AI пропаганда: Текст и истина във Фалшивия нов свят |

AI пропаганда: Текст и истина във Фалшивия нов свят

19.01.2023 ( 19:00 ) | KUPE | ВХОД: 15 BGN

След радиоизлъчване на “Война на световете” през 1938-а 1.7 милиона човека са убедени, че земята наистина е атакувана от марсианци. Тогава хората вярват в неволната дезинформация, защото обществото не е готово. В близките години, всеки от нас ще повярва на фалшива информация генерирана, модулирана и таргетирана от изкуствен интелект, защото няма начин да бъдем готови.

Технологиите се развиват с невиждана скорост. При такава кардинална промяна в количеството и начина на достъп до информация не е странно, че обществото не успява да се адаптира и да изгради механизми за защита от манипулации на тази информация. Какво ни очаква в много по-сложното бъдеще, в което изкуственият интелект става все по-добър в създаването на съдържание?

За това ще говорим с AI експерти в събитието “AI пропаганда”.

От тях ще чуем:

  • В какво се изразява непреодолимата преднина, която ИИ дава при генерирането и разпространението на дезинформация?
  • Как влияе напредъкът на ИИ върху количеството и качеството на съдържанието?
  • Как си взаимодействат генерирането на съдържание и таргетирането на аудитория за тази (дез)информация?
  • Защо е практически невъзможно да се противодейства изцяло?
  • Какво все пак може да се направи за предотвратяване на цунами от фалшиви новини?
  • Ще се оставим ли да бъдем лъгани от машините?

Елате на 19 януари, за да надникнем във Фалшивия нов свят!

Събитието се организира с подкрепата на Ontotext.

Билети

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител.

За лекторите

Христо Томов е предприемач и експерт по машинно самообучение, партньор и съосновател на „Дриймикс”. Ръководител е на направлението за изкуствен интелект, както и на Дриймикс AI Клуб – вътрешна организация в областта на ИИ и машинното самообучение. Има 20-години практика в IT сферата в България, за две години в Люксембург стига до ръководител на отдела за интеграция на Lombard International Assurance. Завършил e „Информатика“ и има две магистърски степени в СУ „Св. Климент Охридски” в областта на Big Data и Machine learning/Data Mining в застрахователния сектор. Преподавал е „Основи на електронното управление“ в СУ.

Мартин Стаменов е експерт по изкуствен интелект, завършил информатика в техническия университет в Карлсруе, Германия. Преди да се завърне в България през 2021 г., е ръководил AI екип в стартъп в Берлин, който развива собствена Machine Translation технология. От както е в България, работи като Head of AI във фирма Sensika Technologies, занимаваща се с медиен мониторинг. Именно там се сблъсква с темата дезинформация и медийна грамотност. През ноември 2022 г.организира събитието “Хакатон срещу дезинформацията”, което събира журналисти, ИТ и AI специалисти, както и представители на Европейска Комисия в България и НС.

Опитът на Енея Георгиева като редактор и журналист ѝ е доказал, че изкуственият интелект е ключово средство за хващане на неверни факти и манипулативно съдържание. Заради това през 2022 г. Енея застава зад казузата на Ontotext за разработване на технологични решения за борбата с фалшивите новини. От позицията на мениджър продукти срещу дезинформацията, тя помага AI да заеме все по-убедително ролята на наш съюзник в идентифицирането на неверни новини и превенцията от разпространяването им.
Енея е редактор във Forbes България и част от Асоциацията на европейските журналисти в България. Преди това е писала финансови и икономически анализи за Economic.bg и сп. Икономика.

Самуил Петканов, автор на Не!Новините и няколко книги, последно и финално поколение човек, създаващ текстове, за да се издържа, преди тази дейност да премине изцяло във въображаемите ръце и съвсем невъображаемите процесори, задвижващи алгоритмите на AI. За разлика от изкуствения интелект, може да оцелее дълго време без ток. Колко дълго? Колкото има запас от уиски. Зодия: Майонеза. По причина, необяснима за всички, които го познават, е женен.