните дилеми. Основа […]

John Runions: Why would a scientist make a glowing green mouse

“ГМО” е често срещан термин в ежедневието ни, но знаем ли какви процеси и изследвания се крият зад него? Д-р Джон Ръниънс успя да повдигне завесата и да разкрие малко повече.

Христо Колев: Легенди и митове за електромагнитния спектър

Една презентация за видимото и невидимото в електромагнитния спектър, под вещото ръководство на Христо Колев. Презентацията включва теория, ефектни експерименти и отговори на фундаментални въпроси като например “Защо чинията на микровълновата печка се върти?”

Andrew Berry: What Darwin didn’t know: Evolution after The Origin of Species

Андрю Бери развитието на еволюционната теория след Чарлз Дарвин. Във фокус попадат новости в сфери като геномиката и изследването на останки от ДНК, за да разберем по-добре човешката еволюция.

Дискусионен панел – Ratio 2013: есен

В дискусионния панел лекторите на Ratio отговарят на въпроси от публиката.

Морис Гринберг: Как хората взимат решение в социалните дилеми?

Морис Гринберг разказва за изследвания върху поведението на хората в т.нар. Дилема на затворника, Игра на ултиматум и други игри от теория на игрите, които хвърлят светлина върху механизмите, водещи до понякога парадоксално и ирационално поведение.

Paul Zenon: Secrets of the Psychics

Пол Зенон представи най-често срещаните техники на медиумите, илюстрирани с примери от последните няколко века. Студеното четене (cold reading) и предварителното събиране на информация за събеседника се ползват еднакво често както през 19 век, така и от телевизионните врачки днес.

Matthew Cobb: The Sense of Smell

Проф. Коб показва все още непубликувани резултати от опити с ларви на мухи, в които личинките могат да „подушат“ синя светлина – това се получава, когато в обонятелна клетка на насекомото е поставен фоторецептор.

Ratio 2013: Дискусионен панел

В дискусионния панел лекторите на Ratio отговарят на въпроси от публиката.

Susan Blackmore: The Mystery of Consciousness

Проф. Блекмор представя темата за човешкото съзнание. Нейните изследвания в тази сфера разглеждат съзнанието от различни гледни точки: от неврологията и психологията през квантовата теория до източната философия.

Николай Спасов: Балканите като път за разселването на хора в Европа

Изследванията на проф. Спасов показват, че през Балканския полуостров и България са преминали първите навлизания на хората в Европа. При своята работа той открива следи за миграция на животински видове от Изток към териоторията на България преди около 2 милиона години.

Адам Харт-Дейвис – Mysterious time

По време на своята презентация на Ratio д-р Адам Харт-Дейвис говори за времето през призмата на историята, търговията, психологията, биологията, физиката и други науки. Той представи как се е възприемало времето през вековете, как се е измервало то от различни цивилизации, как времето влияе на организмите и други интересни аспекти.

Дебора Хайд – Вампирите

Дебора Хайд говори за вампирите – донякъде нетипичен въпрос за научно събитие. Авторката обаче използва всички способи на рационалното мислене и научния метод при разглеждане на темата: тя борави с исторически данни за зараждането и развитието на този мит, както и елементи от психологията и социалната психология, за да обясни защо хората са склонни да […]

Сами ли сме във Вселената?

Владимир Божилов е докторант във Физически Факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“, катедра „Астрономия“ и редактор на списание BBC Знание. Никола Каравасилев е магистър по Астрономия от Софийски Университет „Св. Климент Охридски“.

Леандър Литов: Бозонът на Хигс или как се ражда масата?

Доц. д-р Леандър Литов е ръководител на екипа от Софийския Университет работещ в ЦЕРН по проекта на Големия адронен ускорител. Екипът му в ЦЕРН изследва елементарната частица Хигс-бозон, която е свързана с генерирането на маса за всички останали частици.

Крис Френч: Въведение в аномалистичната психология

Професор Крис Френч е британски психолог и скептик, специализирал се в психологията на паранормални вярвания и аномални изживявания. Завежда отдел за изследвания „Аномална психология“ в Департамента по Психология към Goldsmiths, University of London.

Са Сантош: Съкровища на геометрията

Д-р Сара Сантош е директор и основател на Maths Busking, където тренира млади артисти да използват науката и математическите проблеми като вид забавление за хората на улицата. По този начин нейните ученици привличат вниманието на повече хора към математиката като забавна наука.

Ratio Online – 1 септември

В този епизод на @Ratio Online развенчаваме митове около готвенето и говорим за: 📌 Химията на готвенето. 📌 Защо лукът е лют и защо люти на очите, когато го режем? Отговорът ще научим в рубриката “Няма глупави въпроси”. 📌В “DaFacts” ще ви разкажем за най-грандиозното ястие, влязло в официалните рекорди на Гинес.

