I, Robot, I, Human |

I, Robot, I, Human

10.03.2022 ( 19:00 ) | Клуб Терминал 1 | ВХОД: 15 BGN

В последно време мислим за Човека и Робота като участници във все по-интензивен двубой. Но те всъщност си приличат много повече, отколкото се различават. И не спират да се усъвършенстват, като взаимстват един от друг.

От една страна имаме човешкия мозък, определян неслучайно като биологичен компютър. Той може да обработва изключително прецизно огромно количество информация и да обединява привидно непримирими концепции.

От друга страна, развитието на Изкуствения интелект напредва с бесни темпове и то в най-различни сфери – от превод на чужди езици и управление на автомобили до високо интелектуални и креативни занимания като игра на шахмат, Го, Starcraft, композиране на музика и създаване на картини.

Всъщност, най-интересните съвременни развития се случват, когато срещаме биологията и изчислителните науки – не като съперници, а като съмишленици. Добър пример за това са изкуствените невронни мрежи – едни от най-успешните алгоритми днес, които всъщност са сходни с биологичните им еквиваленти. Друг основен принцип направляващ много от кибер-мозъците, Reinforcement learning, също е директно взаимстван от нас. Мозъчно-компютърните интерфейси и компании като Neuralink на Илън Мъск предоставят поглед към бъдещето и изграждането на мостове между човек и машина.

В тази интеркативна лекция-дискусия ще ви покажем колко дълбока е заешката дупка, както би се изразил Морфей от Матрицата. Ще имате възможност да разберете как работят някои от модерните системи за изкуствен интелект и до колко имаме общо с тях.

Водачът ни в това невро-компютърно пътешествие не е случаен. Александър Иванов е носител на престижната стипендия “Cristopher Welch”, която е била присъждана на трима Нобелови лауреати. Той е магистър по невронаука в University of Oxford и наскоро получава и докторска степен по Системна и изчислителна невронаука.

Ще се видим в Матрицата 😉

Програма

19:00 – отваряме врати
20:00 – Презентация на Александър Иванов
21:00 – Обща дискусия и въпроси от публиката
21:40 – Край

Билети

Събитието вече е приключило, но можете да гледате записа му, както и още над 24 часа Ratio-съдържание с нашия виртуален пропуск!

Виж повече за виртуалния пропуск и какво включва той.

Лектори

Александър Иванов е на 29 години, завършил НПМГ “Акад. Любомир Чакалов”, София с профил Биология и биотехнологии. Завършва комбиниран бакалавър и магистър по биохимия в University of Oxford с отличие. Има завършен и магистър по невронаука, отново в University of Oxford. Наскоро получава и докторска степен по Системна и изчислителна невронаука, също в Оксфорд, където работи на тема “Компютърни модели на слуховата кора и обработка на звукова информация”, а също публикува няколко статии в престижни журнали по темата. Носител на престижната стипендия “Cristopher Welch”, която преди е присъждана на трима Нобелови лауреати. Има успешно завършени научни стажове в Cambridge University, Princeton University и IMB, Майнц, Германия. Бивш председател на Българското студентско общество в Оксфорд.