Звезди в обектива |

Звезди в обектива

06.10.2022 ( 19:00 ) | КУПЕ | ВХОД: 15 BGN

Дали с фотоапарата в телефона ни, или с такъв в малко по-голям формат може да споделим всичко почти веднага. Едно нещо обаче остава трудно за улавяне: звездното небе над нас. А всеки поне веднъж си е мечтал да заснеме обсипаното със звезди небе, Луната или Млечния път?

На 6 октомври ще си говорим за изкуството да снимаш нощните небеса – с много спиращи дъха кадри, които не трябва да изпускате. С Ганчо Ганчев, професионален астроном и фотограф, ви каним да преоткриете света на фотографията и по-конкретно на една област от нея – астрофотографията.

Този раздел на модерната фотография не може да се усвои лесно, евтино и бързо. Зад една красива астрофотография стоят часове, ако не и дни усилия, планиране и обработка. Нашият лектор ще ни разкаже повече за:

  • различните видове астрофотография,
  • различните програми за заснемане, анализ и обработка, разработени специално за астрономически наблюдения,
  • начина, по който човек може да заснеме небето с личната си техника.

От Ганчо Ганчев ще научите още и защо в днешни дни астрофотографията и тези, които я практикуват, са от ключово значение за астрофизиката. Няма да спести и много лични истории и невероятни случки, които съпровождат един астрофотограф. Очакваме ви на 6 октомври в КУПЕ!

Билети

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител.

За лектора

Ганчо Ганчев е професионален астроном и фотограф, който се занимава с изследването на масивни звезди като ярките сини променливи. Завършил е физика във Франция и астрофизика в катедра Астрономия, Софийски университет. Той има участия в няколко международни конференции и астрономически експедиции като слънчевото затъмнение в САЩ през 2017 година. Негови фотографии може да намерите на неговия сайт.