Ratio Online – 25 август

Tози епизод e част от Месецa на Физиката и в него ще видите: 📌Как можем да затворим звезда в буркан? 📌Енергията на бъдещето и международния термоядрен реактор (ITER) във Франция. 📌Ако земното ядро спре сега, магнитното поле на Земята също ли ще спре веднага? Отговорът в „Няма глупави въпроси“. 📌В рубриката „DaFacts“ ще съберем цялото […]

Ratio presents: A Measure of Truth – the LHC and the Universe

Ratio presents: A Measure of Truth – the LHC and the Universe A talk with Steven Goldfarb Представяме ви един от любимите ни международни лектори: Стивън Голдфарб, който работи по експериментa ATLAS в ЦЕРН. Той разказва за бавния и фокусиран процес, с който работят учените от Големия адронен ускорител – от събиране на данни през […]

Ratio представя: Анатомия на Вселената

Плоска ли е Вселената или има извивки? Къде и колко голяма е талията ѝ, има ли такава въобще? Расте ли или „пази форма“? А може би просто прилича на геврек? Виктор Данчев разкрива докъде сме стигнали с разплитането на мистерията на вселенското „телосложение“ и защо анатомията на Вселената има толкова голямо значение за разбирането за […]

Ratio Online – 6 август

Отново сме в новия ни по-динамичен формат, в който си говорим с повече хора на разнообразни теми. В този епизод ще видите: Свръх-мощни лазери и гигантски ускорители на ядра ни помагат да разберем как работи Вселената. В рубриката „Няма глупави въпроси“ ще обсъдим защо когато гледаме звездите, виждаме “в миналото” и доколко ни ограничава скоростта […]

Ratio представя: Животински с*кс

Във войната и в любовта няма правила 🐾 На 3 август си поговорихме за едни от най-любопитните и фрапантни примери за поведение при секса сред животните. Преследване, танци, забавни моменти, нечестна игра, изневери, романтика, но и насилие – сексът сред животните е пълен с изненади. 🐞 Какво не знаем за секса при домашните ни животни? […]

Ratio Online – 28 юли

Във втория епизод на Ratio Online – един по-динамичен формат от този месец, в който си говорим с повече хора на разнообразни теми, ви представяме подготвените от нас теми за 28 юли 2020 г. 📌 Математическо моделиране. 📌 Индивидите на кой животински вид тежат най-много ако се съберат всички на едно място? Ще разберем по […]

Ratio Online – 21 юли

В последните месеци се срещаме с вас изцяло онлайн и това ни накара да създадем нещо по-динамично и разнообразно, което да пасва на онлайн-средата. Ако сте пропуснали Ratio Online на 21 юли 2020 г., то можете да си пуснете запис от събитието от горния линк. В епизода, заедно с доц. д-р Стоян Лазаров,  Никола Кереков […]

Ratio Online: Марсианско нашествие

Повечето от вас вероятно ще запомнят 2020 като годината, която спешно се нуждае от бутон Reset 😱 Но не бързайте да го натискате, защото тази година ни е приготвила и приятни изненади. 🚀 2020-та е годината, през която от Земята към Марс ще бъдат изстреляни не една, а няколко космически мисии. Те включват както орбитални […]

Ratio Online: Ехо от Вселената

Нощното небе изглежда доста по-различно, когато го погледнем с „други очи“. Ако наблюдаваме Космоса в радиовълни, Слънцето не е толкова ярко и затова можем да видим по-ясно мистични обекти като черни дупки, зараждащи се нови звезди и планетарни системи, дори как си взаимодействат някои галактики. Защо е важна радиоастрономията и какво може да ни разкрие […]

Ratio Online: Все по-близо до Космоса

С основния гост-лектор на събитието д-р Стела Ткачова, мениджър проекти за водеща белгийска космическа компания, разговаряхме на теми като: 🚀 Как участието на частни играчи на „космическия“ пазар ще промени бъдещето ни в Космоса? 🚀 Какви други експерименти да очакваме на сегашните космически станции? 🚀 Кога ще се появят нови космически станции и кои други […]

Ratio Online: Ще вали, няма да вали – как работи метеорологията?

В това събитие обсъждаме въпроси като: ☀️ Кои са основите на прогнозирането и какви данни от измервания се взимат предвид? ☀️ Доколко можем да вярваме на краткосрочните и дългосрочните прогнози на времето? ☀️ Може ли да постигнем съвършената прогноза? Можете да видите и още няколко любопитни теми, извън основната – гледайте цялото видео, за да […]

Ratio Online: Замръзналото царство – българи на Антарктида

Антарктиците – гости на събитието, ни разказаха за впечатленията си от белия континент и живота на Българската антарктическа база. С кого и за какво си говорихме по време на разговора: Д-р Стефан Велев ни пренесе в една различна Антарктика – тази от миналото. В отдавна отминали геоложки епохи леденият континент е бил покрит с разнообразна […]

Ratio Online: Морбили vs. Имунна памет

Различни инфекциозни заболявания ни дебнат зад всеки ъгъл, готови да ни нападнат във всеки момент и да нанесат фатален нокаут. Насреща в борбата с инфекциите е имунната ни система, която запомня повечето патогени и така ги побеждава по-лесно при повторна среща на ринга. Но един добре познат ни вирус може да ѝ забие толкова силно […]

