The Mighty Brain |

The Mighty Brain

31.03.2022 ( 19:00 ) | The Steps | ВХОД: 20 BGN

Човешкият мозък е впечатляваща машина! Популярното разбиране, че си служим с едва 10% от него, е мит – ползваме го почти изцяло и постоянно, дори когато спим. Мозъкът помни много. Той се състои от близо 86 милиарда неврони, които могат да се свързват помежду си – т.е. може да имаме до 1 квадрилион (1 000 000 000 000) връзки! Импулсите между невроните пътуват със скорост до 430 км/час. А докато работи, мозъкът ни произвежда енергия, достатъчна да захрани LED крушка за осветление.

Е, ще спрем с фактите дотук – елате на пътешествие в дебрите на впечатляващия мозък, за да разберете повече! На него ще ни поведат не един, не двама, а цели трима признати невро-експерти.

С Иван Греченлиев ще си говорим за съня. От него ще научим още какво представлява добрият сън, какви са ползите от него и какви рискове крие безсънието. Ще разберем как сънят влияе на когнитивните процеси като памет, внимание и емоционална регулация.

Доц. д-р Стоян Везенков ще ни представи една от най-иновативните технологии, с които днес опознаваме мозъка си – т.нар. биофийдбек и ЕЕГ неврофийдбек. Те могат да ни помогнат да тренираме нови и да подобрим вече усвоени способности, да преработваме травми и да формираме нови нива на взаимоотношенията ни с другите.

Доц. д-р Красимир Минкин също ще ни разкрие впечатляващи иновации. От него ще научим какво представлява функционалната неврохирургия. Ще ни покаже и как мозъчните импланти днес се ползват за лечението на болести, които трудно се повлияват от медикаменти като епилепсии, Паркинсонова болест и други доскоро непреборими заболявания.

Чакаме ви на среща с вашия мозък – на 31 март в The Steps.

Програма

19:00 – отваряме врати
20:00 – Иван Греченлиев: Сънят
20:25-20:35 – почивка
20:35 – Красимир Минкин: мозъчни импланти
21:00-21:10 – почивка
21:10 – Стоян Везенков: Biofeedback
21:35-21:45 – почивка
21:45 – Обща дискусия и въпроси от публиката
22:30 – закриване

Билети

Събитието вече е приключило, но можете да гледате записа му, както и още над 24 часа Ratio-съдържание с нашия виртуален пропуск!

Виж повече за виртуалния пропуск и какво включва той.

За лекторите

Д-р Иван Греченлиев завършва медицина в Медицински университет – София през 2019г. Започва да специализира детска психиатрия през 2020г. Понастоящем работи в Клиниката по психиатрия към УМБАЛ “Александровска”

Доц. д-р Стоян Везенков е доцент по неврофизиология с докторска степен по невробиология от Георг-Август Университет, Гьотинген, Германия. Бил е декан на Факултет Обществено здраве към ЮЗУ „Неофит Рилски“ до 2019 г. Той е ерготерапевт и неврофийдбек терапевт. От 2018 г. основава и ръководи първия частен научно-изследователски Център за приложни невронауки Везенков в София, където се изследват и развиват цялостни биопсихосоциални терапевтични и тренировъчни програми с психофизиологични апаратурни методи, вкл. биофийдбек и ЕЕГ неврофийдбек.

Доц. д-р Красимир Минкин завършва Медицинския университет в София с отличен успех и придобива специалност по Неврохирургия през 2008 г. Той има редица специализации във Франция, Англия, Италия, Швейцария, Германия, Дания, Унгария и Япония в областта на функционална неврохирургия, детска неврохирургия, радиохирургия и невроонкология. Доц. Минкин е част от екипа, въвел в България съвременното хирургично лечение на епилепсиите, Паркинсоновата болест, дистонии, „будни краниотомии“. Той има над 3000 интервенции като водещ оператор. В момента е ръководител на Центъра по Функционална неврохирургия и на Операционния блок на Клиника по Неврохирургия, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.