Кралят на безкрайността | Кралят на безкрайността | RATIO

Кралят на безкрайността

13.10.2022 ( 19:00 ) | The Steps | ВХОД: СВОБОДЕН

На 6 юли 2022 г. две млади жени загинаха при тежка катастрофа на кръстовището на бул. „Арсеналски“ и бул. „Черни връх“. Една от тях бе Христина Дилева. Тя бе един от най-дългогодишните ни доброволци в Ratio, винаги изпълнена с ентусиазъм, енергия и искрено любопитство към живота около нея. Космосът за нея беше както естетическа, така и интелектуална страст.

Освен да помага в Ratio, Хриси бе част и от доброволческия екип на Кинематограф. Затова заедно с тях решихме да организираме едно събитие – не в памет, а в чест на Хриси. С него искаме да покажем на повече хора някои от любимите неща в живота на Хриси: киното и космоса. Надяваме се да се присъедините към нас!

Събитието е със свободен вход, но местата са ограничени, затова ви препоръчваме да дойдете скоро след отваряне на вратите на залата.

Заглавието на събитието е вдъхновено от краткия разказ на Хриси “Father’s dream”, който ще можете да прочетете на място.

Програма

19:00 – отваряне на врати
20:00 – откриване
20:05 – късо кино с Кинематограф
20:35 – почивка
20:45 – “Разказ за Вселената” – доц. д-р Влади Божилов
21:05 – почивка
21:15 – дискусия и Q&A
21:45 – финал

Късо кино с Кинематограф

Final Offer

режисьор Mark Slutsky / САЩ / 11 мин

Един неуспешен адвокат ще се събуди в стая без врата, за да разбере, че е бил случайно избран, за да води преговори от името на човешката цивилизация.

Stardust

режисьор Mischa Rozema / Холандия / 4 мин

В този момент два космически апарата – Вояджър 1 и 2 летят с около 17km/s, като единия вече е напуснал пределите на Слънчевата система. Това са най-далечните човешки творения, изпратени в Космоса. Брутално красивия Stardust е посветен на тях!

Sunbelly

режисьор Jordan Speer / САЩ / 16 мин

В далечното бъдеще, куче, скитащо из космоса, изследва повърхността на мъртва планета, без да подозира какво го очаква там.

Разказ за Вселената

В тази поетична презентация, доц. д-р Владимир Божилов ще разкаже за еволюцията на Вселената. Той ще ни преведе през нейното минало, настояще и бъдеще. Как е изглеждало раждането на Вселената? Какво можем да предположим за нейния край? Какво знаем и не знаем за нея днес?

С наука и истории ще видим в детайл красотата на наблюдаемата вселена и ще разкрием резултатите от нейното изследване. Защото когато разбираме науката зад природните феномени, те могат да изглеждат още по-магически.

За лектора

Доц. д-р Владимир Божилов е преподавател в катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и комуникатор на науката. Носител е на докторска степен по астрофизика и астрономия, като основните му научни интереси са към изучаването на активните галактични ядра, космологията, екзопланетите и търсенето на живот извън Земята.

Освен учен и преподавател, д-р Божилов е активен популяризатор на науката. Носител е на второ място в конкурса за комуникация на наука „Лаборатория за слава FameLab“ 2010 и първа награда в международното му издание „Hall of FameLab“ 2014 в Лондон, Великобритания. Чест гост е в радио и телевизионни предавания и на различни събития за комуникация на науката, където разказва на достъпен език за най-новите открития от областта на Космоса. Лектор и научен експерт в Детски научен център „Музейко“ от основаването му през 2015 г. до сега. В периода 2012-2018 г. е бил научен редактор, а след това и главен редактор на сп. ВВС ЗНАНИЕ.

Най-новата му научно-популярна книга е „Непознатата Вселена: В търсене на отговори на най-големите космически загадки” (изд. „Оз books“).