Ratio Online: Училище любимо, как цифрово си ти

По цел свят дигиталните технологии навлизат в училище – все повече учебници стават дигитални или са достъпни онлайн, има дигитални дневници и се провеждат родителски срещи от разстояние. Настоящите условия на пандемия са тест за образователните системи и дават възможност да се тестват и нови по-смели подходи за виртуално образование и в тази връзка на […]

Ratio Online: Викторианска наука

Ще се разходим до „епохата на лудите типове“, както шеговито можем да наречем Викторианската ера заедно с Наско Стаменов. През този период са поставени основите на някои незаменими за настоящия свят технологии, много от които все още ползваме. Безброй безумни идеи са били пробвани тогава, а някои от тях дoри са се оказали смислени.

Ratio Online: Нашествие от скакалци

В края на 2019г. облаци от милиарди скакалци нахлуха в Кения, a през последните месеци проблемът се задълбочи. Като резултат милиони хора са застрашени от проблеми с изхранването. В Ratio Online: Нашествие от скакалци си говорим защо се случват подобни нашествия и каква е историята и природата на този феномен.

Ratio ONLINE: Алиса в квантовия свят

Може ли една котка да бъде квантова? Защо ние самите не се държим като квантови частици, въпреки че сме изградени от тях? Отговорите на такива „квантови“ въпроси може да намерите в това видео. Потопете се в тайните на микрокосмоса, който кара даже свръхмасивните черни дупки да се държат по начина, по който се държат.

Ratio ONLINE: В търсене на планетата X

Да се разходим заедно из крайните части на нашия „заден двор“ – Слънчевата система, където може би съществува планета в голяма изолация. Кой, как и защо търси планетата Х, и ще я намери ли някога?

Ratio Online: Coping with COVID-19

На Ratio Online: Coping with COVID-19 с д-р Брайън Шарплес си говорихме за неща като: 👉 Кои психологически особености могат да повлияят на начина, по който се справяме с кризи като COVID-19? 👉 Как можем да преодолеем тази криза по най-добрия възможен начин? 👉 Съществуват ли когнитивни инструменти, които да ни направят по-малко уязвими на […]

Ratio Online: За прилепите и вирусите

На Ratio Online: За прилепите и вирусите си говорихме за едни от най-интересните животни на планетата и ролята им на резервоарен гостоприемник за редица вируси.

Ratio Online: Yuri’s Night

На 12 април 1961 г. Юрий Гагарин става първият човек, който лети в Космоса и най-известният човек на Земята. 59 години по-късно, хората продължават да търсят нови и нови начини за развитие на авиацията и покоряване на Космоса.

Ratio ONLINE: 3D принтери срещу пандемията

Можем ли наистина с обикновен 3D принтер у дома да помогнем за спасяването на животи в настоящата обстановка. Какви приложения имат 3D принтерите? С какви материали могат да работят? Какво е бъдещето на технологията, къде е границата между научната фантастика и реалността?

Ratio ONLINE: Under Pressure – стресът и паметта

Високите нива на стрес могат изменят морфологията и функционалността на мозъчните структури, които стоят зад паметта ни за факти и събития. Как се формират и възстановяват спомените и как влияе стреса върху паметта, решенията ни и цялостното ни поведение? Разговаряме с Богомил Пешев.  

Ratio ONLINE: Гурме по време на пандемия

Пандемия е и всички се запасиха с буркани и консерви. Kонсумацията на такива храни крие много рискове за здравето ни. Защо не трябва да пълним пазарската количка с такива стоки и как правилно да подходим към диетата си? За всики аспекти на хранителните ни навици разговаряхме с Кирил Русев.

Ratio представя: Кърлежите кръвопийци [ONLINE]

Цялата природа се събужда за живот, а с нея и кърлежите. Но какво знаем за тях всъщност? Защо и как пият кръв и как намират жертвите си? Какви опасни заболявания пренасят кърлежите? Как можем да се предпазим от тези паразити?  Д-р Огнян Миков ще ни разкаже за тези малки, неприятни същества.

Ratio представя: Memory full – как помни мозъкът

На Memory Full проф. Богдан Драгански и Богомил Пешев представиха първите хипотези за организацията на мозъка, минаха през лабораторните и клинични изследвания за разкриване как се формира паметта и стигнаха до най-съвременните концепции за това как мозъкът ни запомня информация. От видеото ще разберете още, че хипокампусът прилича на морско конче, а мармаладът е супер важен!

Ratio представя: Астрофотография

В презентацията ще научите повече за различните видове астрофотография и как човек може да заснеме небето с техниката, която вече притежава или съответно в каква посока да надгради фотографския си арсенал

Ratio представя: Solar Orbiter – Слънцето отблизо

Часове преди изстрелването на апарата Solar Orbiter с нашия панел от специалисти си говорим за изследването на Слънцето и неговата активност, която придобива особена важност с навлизането на човечеството в космическата епоха.

