Движение |

Движение

13.02.2024 ( 19:00 ) | СТРОЕЖА | ВХОД: 20/25 BGN

Какво ще стане, ако Земята спре да се върти около оста си? Или пък хората, небесните тела и времето изведнъж станат неподвижни?

Движението е толкова естествен процес в природата, че рядко се замисляме какво огромно значение има то за човечеството и за Вселената.

На следващото ни събитие “Движение” ще погледнем през призмата на науката и спорта, за да разнищим различните аспекти на движението. С нашите лектори Лазар Радков, Стефани Ханджийска и Данаил Брезов ще разгледаме ползите от двигателна активност за човешкото тяло и ще търсим научното обяснение чрез физичните закони.

Ще се потопим в магията на танцовото изкуство, за да разберем как влияе не само на физическото ни здраве, но и на менталното. Ще излезем от границите на нашата планета, за да обсъдим “космическия танц” на небесните тела и гравитационните сили и ще повдигнем редица въпроси, сред които:

  • Как се отразяват движението и спорта на мозъка и психичното ни здраве?
  • Еднакво важни ли са състоянието на покой и на движение?
  • Какви са последиците за нашето здраве от заседналия начин на живот?

Елате на 13 февруари да се “раздвижим” заедно и да разберем повече за силата и значението на движението ни ежедневието ни.

Програма

19:00 – отваряме врати
20:00 – 20:05 откриване
20:05 – 20:25 – Данаил Брезов
20:25 – 20:30 почивка
20:30 – 20:55 – Лазар Радков
20:55 – 21:00 почивка
21:00 – 21:30 – Стефани Ханджийска
21:30 – 21:40 почивка
21:40 – 22:20 – дискусия и Q & A
22:30 – закриване

Билети

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител. Деца до 7 години нямат нужда от билет.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking “Get Tickets” will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available

За лекторите

Лазар Радков – повечето хора познават Лазар Радков покрай “Капачки за Бъдеще”. Преди да започне да се занимава с доброволчество и благотворителност, да организира хиляди хора, да дарят десетки кувьози, линейки и т.н. ,Лазар Радков помага на хората да подобряват кондицията, здравето и двигателната си култура.

Създава екип от персонални треньори, които през годините са помогнати на над 8000 души да подобрят начина, по който се чувстват, по който изглеждат и да спрат да ги болят нещата, които ги болят. Силно вярва, че редовното движение без ексцесии е един от начините да подобрим качеството на своя живот.

Стефани Ханджийска е български хореограф, танцов артист и учител по движение базиран между България и Великобритания. Тя е носител на наградите на Столична Община и награда “ИМПУЛС” за ярки постижения в областта на културата, и е номинирана за награда “ИКАР” за съвременен танц и пърформанс.

Представленията ѝ са селектирани от международни форуми като фестивала Dance Umbrella, Resolution festival в Лондон, Великобритания, The Place център за съвременен танц в Лондон, Rambert Dance, ImPulsTanz фестивал във Виена, Антистатик, Moving Body, ОNE DANCE WEEK и АСТ Фестивал в България. Завършва с отличие магистър Съвременен танц със специализация Хореография в London Contemporary Dance School, както и бакалавър “Танцов театър” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” с отличие. Работи като професионален танцьор в трупата на балет “Арабеск” 2014-2016та година.

Ханджийска работи в полето на съвременния танц и танцовия филм. Автор е танцовите филми “Поглед от ръба” (2020) и “INNER BLOOM” (2021), “Жената, която уши знамето” и в момента работи върху четвъртият си филм “ЗАЕК”, който ще бъде представен в Топлоцентрала София премиерно през март 2024.

От 2016та година, Стефани е председател и програмен директор на фондация “Човек с шапка” – българска неправителствена организация, която има за мисия да развива танца и танцовото кино в България. От 2020 г, Стефани, заедно със Силвия Чернева и Коста Каракашян организират програмата Фокус Кино Танц, която има за цел да развива танцовия филм в България чрез обучителна програма за артисти, продукция на нови професионални танцови филми, турне на танцови филми в малки градове и села и работа с младежи и подрастващи.

Отделно от културния сектор, Стефани работи като учител с непрофесионалисти в областта на движението и преподава йога, пилатес, barre и танц за непрофесионалисти в Лондон и София. Автор е и на метода “Танцьор в Общността” (Dancer in the Community), който прави танцът достъпен за непрофесионални танцьори в България и Лондон.

Данаил Брезов е доцент в УАСГ – бакалавър по физика, магистър и доктор по математика, възпитаник на Софийския Университет, Института по механика към БАН и езиковата гимназия в Стара Загора. Научната му работа е свързана с описанието на пространствените движения в класическата, квантова и релативистка физика. Получените от него теоретични резултати се използват активно в роботиката и навигацията, компютърното зрение и изкуствения интелект.

През последните години се занимава и с разработката на машинни модели за симулиране и прогнозиране на сложни стохастични процеси – от динамика на трафика до физиология. Част е от интердисциплинарен екип, който изследва ефектите от шума и замърсяването върху здравето.

Д-р Брезов е дългогодишен преподавател по математика и физика в технически университети и частни училища, автор/съавтор на 40 научни публикации и 3 учебника. Участва в организацията на международни конференции, летни школи и студентски олимпиади. Канен е като гост-лектор (респ. гост-изследовател) в Чехия, Италия, Швеция, Румъния, Турция, Мароко, Индия и Израел.

В свободното си време се занимава с музика (свири на бас в суинг-банда) и публицистика (пише анализи и коментари за няколко онлайн-издания), любител е на разходки в планината и на котки.