fbpx

Енергия – Ratio Rooftop Party

Енергия – Ratio Rooftop Party

13.08.2019 (19:00) | Muzeiko | ВХОД: 10 BGN

Дори да не разбираме много от физика, лесно можем да стигнем до извода, че почти нищо не се случва без енергия. Но знаем ли какво всъщност е енергията? Каним ви на високоенергийно лятно парти на покрива на Музейко, за да разберем заедно.

Купи билет

Всички боравим с енергия непрекъснато. С лекота можем да изброим няколко различни вида енергия – кинетична, потенциална, топлинна и разбира се най-важната за съвремието ни – електрическата енергия. Но какви други типове енергия има?

Може би знаете, че енергията никога не се създава и не се губи (т.нар. закон за запазване на Енергията), а непрекъснато се трансформира от един в друг тип. Но откъде идва тази енергия поначало и как „решава“ в какъв тип да се преобразува?
Откъде идва например енергията, която използваме, за да генерираме електричеството, което така щедро харчи нашата цивилизация? Какво представляват ядрените реактори и как ги използваме, за да произвеждаме електроенергия от ядрен разпад? Скъп ли е или е евтин токът?

Енергията освен това е и живот – в буквалния смисъл на думата. Животът не би могъл да съществува без непрекъснато преобразуване и обмяна на енергия с околната среда. Всеки жив организъм е принуден да се съобразява с енергийните си нужди при намирането на своята екологична ниша, а способността да си набавя достатъчно енергия е ключовото за оцеляването му.

Как клетките в живите организми произвеждат, преработват и използват енергията за физиологичните си процеси? Каква е основната енергийна валута в клетките? Какви ефективни методи за икономия на енергия прилагат различни организми?

На тези и на други въпроси за едно от най-фундаменталните явления във Вселената – енергията, ще се опитаме да отговорим на 13 август на покрива на Музейко.

За лекторите 

Петър Руевски е истински фен на физиката. Инженер по образование (и призвание) и програмист по професия, но в живота нищо техническо не му е чуждо. Неутолимо вътрешно любопитство го кара (на моменти против волята му) да вниква в дълбочина в устройството на всичко около нас – как и защо работи и на какви принципи се основава. Има вроден усет да прави нещата да работят по-добре. Независимо дали става дума за тостер, фотоапарат, 3-D принтер или токамак.
Някога хора като него са проектирали пирамидите, строили са катапулти, стенобойни машини, кораби и сложни крепостни съоръжения, но бидейки скромен, понастоящем помага на колите да се движат плавно в гравитацията на Земята.

Елена Костадинова има бакалавърска степен по Инженерна физика и магистърска Ядрена енергетика и технологии от Физическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.
През 2017 г. под ръководството на проф. Венцислав Русанов и със съдействието на Института по Катализ към БАН извършват единствено за България изследване на облъчени проби на стомани от реактори ВВЕР-440 (реакторите 1-4 на АЕЦ Козлодуй).
От 2018 г. работи в АЕЦ “Козлодуй”, Сектор Реакторно-физични технологии. Задочен докторант, специалност Ядрена физика във Физическия факултет на СУ.

Георги Дановски е докторант в Института по Молекулярна Биология към БАН. Той има бакалавърска степен по молекулярна биология и магистърска степен по биохимия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2015 година печели “Еразъм+” грант и изработва дипломна си работа в “University of Nantes”, Франция. Там пречиства и изследва биохимичните свойства на ДНК-свързващи белтъци.
Понастоящем научните му интересите са свързани с изучаване на процесите на ДНК поправка и ДНК репликация. През последните години, заедно с колегите му от Института по молекулярна биология, разработва методика за кинетичен анализ на белтъци от пътищата на ДНК поправка, базирана на съвременната флуоресцентна микроскопия.
Като хоби, се занимава с програмиране, което впоследствие спомага значително за анализа на изследваните микроскопски изображения. Алгоритмите, които създава прерастват в съвременен софтуер за анализ на микроскопски изображения – CellTool.

 

Събитието е за 18+ годишни.

Програма

19:00 Начало на събитието
20:00-20:40 – Какво е Енергия и какви типове енергия познаваме? (Петър Руевски)
20:40:20:55 – Почивка
20:55-21:25 – Ядрена енергетика (Елена Костадинова)
21:25-21:40 – Почивка
21:40-22:10 – Клетъчна енергетика (Георги Дановски)
22:10-22:25 – Почивка
22:25-23:00 – Q&A сесия с въпроси от публиката и всички лектори на сцената

Билети

// Можем да гарантираме доброто ви настроение на събитието, но не можем да гарантираме хубаво време. При валежи ще се наложи да изместим датата на събитието и ще презаверим билетите ви.