Ratio представя: Тайният живот на прилепите

Прилепите са една от най-интересните групи бозайници с невероятните си умения за дълголетие и устойчивост на редица заболявания.

Музеят и Ratio представят: Когато динозаврите властваха на Земята

Владимир Николов разказва до колко реална е представата ни за динозаврите, изградена от книги и филми, като феноменалния „Джурасик парк“, кога и как някои от тях са се превърнали в гиганти, които сякаш предизвикват законите на физиката и какво всъщност е довело до изчезването им в края на периода Креда.

Ratio представя: Грипът – вечният изменник

С д-р Мария Лукарска ще проследим пътешествията на един грипен вирус, какви трудности среща по пътя си и какви срещаме ние в усилията си да го ограничим. Защо всяка година трябва нова ваксина, откъде идват новите вируси и готови ли сме за нова грипна пандемия?

Ratio представя: Смъртта на звездите

Звездите, както хората, се раждат, живеят и умират. В зависимост от тяхната маса те завършват житейския си път си по различен начин, често експлозивно. Но какво остава (или не) след смъртта на една звезда?

Екзопланети: Бъдещи насоки

Професор Димитър Съсълов от Харвард ни разказва за бъдещите насоки в изследванията на екзопланетите.

Ratio представя: Космически балет

Как сложните закони на физиката на въртенето свързват неутронните звезди и балерините.

Ratio представя: Космически двигатели

Космосът е последната преграда, разделяща безкрайното човешко любопитство и безкрайната Вселена. Защо все още не можем да преминаваме тази преграда с лекота? Отговорът се събира само в две думи: космически двигатели.

Ratio presents: Lakes, Oceans, and the Search for Life on Mars

Със Зак Дикисън от Природонаучния музей на Лондон търсим признаци за съществуването на живот на Марс.

Ratio представя: Да отгледаш учен

Съвременните образователни методи, които могат да научат децата на рационално, последователно мислене, базирано на научния подход.

Ratio представя: Квантови компютри

Съвременният квантов компютър все още е експериментално устройство, но неговото усъвършенстване е един от приоритетите на съвременната физика. За да разберете защо, гледайте презентацията!

Ratio presents: Fighting Medical Pseudoscience

Скептикът Майкъл Маршал споделя своя опит в борбата с хомеопатията и ни показва как активният скептицизъм може да допринесе за това да живеем в едно по-рационално общество.

Ratio представя: A Star is Born

Звездите, както и хората, се „раждат“, „съзряват, „живеят“ и „умират“.  Ето какво означават тези думи за най-големите термоядрени реактори във Вселената.

Енергия – Ratio Rooftop Party

За енергията, която никога не се създава и не се губи, а непрекъснато се трансформира.

Музеят гостува на Ratio: Праисторически свят

99.9% процента от всички организми, живели някога на планетата ни, са изчезнали. С учените от Националния природонаучен музей се впускаме в пътешествие из дълбините на времето и науката.

To The Moon and Back – Ratio Rooftop Party

С д-р Владимир Божилов, инженер-физика Стоил Иванов и Венцислав Петров отбелязваме 50 години от мисията Аполо 11 и разговаряме за завръщането на човечеството на Луната.

Ratio представя: За гъбите и хората

Доц. д-р Борис Асьов и Владимир Лютов ни пренасят в невероятния свят на гъбите. Разходете се отново там с видеото от събитието.

Ratio представя: Нанорискове

Нанотехнологиите имат потенциала да променят живота ни. Но какви рискове носят? Гледайте видеото, за да разберете!

Ratio представя: No hard fillings – зъболекарят на бъдещето

За всички, които отлагат ходенето на зъболекар разкзваме как денталната медицина става по-умна и безболезнена.

Ratio представя: Индустриални катастрофи

Разглеждаме едни от най-зрелищните индустриални катастрофи и  причините те да се случат.

Ratio представя: Биопринтиране – от клетка до орган

Биопринтирането е чудата смесица от биоинженерство, полимерна химия, клетъчна биология, медицина и архитектура.

Ratio представя: Кръвопийци

Пролетта дойде, а с нея идват и комарите! На Ratio представя: Кръвопийци ще проверим колко добре познаваме тези насекоми заедно с д-р Огнян Миков.

Yuri’s night – Sofia 2019

На 12 април 1961 Юрий Гагарин стана първият човек, който лети в Космоса и най-известният човек на Земята. На Yuri’s night – Sofia 2019 лекторите ни разват повече за историята и настоящите предизвикателства пред космонавтиката, както и за и вълнуващото бъдеще на човека в Космоса.

Ratio представя: FAKE Bio

Никола Кереков и Бойко Неов ни разказват кои са най-умелите измамници в природата

Ratio представя: Гравитационните вълни – прозорец към Вселената

Деян Михайлов ни разказа какво са гравитационните вълни и защо засичането им е фундаментално за физиката. А ние дори успяхме да ги „чуем“ и видяхме как работи интерферометър.

Ratio на тъмно

За да рестартираме възприятията, организирахме събитие, на което гостите успяха да вкусят тъмнината и да почувстват света в този формат. На тъмно се срещнахме с хора, за които тъмнината е ежедневие.

