Енергия |

Енергия

02.07.2024 ( 19:00 ) | Кино Cabana | ВХОД: 20/25

Eнергията е основен двигател на живота и е в основата на всеки процес във Вселената. Никога не се създава и не се губи (т.нар. закон за запазване на Енергията), а непрекъснато се трансформира от един в друг тип. Но откъде идва тази енергия поначало и как „решава“ в какъв тип да се преобразува?

Отговорът на този въпрос ще търсим на 2 юли със Славил Пейков, Данаил Брезов и Ана Пройкова на крос-научното събитие “Енергия” в кино Cabana. Ще обсъдим енергийните закони и ще разгледаме различните видове енергия – не за да ви припомним часовете по физика, а за да ви покажем докъде сме стигнали днес в разбирането и концептуализирането на енергията. Ще разгледаме енергията и на клетъчно ниво, като обсъдим по-подробно митохондриите – клетъчните “електроцентрали” и заболяванията и симптомите, свързани с дефекти в митохондриалната ДНК.

Ще разговаряме за ентропията, която е фундаментална за термодинамиката и измерва степента на разпределение и безредие в дадена система. Тя определя посоката на енергийния поток и необратимостта на процесите във времето. Докато енергията преобразува и се пренася, ентропията неизменно нараства, водейки към по-голямо разсейване и разпределение. Това понятие ни позволява да разберем как и защо енергията се разпределя в различни форми и процеси, което е от съществено значение както за природата, така и за технологиите.

Едно е сигурно – на 2 юли ще генерираме заедно социална енергия, ще наелектризираме въздуха и ще впрегнем цялата си научна енергия, за да разберем повече за едно от най-фундаменталните явления във Вселената. 

Чакаме ви в кино Cabana!

Билети

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител. Деца до 7 години нямат нужда от билет.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking “Get Tickets” will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available

Програма

19:00 – отваряме врати
20:00 – 20:05 Откриване 
20:05 – 20:30 Ана Пройкова
20:30 – 20:40 почивка
20:40 – 21:05 Данаил Брезов
21:05 – 21:15 почивка
21:15 – 21:45 Славил Пейков
21:45 – 21:55 почивка
21:55 – 22:30 Дискусия и Q & A
22:30 – Закриване

За лекторите

Данаил Брезов е доцент в УАСГ – бакалавър по физика, магистър и доктор по математика, възпитаник на Софийския Университет, Института по механика към БАН и езиковата гимназия в Стара Загора. Научната му работа е свързана с описанието на пространствените движения в класическата, квантова и релативистка физика. Получените от него теоретични резултати се използват активно в роботиката и навигацията, компютърното зрение и изкуствения интелект.

През последните години се занимава и с разработката на машинни модели за симулиране и прогнозиране на сложни стохастични процеси – от динамика на трафика до физиология. Част е от интердисциплинарен екип, който изследва ефектите от шума и замърсяването върху здравето.

Д-р Брезов е дългогодишен преподавател по математика и физика в технически университети и частни училища, автор/съавтор на 40 научни публикации и 3 учебника. Участва в организацията на международни конференции, летни школи и студентски олимпиади. Канен е като гост-лектор (респ. гост-изследовател) в Чехия, Италия, Швеция, Румъния, Турция, Мароко, Индия и Израел.

В свободното си време се занимава с музика (свири на бас в суинг-банда) и публицистика (пише анализи и коментари за няколко онлайн-издания), любител е на разходки в планината и на котки.

Славил Пейков е молекулярен генетик и преподавател в катедра Генетика на Софийски Университет “Св. Климент Охридски”. Завършил е докторантурата си в Хайделбергския университет (Германия). Към момента работи в лаборатория БиоИнфоТех към София Тех Парк. Има дългогодишен опит в сферата на генното инженерство и синтетичната биология. Един от ръководителите на българските отбори по синтетична биология iGEM Bulgaria. Изследванията му са концентрирани в областта на бактериалната геномика и изучаването на механизмите на антибиотична резистентност в патогенните бактерии на генетично ниво.

Ана Й. Пройкова доктор на науките по теоретична и математична физика, доктор по ядрена физика, е професор по атомна и молекулна физика. Тя е ръководител на Лабораторията за високопроизводителни изчисления в София Тех Парк и е научен директор на Центъра за върхови постижения „UNITe“ в Софийския университет. Координира проекта EuroCC2 NCC за създаване на мрежа от центрове по компетентност в 33 държави и ръководи проекта за създаване на европейска магистърска програма EuMaster4HPC между 8 университета със споделени двойни дипломи

Ана Пройкова има над 40 години опит в теоретичната и изчислителната ядрена физика, работила е в множество международни университети и изследователски центрове. Международно известни са резултатите от изследванията й с методите на статистическата физика в други области – социално поведение, икономика, нано-медицина. Член е на няколко европейски консултативни групи и на Японското дружество за подкрепа на науката. През 2022 г. е включена в класацията „50 над 50“ за Европа, Средния Изток и Африка от EMEA Forbes.

Една от основателките на Българския център на жените в технологиите, тя е активен участник в научни и обществени инициативи, пише популярни статии и участва в телевизионни и радиопредавания.

===

Локация на събитието

 Събитието ще се проведе в Кино Cabana с адрес: НДК София