Парников (д)ефект |

Парников (д)ефект

28.04.2022 ( 19:00 ) | КЕВА | ВХОД: 15 BGN

Климатичните промени са директен резултат от нарастващото количество парникови газове в атмосферата. Звучи логично да намалим отделянето и дори да започнем да премахваме част от тях. И докато на шега се чудим въглеродно неутрална ли е шейната на дядо Коледа, един сериозен въпрос все още стои — колко точно сме закъснели?

Любомир Бабуров и Стоян Ставру, които познавате от подкаст-серията Vox Nihili, ще ни срещнат с климатолога д-р Симеон Матев и икономистите д-р Мария Трифонова и д-р Мария Манолова, трима учени от екипа на Климатека. С тях ще обсъдим въглеродният диоксид ли е единственият “злодей”, как да стигнем въглеродна неутралност, достатъчни ли са технологичните иновации или всеки един от нас трябва да промени поведението си.

Ще обсъдим:

  • Можем ли да говорим днес за въглеродни индулгенции и какво представляват климатичните данъци?
  • Защо е важно да се постигне въглеродна неутралност?
  • Каква е ролята на човешките емисии върху климата?
  • Какво може и следва да се случи на глобално, европейско, държавно, местно и индивидуално ниво?
  • Можем ли да намалим емисиите и да предотвратим най-тежките сценарии за климатичната криза?
  • Късно ли е и има ли оптимистичен сценарий?

Ще научим и какво показват климатичните модели и какво ще се случи за в бъдеще, ако просто заявим, че всичко това не ни интересува. Вижте повече на 28 април от 20:00 часа.

Програма

19:00 – отваряме врати
20:00 – разговор с лекторите
21:00 – въпроси от публиката
21:40 – Край

Билети

Събитието вече е приключило, но можете да гледате записа му, както и още над 24 часа Ratio-съдържание с нашия виртуален пропуск!

Виж повече за виртуалния пропуск и какво включва той.

За лекторите

Симеон Матев е доктор по климатология, защитил е докторат на тема „Съвременни изменения на климата в България“. В момента е главен асистент по климатология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в катедра „Климатология, Хидрология и Геоморфология“. С екип от катедрата включващ проф. Георги Рачев, проф. Нина Николова, проф. Росица Кенедерова извършват научна работа, както на терен, така и в лаборатория в областта на изменението на климата, дългосрочните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. Има богат медиен опит, като е участвал в екипа на „Времето“ в почти всички наши телевизии, както зад кадър, така и в ефир. Автор на крилатата фраза “И нека Времето бъде с Вас”. Прекарва много време в планината, на колелето и във влака.

Мария Трифонова e преподавател в катедра „Икономика и управление по отрасли“ на Софийския университет. Основните ѝ компетенции са в областта на възобновяемата енергия и нейната пазарната интеграция, националните и европейски политики за декарбонизация, както и социо-икономически аспекти на енергийния преход. В последните години д-р Трифонова допринася и за изследвания в областта на публичните нагласи и социалната приемливост на европейските климатични политики, както и приложението и разпространението на енергийните общности в страната. Тя членува в Мрежата на учените, изследващи прехода към устойчивост, в работни групи към Платформата на ЕК за справедлив преход, както и в Световния енергиен съвет, където подпомага работата на международните работни групи по водород и хуманизиране на енергийния преход.

Мария Манолова е част от авторския екип на Климатека, тя защитава докторска степен с тема на дисертацията „Енергийното планиране като ключов инструмент за устойчивото развитие на общините“ в научно направление „Икономическа и социална география – регионални геоенергийни ресурси и стратегии“ към ГГФ на СУ „Св. Климент Охридски“. От 2012 г. работи в сферата на изготвяне на проекти и оценки за реализиране на инвестиционни намерения в областта на електроенергетиката, възобновяемата енергия и ефективните енергийни решения в производството. От 2017 г. е част от екипа на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект – най-старата организация в сферата на общинското енергийното планиране в България.

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция „Етически изседвания“ на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България“„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).