Ratio представя: Професия „Боен пилот“

Kакво означава да си пилот на изтребител и с какво бойната авиация е по-различна от гражданската?  Майор Стоян Петков ни казва как се става авиационен ас у нас и по света.

Ratio представя: Тайните в сърцата на галактиките

Д-р Владимир Божилов разказва повече за активните галактични ядра, тяхната история и това как те дават представа за развитието на цялата Вселена и нейното минало.

Ratio представя: Superbugs – микроскопичните герои

Смятаме микробите за противни и гадни, а рекламите и телевизиите непрекъснато ни показват бактерии, които разболяват или създават мръсотия. Истината е, че не всички бактерии са толкова лоши. Някои от тези симпатяги са „полезни“ за човека, други пък вече използваме за куп индустриални задачки.

Ratio представя: Fooling the AIs for fun and survival (Part 2)

Докато AI се готви за подвизи, които имат потенциала да променят обществото ни, той се отличава и с изключителна крехкост – невронната мрежа може да се “счупи” неочаквано лесно.  Тайните на изкуствения интелект  ни разкриват Христо Томов и Георги Янев.

Ratio представя: Fooling the AIs for fun and survival (Part 1)

Христо Томов и Георги Янев ни разказаха как се чупи невронна мрежа, какви са новите заплахи за AI и какви са начините за защита от тях, както и каква е разликата между котка и тостер.

Ratio представя: Няма глупави въпроси

Винаги сте искали да разберете защо дадено нещо е така или пък защо не е? Детето ви е задало тежък фундаментален въпрос, пред който сте били принудени да капитулирате? Питате Google и той ви дава уклончиви отговори? А защо направо не попитате нашите лектори? Вие задавате въпросите, а науката им отговаря. Гледайте ни!

Ratio представя: Пътят към Антарктика

Антарктида. Петият по големина континент или както е по-известен – 14 000 000 km² покрит с лед дом на пингвини. Ще видим как се правят изследвания на ледения континент, ще разгледаме данните, които учените получават и ще разберем какво е „Куцото куче“.

Ratio представя: Учените нощем

Колко често се срещате с учени? Вероятно рядко, например в някой от сутрешните блокове на телевизиите. Ето ви нова възможност – на 28 септември, нощем, с питие в ръка. На едно от десетките събития у нас, организирани като част от проект REFRESH за Европейска нощ на учените!

Ratio представя: Uprooting Stress With Psychedelics

В опит да се лекуват тези широкоразпространени стресови и тревожни разстройства, учените изследват нови подходи извън конвенционалните лекарства или терапии. Дали е възможно да намерим решение в исторически противоречивия клас психеделични лекарства?

Ratio представя: Freud in 2018. Really?

След кратко обсъждане на някои митове за Фройд и описание на други форми на лечение, ще се съсредоточим върху съвременната психодинамична терапия. Както ще покажем, психодинамичната практика през 2018 г. е много различна от тази през 1918 г. и има научни доказателства за нейната клинична значимост и значение за областта на психичното здраве. Много психодинамични […]

Ratio представя: Weird Psychological Disorders

Има нещо очарователно в необичайните, странни и екстремни начини, по които хората се държат понякога. Някои от тези поведения и вярвания се квалифицират като психологически разстройства. Най-интересните от тях всъщност не са особено известни, въпреки че няколко (напр. „синдром на експлодираща глава“) са доста чести.

Vox Nihili: Време и памет

В свят, преливащ от информация, капацитетът на човешката памет е все по-дразнещо ограничение. И не само капацитетът. Биологичната памет се оказа нещо доста несигурно. Развитието на невроправото постави под сериозно изпитание едно от най-древните предположения в правото: предположението, че свидетелските показания на очевидец са най-сигурното доказателство. С края на вярата в свидетелските показания идва и […]

Vox Nihili: Симулирай това

Реалността отдавна не е това, което беше. И отдавна не е само една. На семплото присъствие на „обикновената“ реалност днес противостоят „виртуалната“ реалност, „добавената“, „разширената“ или „подобрената“ реалност, „смесена“ реалност. В подобна мултивселена от реалности, между които всеки може да избира за себе си, като че ли има все по-малко място за понятието „истина“.

Ratio представя: Няма глупави въпроси

В края на април отбелязваме STEM Discovery Week – европейска инициатива, която насочва вниманието към научни, технологични, инженерни и математически дисциплини.

Skeptics in the Pub: Тежки метали

Вероятно почти всеки от нас се е сблъсквал с понятието „тежък метал” в ежедневието си. Вероятно е ставало дума за някой субект с изографисана мешка и черни кубинки. Е, ние ще се насочим към субектите в периодичната таблица, но всъщност може да се направи паралел между двете понятия.

Skeptics in the Pub: Истории от света на пчелите

Пчелите са супер! Дори онези от нас, които отстъпват назад при вида на паяци и скакалци, не се обръщат със същото отвращение към пчелите.

