Ало, Слънце |

Ало, Слънце

08.04.2024 ( 19:00 ) | Sofia Tech Park - Форум "Джон Атанасов" | ВХОД: 20/25

Пълното слънчево затъмнение е едно от най-впечатляващите събития, които може да ни даде Космосът.

През годините това явление е било причина за паника, конфликти и дори войни. Днес то продължава да ни вълнува и на всеки горе-долу 18 месеца ни кара да погледнем към звездното небе и да затаим дъх.

Пълното слънчево затъмнение, което ще се случи на 8 април тази година, ще бъде отбелязано със събитието “Ало, Слънце”. Физика, антропология и астрофизика ще се съберат на сцената на Ratio, за да обсъдим движението на космическите тела и влиянието им върху Земята.

С доц. Камен Козарев (астрофизик), проф. Диана Гергова (археолог) и Венцислав Крумов (адвокат и астрофотограф) ще полетим в Космоса, за да разгледаме отблизо Слънчевата система. Ще се спрем на небесните тела Луна, Земя и Слънце, за да разберем по-добре това астрономично явление. Ще обсъдим влиянието на Слънцето върху културата и развитието на обществото през годините. Ще научим повече за тайните и спецификата на заснемането на такива явления.

Очакваме ви на 8 април в София Тех Парк, когато във фокуса ще бъде Слънцето и ще можем да наблюдаваме заедно пълното слънчевото затъмнение за тази година.

Събитието е част от съвместен проект между младежкия научен фестивал “АЛО, КОСМОС | Говори България” и Ratio. Медиен партньор е Нова телевизия.

19:00 – отваряме врати
20:00 – 20:05 откриване
20:05 – 20:25 проф. Диана Гергова презентация
20:25 – 20:45 доц. д-р Камен Козарев презентация
20:45 – 20:55 почивка
20:55 – – дискусия и Q & A – Камен Козарев, Диана Гергова и Венцислав Крумов
22:00 – закриване

Билети

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител. Вход свободен за ученици, като е задължително представянето на удостоверяващ документ.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking “Get Tickets” will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Виртуален билет / Virtual
Билет за запис от събитието, който ще ви изпратим около седмица след него.
лв. 5.00
Unlimited

За лекторите

Доц.д-р Камен Козарев е доцент в Институт по астрономия към БАН и един от водещите координатори на проекта LOFAR в България. Защитил е докторантура в Бостънския университет през 2013 г. и е специализирал 4 години в Харвардската обсерватория. Занимава се с хелиофизика – изследване на слънчевата активност и плазмата на междупланетното пространство. Специфичните му интереси са наблюдението и моделирането на слънчеви коронални изхвърляния на маса, както и слънчевите високоенергитични частици в междупланетното пространство.

Освен научната си дейност, д-р Козарев активно популяризира космическите изследвания. Той е един от създателите на дигиталния планетариум в Регионалния природонаучен музей-Пловдив, бил е координатор на програмата Космически предизвикателства и редовно изнася популярни лекции на тема космос.

Проф. Диана Гергова е археолог в областта на тракийската култура. Специализирала е в редица държави, сред които: СССР, Англия – Британска Академия, Франция – СНРС, Япония- Токайски университет, Италия- ЧНР, Рим.

Нейна страст си остава тракийска археология, археология на култа и култови места, погребални практики, интердисциплинарни изследвания, културно законодателство.

Автор на е 12 книги и на над 250 статии свързани с проблемите на тракийската култура, като последното издание е посветено на светилището на Дионис. Освен това е автор и комисар на тракийски изложби в най-различни страни по света. Тя е дългогодишен ръководител на проучвания в резервата “Сборяново”, селищната могила при с. Дядово, светилището на Дионис при Велинград и др. Членува в редица научни организации, сред които:

БНК на ИКОМОС, Европейската археологическа асоциация, Международния съюз по пра- и протоистория и др. Носител е и на множество награди свързани с невероятни ѝ принос за запазването на културното наследство.

Венцислав Крумов има магистарска степен по право и астрономия в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Ръководител е на редица проекти в сектора на възобновяемата енергия. Но неговата най-голяма страст си остава звездното небе и астрономията. Започва да се занимава с астрофотография от 2016 г. , а е любител астроном, от ранна детска възраст.

През деня работи на полето на соларния бизнес, а вечер се любува на звездното небе и чака точния момент за перфектният кадър.

===

Локация на събитието

Събитието ще се проведе в Sofia Tech Park, зала Джон Атанасов с адрес: гр. София,1784, м. Къро, бул. “Цариградско шосе” 111Г