Vox Nihili: Твоето по-добро копие

Свикнали сме с даденостите на физическия свят и с неговите ограничения. Но с нарастването на възможностите на виртуалните светове, нарастват и претенциите им да наложат нови закони в сферата на представите ни за истината и за идентичността. Физическите събитията все по-често намират своите двойници в пространствата на виртуалността.

Skeptics in the Pub: Major Lasers

Лазерите са навсякъде около нас. Те се използват както за научни цели, така и за приложения в нашето ежедневие – срещате се с тях всеки ден, в охранителни системи, баркод скенери, четящи устройства, лазерни принтери… В последно време обаче имаме нужда от по-мощни лазери – за медицинска употреба, синтез на нови материали, термоядрен синтез и […]

Skeptics in the Pub: Най-добрият материал

Като започнем от всекидневието и стигнем до най-специализираните задачи, винаги имаме нужда от нещо, което да е достатъчно здраво, леко, твърдо, евтино, ковко, проводимо, тежко, меко. Eстествено, няма как всички тези неща да се изпълнят от един и същ материал, но ще ви покажем някои интересни, неочаквани и дори откачени такива.

Skeptics in the Pub: Професия Археолог

Като малки, много от нас мечтаят да станат археолози. С какво тази професия грабва толкова въображението на хората? Дали с желанието да открием безценно съкровище или заради самото приключение?!

Skeptics in the Pub: За белоглавите лешояди

С размах на крилата достигащ над два метра и половина, белоглавите лешояди се нареждат сред най-големите хищни птици на планетата. В днешно време рядко можем да ги срещнем, защото през 20-и век бройката на оцелелите птици значително намалява. В днешно време обаче се полагат успешни усилия видът да бъде заселен отново в Стара планина и […]

Vox Nihili: Краят на индивидуалността

На третата дискусия от поредицата “Vox Nihili” решихме да продължим темата за съзнанието и изкуствения интелект, като фокусът ни този път ще бъдат въпросите на колективното съзнание и потенциала на технологиите да създават “автоматични” общества, управлявани от “умни” алгоритми. Тук влизат не само социалните медии като Twitter и Facebook, но и децентрализираните мрежи като Bitcoin […]

Skeptics in the Pub: Бойни отровни вещества

Човечеството разполага с цял арсенал химични оръжия за масово унищожение, които могат да се използват гъвкаво с различни цели. Въпреки забраната им от Женевската конвенция, те все още се използват от правителства и терористични организации. Кои са съвременните химични оръжия, как въздействат на човешкия организъм и какви контрамерки можем да вземем?

Skeptics in the Pub: Krampus – Santa’s Little Helper

Krampus е митично същество – полу-козел, полу-демон. В дните около Коледа той наказва непослушните деца. Елате и научете повече за него от Debora Hyde – специалист по митични същества и скептичните им обяснения.

Vox Nihili: Критика на чистия свръхразум

Какво се случва в ера на бърза автоматизация и къде стои отговорността за работата на изкуствения интелект? Какви са възможностите и предизвикателствата на изкуствен свръхразум? Къде остава границата между изкуствения и органичния интелект, какви ограничения са възможни, желани и дори задължителни?

Skeptics in the Pub: Поглед към Земята

“Коперник” е най-мащабната програма за сателитен анализ на Земята, организирана от Европейската космическа агенция. С нея постоянно научаваме нови неща за планетата ни и я разбираме все по-добре. “Коперник” разчита на семейството сателити Sentinel – един от тях ще бъде изстрелян в орбита на 13 октомври.

Skeptics in the Pub: Прочетох го в Wikipedia (Part: 1)

Кой пише нещата, които четем в Wikipedia? И как знаем дали те са верни? Susan Gerbic си задава такива въпроси преди време и стартира проекта си Guerrilla Skepticism on Wikipedia – GSoW. От 2010 година насам, GSoW пише и пренаписва над 400 Wikipedia страници на множество езици.

Skeptics in the Pub: Прочетох го в Wikipedia (Part: 2)

Кой пише нещата, които четем в Wikipedia? И как знаем дали те са верни? Susan Gerbic си задава такива въпроси преди време и стартира проекта си Guerrilla Skepticism on Wikipedia – GSoW. От 2010 година насам, GSoW пише и пренаписва над 400 Wikipedia страници на множество езици.

Skeptics in the Pub: Как се мери Хигс бозон?

Опознаването на света около нас неминуемо минава през въпросите какви са изграждащите го обекти и как те се свързват в едно цяло. Във физиката на елементарните частици тези отговори идват от Стандартния модел – теорията, която описва градивните елементи и взаимодействията между тях. Тази теория триумфира през 2012 година, когато предсказаният от нея Хигс бозон […]

Skeptics in the Pub: Заблудите в козметиката

Козметиката е индустрия на хиляди години и бизнес за милиарди долари. Създадена е, за да провокира емоция – и все пак е странно, че толкова рядко се обръщаме към нея с рационален поглед.

Skeptics in the Pub: Self Reflected – как изглежда съзнанието?

Колко често мислите за мозъка си? Неврологът д-р Greg Dunn решава да насочи вниманието ни към най-сложната част от нашето тяло и да промени завинаги начина, по който мислим за него. Така, в партньорство с физика д-р Brian Edwards се ражда арт-проекта Self-Reflected – изключително детайлно представяне на мозъка с отразителна офортна технология, която показва деликатната […]

Skeptics in the Pub: Престъпления на ума

“Аз не съм престъпник. Не съм направил нищо лошо” Дали обаче това (че не сме направили нищо) е достатъчно (за да не бъдем третирани като престъпници)? За какво трябва да отговаряме: за всички порочни желания на нашия мозък или само за тази част от тях, които сме превърнали в действия на нашето тяло?

Skeptics in the Pub: Слънчево затъмнение – защо и как?

От раждането на човешката цивилизация винаги сме гледали нагоре – а слънчевите затъмнения са едни от най-внушителните и най-впечатляващите събития които може да ни даде Космосът. Такова непредвидимо и неразбираемо явление често е провокирало паника, конфликти и дори войни.

Skeptics in the Pub: Няма глупави въпроси

Трима лектори от различни сфери ще ни напомнят колко е важно да задаваме въпроси – и ще дадат малко отговори. Ганчо Ганчев е докторант в катедра „Астрономия“ към Физическия Факултет на СУ и активен астрофотограф. Д-р Никола Кереков е специалист по имунология. Работи в Института по Микробиология към Българска Академия на Науките. Бойко Неов е […]

Skeptics in the Pub: Изкуствен интелект

В края на 80те години финансирането на изследвания относно изкуствения интелект намалява драстично, преди да избухне отново преди няколко години, вече включващо обработка на данни в големи размери и комерсиални приложения като автономни коли. Това възраждане не е движено от нова обобщаваща теория, но въпреки това обещава да промени цивилизацията ни из основи. Как се […]

Skeptics in the Pub: Поглед нагоре (част: 2)

Имахме директна връзка от контролната зала на ESA в Дармщад, където се контролира изстрелването на сателите Sentinel-2b. Това беше идеален повод да се съберем и да поговорим за изстрелване на неща в Космоса – било то сателите, хора или машини за добиване на руда от астероиди.  

Skeptics in the Pub: Поглед нагоре (част: 1)

Имахме директна връзка от контролната зала на ESA в Дармщад, където се контролира изстрелването на сателите Sentinel-2b. Това беше идеален повод да се съберем и да поговорим за изстрелване на неща в Космоса – било то сателите, хора или машини за добиване на руда от астероиди.  

Skeptics in the Pub: Астрофотографията – наука или изкуство?

През последните 15 години се разви една много атрактивна, техническа и естетически красива част от фотографията – астрофотографията или изкуството да снимаш нощните небеса, понякога придружени от великолепни пейзажи на снимките. Дали обаче този подраздел на фотографията е само красиво изкуство, или пък може да бъде полезен на модерната астрофизиката и астрономите по цял свят?

Skeptics in the Pub: За автоимунните заболявания

Понякога собствената ни имунна система, която трябва да ни пази от нашественици се обръща срещу нас, за да превърне хармонията на процесите в организма в една същинска гражданска война. За тези процеси говори д-р Никола Кереков в поредното издание на Skeptics in the Pub.

Skeptics in the Pub: Как се „прочита“ един геном?

Четем книги, четем блогове и новини. Но някои учени се занимават с далеч по-интересно четене – те четат геноми. Четенето или секвенирането на геноми отговаря на въпроса как са подредени съставните части в пълното ДНК на организма.
john-runnions

John Runions: Why would a scientist make a glowing green mouse

Зад това любопитно заглавие стои темата за генетичните модификации и как те могат да помогнат за научни изследвания, развитието на медицината и производството на храни. “ГМО” е често срещан термин в ежедневието ни, но знаем ли какви процеси и изследвания се крият зад него? Д-р Джон Ръниънс успя да повдигне завесата и да разкрие малко […]
andrew-berry

Andrew Berry: What Darwin didn’t know: Evolution after The Origin of Species

Темата е свързана с развитието на еволюционната теория след Чарлз Дарвин. Във фокус попадат новости в сфери като геномиката и изследването на останки от ДНК, за да разберем по-добре човешката еволюция. Д-р Андрю Бери е британски биолог, който работи в Харвард. Той специализира в еволюционна биология и е силно заинтересован от история на науката, свързана […]
hristo-kolev

Христо Колев: Легенди и митове за електромагнитния спектър

Една презентация за видимото и невидимото в електромагнитния спектър, под вещото ръководство на Христо Колев. Презентацията включва теория, ефектни експерименти и отговори на фундаментални въпроси като например “Защо чинията на микровълновата печка се върти?” Христо Колев е магистър по медицинска химия и докторант в катедра “Аналитична химия” при Софийски Университет “Св. Климент Охридски”. Освен химик, […]

Дискусионен панел – Ratio 2013 есен

Дискусионният панел от есенното издание на Ratio 2013 ще хвърли светлина върху въпроси от първостепенна важност, като например правят ли се опити върху малки деца, може ли Пол Зенон да повлияе на политическата ситуация и как обонянието влияе върху избора ни на партньори. Ето и списък на всички въпроси, заедно с информация къде започват те […]
ratio-2013

Дискусионен панел – Ratio 2013 пролет

В най-прясното видео в YouTube канала ни – дискусионния панел от пролетното издание на Ratio 2013 – ще чуете защо вампирите представляват такъв сериозен интерес за тийнейджърки, възможно ли е пътуването във времето, дали може да има компютър със собствено съзнание? …и серия други интересни въпроси за лекторите на събитието.  Ето и списък на всички въпроси, […]
ratio-2012

Дискусионен панел – Ratio 2012

Въпреки че дискусионните панели на Ratio са чакани основно от водещия им, смятаме, че те са една от най-атрактивните части на събитието Във видеото от първия дискусионен панел на Ratio лекторите ни дават отговори на серия въпроси, сред които каква е вероятността на Европа или Ганимед да има живот, може ли да се структурира водата […]
Matthew Cobb

Матю Коб: Обонянието

Матю Коб e професор по зоология в Университета в Манчестър. Той има над 30 години академичен опит, пише за The Guardian и участва в популярното предаване на BBC Wonders of Life. Последните изследвания на проф. Коб се фокусират върху обонянието. В презентацията бяха показани все още непубликувани резултати от опити с ларви на мухи, в […]
Ratio

Пол Зенон: Тайните на медиумите

Пол Зенон е един от най-известните британски илюзионисти с голям опит в представянето на различни трикове, илюзии, измами и паранормални теми. Започва да изкарва парите си като уличен илюзионист и научава как хората могат да бъдат залъгвани и манипулирани. После прилага своите практически знания за човешката психология и внимание за добри каузи като разобличаването на […]
susan blackmore

Сюзън Блекмор: Мистерията на съзнанието

Проф. Сюзън Блекмор е писател с дългогодишен опит в представянето и промотирането на науката. Нейната работа засяга различни теми, свързани с психологията, като мемите, съзнанието, свободната воля, медитацията. По време на Ratio проф. Блекмор представи темата за човешкото съзнание. Нейните изследвания в тази сфера разглеждат съзнанието от различни гледни точки: от неврологията и психологията през […]
debora hyde

Дебора Хайд: Истинската история на вампирите

Дебора Хайд е главен редактор на списание The Skeptic. Тя пише за паранормални явления от близо 20 години и изследва различни суеверия и паранормални твърдения. По време на Ratio Дебора Хайд говори за вампирите – донякъде нетипичен въпрос за научно събитие. Авторката обаче използва всички способи на рационалното мислене и научния метод при разглеждане на […]
nikolay-spassov

Николай Спасов: Балканите като път за разселването на хора в Европа

Продължаваме с видеата от последното ни събитие. Проф. Николай Спасов разказва за разселването на праисторическите хора. Изследванията на проф. Спасов показват, че през Балканския полуостров и България са преминали първите навлизания на хората в Европа. При своята работа той открива следи за миграция на животински видове от Изток към териоторията на България преди около 2 милиона години. […]
sara santos

Д-р Сара Сантош: Съкровищата на геометрията

След известно забавяне поне можем да кажем, че сме подготвили коледен подарък за любителите на науката и конкретно геометрията. Във видеото е показана презентацията на д-р Сара Сантош „Съкровищата на геометрията“. Тя включва любопитни геометрични факти, тайни за перспективата, урок по морски шах за напреднали и триизмерни калейдоскопи. Както ще видите, теоремите отстъпват по брой на […]
chris french

проф. Крис Френч: Паранормалното

След дълга и неравна борба с програмата за правене на субтитри, вече можем да ви представим видео от лекцията на проф. Кристофър Френч „Необикновена наука: Въведение в аномалистичната психология“. Във видеото проф. Френч говори за различни психологически механизми, свързани с възприемането на паранормални явления от човешкия мозък. Лекцията включва теми за отвличане от извънземни, намиране […]
vladi bozhilov

Владимир Божилов и Никола Каравасилев: Сами ли сме във Вселената?

Втората от лекциите на Ratio вече е качена в нашия YouTube канал. След представянето на доц. Литов продължаваме с лекцията на Никола Каравасилев и Владимир Божилов „Сами ли сме във Вселената?“ Дуото на астрофизиците обяснява какво представляват екзопланетите, какви са необходимите условия за извънземен живот и как бихме могли да комуникираме с извънземни. Вижте представянето им […]
leander litov

Леандър Литов: Бозонът на Хигс или как се ражда масата?

Както обещахме, ще можете да гледате лекциите от форума за популярна наука Ratio напълно свободно в нашия YouTube канал. Там вече се намира първото видео от Ratio 2012. Избрахме да започнем с презентацията на доц. д-р Леандър Литов „Бозонът на Хигс или как се ражда масата?“. В рамките на час ще чуете доста информация „от […]